Home » Artikelen » Covid-19: het systeem is ziek! Online meeting 25 april 20.00 uur: Voor een socialistisch antwoord op de crisis!

Covid-19: het systeem is ziek! Online meeting 25 april 20.00 uur: Voor een socialistisch antwoord op de crisis!

 

Honderdduizenden besmettingen, tienduizenden doden, lockdown…. en het einde is nog niet in zicht. Alle tegenstellingen en zwaktes in het kapitalistisch systeem worden uitvergroot door de coronacrisis. Aanhoudende bezuinigingen op de zorg en de publieke sector ondermijnen het antwoord op de crisis. De globalisering van het productieproces maakt dat de economische gevolgen net als het virus zelf zich wereldwijd verspreiden. De economie dreigt wereldwijd in een depressie te geraken, met diepe ellende voor werkenden en arme mensen tot gevolg. Als we de aanpak van de crisis overlaten aan de kapitalistische klasse en hun partijen, dan zullen we er met de werkenden een zware prijs voor betalen. We moeten met links en de arbeidersbeweging ons eigen antwoord bieden op de crisis. Naar onze mening kan dat alleen een socialistisch antwoord zijn; het kapitalisme heeft bewezen totaal niet in staat te zijn oplossingen te bieden voor zowel de gezondheids- als de economische-, als de ecologische crisis…… Discussieer daarover mee tijdens onze online openbare meeting op zaterdag 25 april om 20.00 uur!

Zelfs een groot aantal doden maakt geen einde aan de kapitalistische wedloop om winst te maken. De coronaviruscrisis heeft dit ruimschoots aangetoond. Werkenden moesten vaak zonder enige bescherming naast hun collega’s blijven werken, met het risico anderen of zichzelf te besmetten. Dit alles om de activiteit ook van niet-essentiële bedrijven in stand te houden! Zelfs personeel in de gezondheidszorg is aangewezen op toeval in plaats van op voldoende overheidsmaatregelen. Gevestigde politici spreken over zorgpersoneel als helden, terwijl hun partijen onze openbare diensten en onze zorg hebben afgebouwd! We hebben een ander systeem nodig: een systeem dat de behoeften van de mensen centraal stelt.

Deze gezondheidscrisis wordt verergerd door de ernstige ecologische crisis en een nieuwe wereldwijde economische crisis, die dieper is dan in 2008 en enkel vergelijkbaar is met de Grote Depressie na 1929. Deze drie crises zijn met elkaar verbonden: het zijn symptomen van het kapitalisme. En ze wijzen allemaal op de noodzaak van een geplande aanpak. Vandaag is meer dan ooit aangetoond dat het niet de aandeelhouders zijn die de bedrijven laten draaien, maar de werkenden. Het is niet meer dan logisch dat zij deze samenleving in handen nemen en besturen op basis van democratische beslissingen en niet op basis van de dictatuur van de markten. Er is behoefte aan een ander systeem waarin de behoeften van de meerderheid van de bevolking het uitgangspunt zijn.

De meeting zal via zoom gehouden worden. Installeer daarvoor zoom (www.zoom.us, het is gratis en heel eenvoudig) en klik vanaf 19.45 uur op 25 april op de volgende link: https://zoom.us/j/265272428 /. De meeting zal om 20.00 uur beginnen en eindigen om 21.30 uur. Doe mee!

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top