Home » Word lid!

Word lid!

Socialistisch Alternatief probeert marxistische opvattingen te promoten, dat heet: de universele vrijheid van de mensheid via de revolutionaire zelf-emancipatie van de arbeidersklasse. We zijn een kleine minderheid in de maatschappij, maar we beseffen dat marxisme als wetenschappelijk analyse-instrument een belangrijke rol kan spelen. Vooral in de dagelijkse strijd die de arbeidersklasse – dat zijn zowat alle arbeiders, jongeren, gepensioneerden, thuiswerkers en illegalen – tegen kapitalisten, haar vertegenwoordigers in de regering en het parlement, en in de media moeten voeren.

We gaan ervan uit dat slogans, eisen en actiemethodes in het teken van een revolutionaire verandering van de maatschappij moeten staan om een duurzaam effect te bereiken. Om dat te benaderen moeten revolutionairen zich organiseren. Zo kunnen ervaring en gedachten gekanaliseerd worden, zodat we in staat zijn in de juiste richting toe te slaan. Bovendien gaan we er niet vanuit dat grote maatschappelijke veranderingen vanzelf zullen komen.

Iedereen die overtuigd is van onze opvattingen raden we aan om zich aan te sluiten. De beste manier om Socialistisch Alternatief te leren kennen is door met ons in discussie te treden of zelfs even mee te draaien. Ook wie niet onmiddellijk overtuigd is, maar denkt dat ons programma het best aansluit bij de behoeften van de arbeidersbeweging vandaag, mag gerust contact met ons opnemen. We hopen namelijk ook zoveel mogelijk hulp te kunnen krijgen van sympathisanten.

Wat verwachten we van een lid?

  • Een algemene overeenstemming met de politieke basispunten: Als principiële socialisten streven we naar politieke overeenstemming en helderheid. In tegenstelling tot andere zogenoemde revolutionaire organisaties en partijen zetten wij politiek op de eerste plaats en zullen we veel tijd besteden aan het verhelderen van meningsverschillen en vragen bij ieder nieuw lid. Maar verder is er natuurlijk voldoende ruimte voor discussie en debat. We stellen ons niet dogmatisch op, maar proberen de laatste ontwikkelingen bij te houden en ons waar nodig aan te passen aan nieuwe omstandigheden.
  • Een actieve instelling: Zoals gezegd begint het op- en uitbouwen van een socialistisch alternatief bij jezelf. Daarom verwachten we een actieve houding en betrokkenheid van ieder lid, al naar gelang de mogelijkheden natuurlijk. Zoals Karel Glastra van Loon het al poëtisch neerschreef: “blijf niet mokkend aan de kant staan, stel een daad en toon je moed, laat je woede hand in hand gaan met het goede dat je doet!”
  • Een contributie: Helaas gaat alleen de zon voor niets op, ook voor socialisten. Het maken van een periodieke krant, pamfletten, brochures, het houden van bijeenkomsten, het voeren van campagnes en het produceren van bijbehorend materiaal en de groei van onze organisatie … is allemaal niet gratis. Wij weigeren elke vorm van subsidie van de overheid om zo onafhankelijk en gebaseerd op de arbeidersbeweging ons werk te kunnen bouwen. Bovendien doneren we per lid een bedrag naar de internationale om het werk in andere landen te ondersteunen. Daarom vragen wij om een maandelijkse contributie, dit naar vermogen.

E-mail: info@socialistischalternatief.nl 

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top