Home » Artikelen » Socialist Alternative (USA) en Kshama Sawant gaan voluit voor campagne Bernie Sanders

Socialist Alternative (USA) en Kshama Sawant gaan voluit voor campagne Bernie Sanders

Op een druk bijgewoonde meeting om de campagne voor Bernie Sanders in Seattle op te starten, was Kshama Sawant van Socialist Alternative één van de sprekers.

Er waren afgelopen vrijdag ruim 400 aanwezigen op de meeting in Washington Hall om de campagne naar de presidentsverkiezingen op te starten. De energie in de zaal was enorm. Aanwezigen hadden ook affiches bij rond eisen als algemene gezondheidszorg of tegen de oorlog in Iran. Ze zijn klaar om te starten met de campagnes om kiezers op te bellen en om deur aan deur te gaan. Voor velen is dit de eerste keer dat ze deelnemen aan een campagne. De oproep van Bernie Sanders aan werkenden om voor hun belangen op te komen, mobiliseert een nieuwe laag.

Socialist Alternative voert in heel het land campagne voor Sanders. We waren bijgevolg ook enthousiast om samen te komen met zoveel werkenden uit de staat Washington die willen vechten voor het progressieve programma van Sanders. We waren aanwezig met flyers en materiaal van onze campagne “Tax Amazon 2020” waarbij we aanwezigen uitnodigden om ook daaraan mee te werken. Het plan om in Seattle de strijd aan te gaan voor een nieuwe belasting op Amazon en de grote bedrijven werd bijzonder goed onthaald. De aanhangers van Bernie waren het er volledig mee eens dat de strijd voor het presidentschap van Sanders ook vereist dat we ons organiseren en opkomen voor zijn programma. De grote bedrijven belasten is daar een onderdeel van. De aanhangers van Bernie hebben in de uiterst omstreden gemeenteraadsverkiezingen van november overigens gemerkt hoe ver grote bedrijven gaan om hun belangen te verdedigen en desnoods verkiezingen te kopen: er werd een ongezien bedrag van 1,5 miljoen dollar van grote bedrijven in de campagne gestopt.

“Ik ga voluit voor Bernie omdat we een politieke revolutie tegen de klasse van miljardairs nodig hebben, en een centrale organisator die de beweging van miljoenen mensen wil opbouwen die nodig is om tot verregaande verandering te komen. Ik steun de strijd voor gezondheidszorg (Medicare for All) en voor een Green New Deal. Ik ben het eens met Bernie dat er geen miljardairs zouden moeten zijn en dat er nood is aan een samenleving gericht op de werkende mensen – volgens mij een socialistische samenleving.”

Er was een diverse groep sprekers, waaronder progressieve politici, jonge klimaatactivisten, leraars, organisatoren van de Bernie-campagne, leden van de Democraten en socialisten. Een van de belangrijkste thema’s van de avond was dat Bernie de kandidaat is die de beste kans maakt om Trump te verslaan. Het progressieve platform van investeringen in gezondheidszorg (Medicare for All), een Green New Deal en het kwijtschelden van de studentenschulden inspireren werkenden om te stemmen. Sprekers als Shaun Scott van de DSA (Democratic Socialists of America) en lerarenactivist Jesse Hagopian benadrukten dat de Bernie-campagne om meer draait dan één enkele verkiezing. Het is een beweging van onderuit van mensen van verschillende generaties en afkomsten om samen op te komen voor duurzaam systeemverandering.

Kshama Sawant, gemeenteraadslid en lid van Socialist Alternative in Seattle, sprak als laatste. Ze vatte de sfeer van de avond samen en benadrukte de historische kans van deze campagne en legde uit welke taken voor ons liggen. Kshama wees op de toename van strijd het afgelopen jaar, zowel in de VS als internationaal met massabewegingen in Chili, Hongkong, Libanon, Irak en Iran als slechts een paar voorbeelden van hoe gewone arbeiders internationaal in opstand komen tegen het falen van het kapitalisme. Dat proces is ook aanwezig in de Verenigde Staten met de ongelooflijke golf van steun van de bevolking voor de democratische socialistische campagne van Sanders.

Kshama waarschuwde dat Bernie-aanhangers een nuchter begrip moeten hebben van de uitdagingen waar de beweging voor staat. Nu hun strategie voor het doodzwijgen van Bernie in hun media is mislukt, bereiden de gevestigde media zich voor om het offensief tegen Sanders aan te gaan met beschuldigingen dat hij te extreem is of verdeeldheid zaait, en alles wat ze denken dat hem zou kunnen schaden. Bovendien maken de politieke vertegenwoordigers van de miljardairklasse binnen de Democratische Partij zich op om de hefbomen van hun partijapparaat te gebruiken om Sanders te ondermijnen, hoe ze dat ook mogen doen. Kshama’s oproep om een nieuwe partij voor werkende mensen op te richten, gebaseerd op de beweging van Sanders-aanhangers, werd met applaus begroet, evenals haar oproep om zich bij haar aan te sluiten, samen met de voorzitter van de Vereniging van Flight Attendants Sarah Nelson, en Socialist Alternative bij de lancering van de Tax Amazon-campagne op 13 januari!

Op het einde van de meeting werden slogans geroepen, maar waren er ook praktische elementen zoals de voorbereiding van de campagnemomenten op straat en de telefooncampagne die in het weekend al begon.

De toespraak van Kshama Sawant:

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top