Home » Artikelen » Waarom kapotgaan, als je kan strijden? Sluit je aan bij ISA Nederland!

Waarom kapotgaan, als je kan strijden? Sluit je aan bij ISA Nederland!

Klimaatcrisis, pandemieën, oorlogen, economische recessie: de wereld lijkt ten onder te gaan. De stijgende kosten van levensonderhoud beïnvloeden alle aspecten van het leven en maken het einde van de maand voor velen nog moeilijker. Seksisme, racisme en LGBTQIA+-fobie tieren welig en reproductieve rechten liggen overal ter wereld onder vuur. Extreemrechts groeit in Europa, terwijl het haat blijft zaaien en geweld blijft promoten tegen juist die onderdrukte gemeenschappen die het hardst door de crisis worden getroffen. Intussen hebben de droogteperiodes en extreme temperaturen in heel Europa deze zomer eens te meer aangetoond hoe de klimaatcrisis ons leven bedreigt. Maar zo hoeft het niet te zijn.

Aangepast artikel door Eugenio (ISA België)

Veel jongeren en werkenden beseffen dat een alternatief niet alleen mogelijk maar ook noodzakelijk is. Terwijl van werkenden en jongeren offers worden gevraagd om hun rekeningen te betalen, boeken de grote bedrijven en de superrijken recordwinsten. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne hebben energiebedrijven hun winsten verdubbeld en Shell haar winst verviervoudigd. Ondertussen dreigt onze gasrekening nog eens te verdubbelen! Hieruit blijkt waar het echte probleem ligt. Deze crises zijn het product van het kapitalistisch systeem en zijn eindeloze zucht naar winst. Het kapitalisme is een systeem dat is opgebouwd om de winsten van een kleine minderheid te beschermen door de meerderheid van de wereldbevolking, de arbeidersklasse, en de grondstoffen van onze planeet uit te buiten. Geen enkel systeem is eeuwig. Als we ons organiseren en de strijd opvoeren, kunnen we tot echte verandering komen.

Blijf niet toekijken, maar organiseer je!

We kunnen niet gewoon toekijken terwijl degenen die van oorlog, honger en milieuvernietiging profiteren ons laten opdraaien voor de gevolgen van hun crises. Verzet en strijd zijn nodig. Daartoe moeten we ons organiseren.

Internationaal Socialistisch Alternatief (ISA) en Socialistisch Alternatief in Nederland organiseren jongeren en werkenden tegen de verwoestingen van het kapitalisme. We organiseren verzet om te strijden voor betere werk- en leefomstandigheden en om een einde te maken aan alle vormen van discriminatie. Door de strijd van jongeren en arbeiders bijeen te brengen, kunnen we overwinningen behalen. We stellen ons niet tevreden met wat kruimels die van de tafel van de kapitalisten vallen. Ook niet met een beter stuk van de taart: we willen de hele bakkerij overnemen.

Door alle werkenden en onderdrukten collectief te organiseren is het mogelijk om een democratisch socialistische samenleving op te bouwen waarin onze behoeften en ons milieu centraal staan. Deze verandering bekomen, kan door ons te baseren op de marxistische methode en door ons de ervaringen van de vorige generaties in de klassenstrijd eigen te maken. We willen deze ideeën in daden omzetten door middel van onze activiteit in verschillende bewegingen.

We zijn in die bewegingen actief met ons programma van sociale eisen, dat onlosmakelijk gekoppeld is aan de noodzaak van systeemverandering. Blijf niet aan de zijlijn staan, doe mee met de strijd voor een betere toekomst!

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top