Home » Artikelen » Italië: “Virus stopt niet aan poorten van bedrijven”

Italië: “Virus stopt niet aan poorten van bedrijven”

Om de verspreiding van het virus te stoppen, worden we in Italië terecht gevraagd om thuis te blijven en contact tot een minimum te beperken. We mogen alleen het huis verlaten om te gaan werken, naar de dokter te gaan of om te winkelen (één persoon per gezin). Wie het huis verlaat zonder goede reden, riskeert een boete.

door Giuliano (Resistenze Internazionale)

Maar waarom sluiten de bedrijven dan niet? Het feit dat de bedrijven open blijven, toont hoe onderdanig de regering is tegenover de bazen en tegelijk ondermijnt het de andere maatregelen. Denkt er iemand dat het virus zich niet kan verspreiden via logistieke bedrijven, kantines in bedrijven of op bussen en treinen die ons naar het werk brengen? Waarom mogen we niet naar buiten gaan als we tegelijk wel naar het werk moeten reizen?

Deze situatie leidde al tot spontane stakingen voor het recht op gezondheid. Er waren acties bij Fiat en andere bedrijven. De metaalvakbond vraagt een totale stopzetting van de productie tot eind maart. In niet-essentiële sectoren zijn er verschillende stakingen. In de huidige bijzonder ernstige situatie, waarbij de zorgsector op instorten staat, moet al het niet-essentiële werk stoppen. Dat is de enige zinnige beslissing op dit ogenblik.

Tegelijk moet er een quarantaine-vergoeding komen voor de miljoenen werkenden die niet kunnen werken als gevolg van de pandemie. Al wie werkt, los van type contract, moet een vergoeding krijgen. Daarnaast moeten er meer publieke middelen komen voor de zorgsector. Heldhaftige dokters en verplegend personeel moeten in de best mogelijke omstandigheden de strijd tegen deze verraderlijke en onzichtbare vijand kunnen voeren.

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top