Home » Artikelen » Het tekort aan woningen in Nederland

Het tekort aan woningen in Nederland

Er zijn te weinig woningen in Nederland. Hierdoor lopen de huisprijzen op en er worden maar niet genoeg huizen gebouwd. Waarom? Sommigen zeggen dat het door de stikstof regels komt, anderen geven de overheid de schuld. Realiteit is dat projectontwikkelaars geen betaalbare huizen willen bouwen. Op sociale huurhuizen wordt geen winst gemaakt en dus bouwen ze dure koopwoningen die beginnen bij 350.000 euro. Probleem is dat de werkende klasse in Nederland huizen nodig heeft met een waarde tussen de 200.000 en 350.000. Slechts een enkeling heeft de luxe om een woning van 350.000 of meer te kunnen kopen laat staan er een hypotheek voor te krijgen.

Artikel door Jorein Versteege

Hier zien we dus hoe de markt volledig faalt. Projectontwikkelaars willen niet bouwen als ze er geen winsten inzien. Vroeger konden werkenden nog een goede hypotheek van de banken krijgen, maar dat is allang niet meer zo. In 2023 moet je al zeker 10% van de aankoopsom van een huis zelf betalen. Jonge gezinnen en starters kunnen dat vaak niet en krijgen geen hypotheek hierdoor. De nieuwe woningen die in Nederland gebouwd worden zijn dus duur en voor veel werkenden niet te krijgen. Leden van de bourgeoisie (klasse met bezit van bedrijven) hebben al luxe woningen en geen nood aan nieuwe huizen. Zo zit Nederland dus met woningen die te duur zijn voor de werkende klasse en niet nodig voor de rijken!

De Nederlandse overheid doet hier niets aan. Dit komt omdat dit Koninkrijk der Nederlanden enkel bestaat voor de bezittende klasse. De staat is er om de werkende klasse klein te houden en hun wetten zijn goed voor kapitalisten. Toch heerst nog de illusie dat de overheid er voor iedereen moet zijn, helaas is dat al 40 jaar niet meer het geval. De klassieke sociaaldemocratische verzorgingsstaat is dood, vervangen door een bureaucratisch instituut dat keer op keer faalt voor werkenden. We zien het bij de toeslagaffaire, we zien het bij de massieve inflatie en het feit dat men energiebedrijven met miljarden spekt (prijsplatform 2023)

Huren is ook erg duur anno 2023. Sociale huurwoningen zijn zo schaars dat je vaak jaren op een wachtlijst moet zitten (DDR mentaliteit onder het kapitalisme). De particuliere huursector weet dat ze hoge huren kunnen vragen door de enorme vraag aan woningen, dat zien we terug in de huurprijzen in grote steden. Jonge werkenden en gezinnen kunnen gewoon niet 1000 tot 1500 euro aan huur elke maand betalen op een inkomen van 35.000 euro per jaar. Toch is dit realiteit in de meeste steden. Probleem is het privé bezit van woningen door vastgoed speculanten en huisjesmelkers. Het You-Tube programma BOOS van Tim Hofman heeft al vaker aangetoond hoe hebzuchtige kapitalisten, slechte huizen opkopen en die voor veel geld verhuren.

Men verwacht dat de overheid iets doet tegen de ongelijkheid, alleen gaat de overheid niets doen. Omdat de Nederlandse overheid in dienst staat van juist die personen die onze economie beheersen. De vastgoed speculanten, huisjesmelkers, projectontwikkelaars, de klasse met bezit. Wij werkenden zullen moeten beseffen dat een kapitalistische overheid nooit in ons voordeel zal werken. De overheid gaat/wil het woning tekort niet oplossen. Projectontwikkelaars bouwen alleen als ze er winst in zien en daarom is er een tekort aan betaalbare woningen. Nu kun je verwachten dat de overheid van projectontwikkelaars eist dat de sociale huurwoningen bouwen, alleen heeft het kapitalisme altijd genoeg middelen om juist niet te doen wat van hun verwacht wordt.

Wat is te doen? Als eerste moeten af van dit kabinet. Mark Rutte staat niet in dienst van de werkende klasse. Hij is een neoliberaal in hart en nier en zijn regeringen voeren beleid uit in het voordeel van de kapitalistenklasse. Schuld hieraan is niet alleen de VVD. Ook PvdA, CDA, D66 en ChristenUnie zijn medeverantwoordelijk voor de kabinetten Rutte. Maar wat is het alternatief op Mark Rutte? Extreemrechts? Gevestigd links? Nee, we kunnen niet vertrouwen op de andere partijen in de Tweede Kamer. Met uitzondering van BIJ1 steunen ze allemaal hetzelfde kapitalisme. We zullen dus moeten strijden voor een partij van de werkende klasse. Een socialistische arbeiderspartij die we op dit moment nog missen.

Revolutionair socialisten pleiten voor een arbeiderspartij op een socialistisch programma. Dat houdt in de nationalisatie van de vastgoedbedrijven onder democratische controle van de gemeenschap. Dan kunnen we direct een einde maken aan de leegstand van de vele gebouwen die niet gebruikt worden omdat de kapitalisten ze liever leeg laten staan. We eisen de onteigening van de miljonairs en miljardairs die leven op de rijkdom die wij arbeiders produceren. Je wordt namelijk niet rijk in Nederland als je geen bedrijf bezit en je werkt nooit hard genoeg om miljonair te zijn. Het idee dat de bezittende klasse recht heeft op miljoenen aan eigen vermogen is een kapitalistisch sprookje.

In Nederland werken revolutionair socialisten in De Socialisten, een socialistische partij in opbouw. Wij roepen alle werkenden en jongeren op om mee te doen met De Socialisten en ROOD Socialistische Jongeren. Socialistisch Alternatief, de Nederlandse sectie van Internationaal Socialistisch Alternatief werkt al sinds 1977 voor een socialistisch alternatief. Wie wil vechten tegen het kapitalisme en voor een socialistisch Nederland, raden we aan om contact met ons op te nemen. Dat kan via info@socialistischalternatief.nl.

Wij werkenden zijn de meerderheid in de wereld. De kapitalisten zijn een minderheid en kunnen verslagen worden!

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top