Home » Internationaal » Is er een links alternatief in de VS?

Is er een links alternatief in de VS?

De Nederlandse en Amerikaanse media zet de presidentiële verkiezingen altijd neer als een strijd tussen de Democraten (”links”) en Republikeinen (”rechts”). De Democratische Partij zou het linkse spectrum vertegenwoordigen en de Republikeinse Partij het rechtse spectrum. De werkelijkheid is heel anders, zowel de Democraten als Republikeinen zijn partijen van miljonairs zoals de Bidens, Clintons en Trumps. Amerikanen hebben dus de keus tussen twee rechtse partijen. Zo erg is de electorale situatie in Amerika. Volgens het district stelsel wint de winnaar ook alle kiesmannen, dus het maakt niet uit hoeveel stemmen je krijgt. Hillary Clinton kreeg drie miljoen stemmen meer dan Donald Trump. Maar omdat zij niet genoeg kiesmannen achter zich kreeg in het Kiescollege, won Trump de verkiezingen. Het aantal stemmers maakt dus niets uit in het zogenaamde ”land of the free”!

Er is dus geen alternatief wordt vaak gezegd. Linkse mensen moeten Democraten stemmen en rechtse mensen moeten Republikeinen stemmen. Maar zelfs democratisch gezinde conservatieven zullen moeite hebben met de Republikeinse Partij. Een partij die steeds meer richting extreemrechts is opgeschoven sinds 2016. Een partij wiens verkozenen niet vies zijn van openlijk racisme, afkeuring tegenover zwarte Amerikanen en het verheerlijken van de superrijken. Linkse Amerikanen hebben altijd moeite gehad met de Democratische Partij, maar hun is steeds vertelt dat een stem op de Democraten nodig is om de rechtse Republikeinen tegen te houden. Alsof je in Nederland steeds op de VVD moet stemmen om de PVV niet aan de macht te laten komen. Dat is ook waarom de opkomst bij de presidentiële verkiezingen steeds laag is. In 2016 stemde maar 55.7% van alle kiesgerechtigden.

Hoewel de Democraten en Republikeinen de media in de VS beheersen en ook in Europa, is er wel een links alternatief. Vier jaar geleden stond Jill Stein op het stembiljet in 44 staten en kreeg 1,457,218 stemmen. Natuurlijk is dat een zeer laag percentage, echter het toont wel aan dat mensen op een linkse kandidaat willen stemmen. Stein is van de Groene Partij en ook in 2020 zal deze partij een kandidaat leveren. Howie Hawkins zet zich in voor de werkende klasse en doet wat Bernie Sanders in 2016 en 2020 had moeten doen. Helaas heeft Sanders opnieuw gecapituleerd en zijn aanhangers opgeroepen om op de rechtse Joe Biden te stemmen. Alsof Lilian Marijnissen tegen SP stemmers zegt; ”stem elke keer op Mark Rutte om Thierry Baudet buiten de macht te houden”. Dat is wat linkse organisaties steeds gedaan hebben. Gelukkig kiezen de Democratische Socialisten van Amerika (DSA) dit keer niet voor de tactiek van het minste kwaad.

Want de DSA heeft niet oproepen om op Joe Biden te stemmen. Helaas zullen vele dat wel doen omdat de afkeer van Trump groot is. Echter Biden heeft een groot probleem, hij wordt alleen ondersteunt omdat hij tegen Trump is. Veel progressieve stemmers stemmen met tegenzin op hem of blijven thuis. Er is voor al die miljoenen arbeiders die snakken naar een politiek alternatief, de kandidaat van de Groene Partij. Socialistisch Alternatief in de VS roept iedereen daarom op om Hawkins 2020 te steunen. Dit doen we omdat het noodzakelijk is dat de werkende klasse los komt uit het dogma dat ze automatisch de Democratische Partij moeten steunen. Als vice president koos Hawkins voor Angela Nicole Walker, een Afro-Amerikaanse en genomineerd door de Socialistische Partij in de Verenigde Staten van Amerika (SPUSA).

Het platform van Hawkins 2020 is het beste voor de arbeidersklasse. Zo wordt er open gepraat over een ecologische socialistisch economie en democratische planning. Helaas krijgt Hawkins 2020 niet de media aandacht die hij verdient. Zeker omdat de liberale media alles in het werk stelt om stemmers opnieuw over te halen om het ”minste kwaad” spel te spelen. Wat ze vergeten is echter dat een stem op Joe Biden niet nodig is. Er is een links alternatief voor miljoenen die lijden onder het kapitalisme en de armoede/wanhoop die het produceert. Ook al heeft Hawkins geen kans om te winnen, is zijn campaine een stap in de richting van opbouw van een arbeiderspartij. Want nadat Sanders nu twee keer gecapituleerd heeft voor rechtse Democraten is het tijd dat zijn aanhangers werken aan een partij van de werkende klasse. Socialistisch Alternatief in de VS wil hieraan meewerken.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top