Home » Artikelen » Antiracisme » De slag om de Blauwbrug: succesvolle actie tegen Pegida in Amsterdam

De slag om de Blauwbrug: succesvolle actie tegen Pegida in Amsterdam

De geplande demonstratie van Pegida in Amsterdam was in veel opzichten een provocatie. In een stad waar racisme en discriminatie een gat sloegen van 75000 burgers, vlak bij de plek van het monument voor de arbeiders die staakten tegen het wegvoeren van hun medeburgers, wilden aanhangers van de Patriottische Europeanen teGen de Islamisering van het Avondland hun vreemdelingenhaat met een demonstratie markeren. De tegendemonstratie had zeker 2000 aanwezigen. De Pegida demonstratie had nauwelijks enige omvang. Rond drie uur moest je met een loep op zoek naar Pegida aanhangers.

Pieter Brans, Amsterdam


Bij de officiële tegenmanifestatie lag helaas de nadruk niet op de noodzaak van breed arbeidersverzet tegen racisten. Moralisme is nogal een valkuil bij dit soort gelegenheden. Wel waren er zeer diverse bijdragen vanaf het podium. Ongelukkig was de officiële oproep om de manifestatie langs de aangegeven wegen te verlaten: daar werd dan ook beperkt gehoor aan gegeven. Veel van de deelnemers aan de manifestatie hadden zich al over de buurt rond de Blauwbrug verspreid om de weg voor Pegida te blokkeren. Het plein voor de Stopera was afgezet, naar we later via het nieuws bekend werd omdat er een verdacht pakketje was gevonden.

Er was overdadig politie aanwezig: het halve korps leek van zijn vrije dag te zijn beroofd. Ook de pers zwalkte druk rond met camera’s en microfoons; het met vier mensen op een holletje zetten was vaak al voldoende om een paar ploegen achter je aan te krijgen. In de media zijn de Pegida aanhangers helaas enigszins geslaagd in hun opzet om zich als slachtoffers van “onderdrukkers van de vrijheid van meningsuiting” neer te zetten. Zij willen vluchtelingen en anderen van een stem beroven, en eisen daarvoor alle ruimte op…Ons standpunt is: geen vrijheid van meningsuiting voor diegenen die anderen van hun stem willen beroven. “Vrijheid van meningsuiting” wordt steeds meer gebruikt als een argument om andere meningen weg te drukken. Vluchtelingen en vreemdelingen de schuld geven van de crisis, de ondergang van het “avondland” is geen nieuwe afleidingsmanoeuvre…we kennen de gevolgen.

Hopelijk is nu duidelijk dat Pegida met zijn boodschap van vreemdelingenhaat niet welkom is in de stad van de Februaristaking en Anne Frank. Net als in Duitsland is de mobilisatie van een grote groep antiracisten de beste garantie dat deze groep van verkapte Hitler aanhangers (Pegida leider Lutz Bachman’s sympathieën waren duidelijk) geen voet aan de grond krijgen. De les van deze actie: mobiliseren loont! Een bredere link met de arbeidersbeweging is de weg vooruit, zoals de sterke toespraak van één van de deelnemers aan de Februaristaking duidelijk maakte.

 

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top