Home » Artikelen » Oorlogsmisdaden van het westen in Afghanistan

Oorlogsmisdaden van het westen in Afghanistan

Het wordt een beetje vergeten, de oorlog in Afghanistan. Sinds 2001 vechten westerse landen om hun corrupte regering aan de macht te houden in Kaboel, de hoofdstad van het land. Probleem is dat een groot deel van de bevolking helemaal geen voorstander is van de corrupte regering geleid door Ashraf Ghani sinds 2014. Daarnaast wordt Afghanistan niet omschreven als een vrij land, de regering dwingt islamitische opvattingen af en heeft vrouwen veroordeeld tot tweederangs burgers, vermoedelijk in een poging om de steun van reactionaire geestelijken te winnen.

Artikel door Jorein Versteege

Afghanistan is officieel ook een islamitische republiek en dus is het niet toegestaan om tegen de religieuze aard van de staat te zijn. Hierin verschilt Afghanistan niet veel met Pakistan, een bondgenoot van het westen en ook een staat die streng optreed tegen personen die openlijk islamitische opvattingen verwerpen. Hierin is de hypocrisie van het westen goed te zien. De Islamitische Republiek Iran wordt neergezet als vijand, terwijl de Islamitische Republiek Pakistan en de Islamitische Republiek Afghanistan juist afgebeeld worden als bondgenoten.

Het verschil ligt erin dat Iran zich tegen het Amerikaanse imperialisme keert in hun propaganda. Pakistan en Afghanistan zijn bondgenoten van het imperialisme en krijgen wapens van de Amerikanen en Europanen. Een ander reactionair bolwerk is de ”Islamitische Staat van Saoedi Arabië”. Net als de Islamitische Staat in Irak en Syrië tot 2017, is Saoedi-Arabië ook een islamitische theocratie die de politieke islam gebruikt om andersdenkenden te onderdrukken. Saoedische vliegtuigen hebben in Jemen voor dood en ellende gezorgd, vliegtuigen gemaakt in de Verenigde Staten van Amerika.

In 2020 is bekend geworden dat Australische soldaten zich schuldig gemaakt hebben aan oorlogsmisdaden in Afghanistan. Tussen 2009 en 2013 zouden 39 Afghaanse burgers door Australische elite commando’s vermoord zijn. Nu is ook bekend geworden dat Nederlandse soldaten in 2007 besloten om de zogenaamde ”Rules of Engagement” te negeren. Ze vuurde hun automatische wapens op verschillende burgerwoningen en schoten daarbij op mensen zonder wapens. We denken allemaal dat de Amerikanen vaak van dit soort gedrag vertonen. Echter ook Australiërs en Nederlanders bezitten de ”schiet eerst, vraag later” mentaliteit. Als het bevel wordt gegeven om te schieten, dat gehoorzamen ze.

Volgens het Australische Leger was de moord op 39 Afghaanse burgers te danken aan een ”krijgersmentaliteit”. Het is eerder een racistische mentaliteit die versterkt wordt door de hetze tegen moslims in de westerse wereld. Het idee dat de islam het grote kwaad voorstelt en dat moslims erop uit zijn om de wereld te veroveren. Al sinds 11 september 2001 voert de kapitalistische media een heksenjacht op de islam en wordt elke aanval van radicale moslims neergezet als bewijst voor de slechtheid van de religie. Dat mensen in naam van de islam vermoord en onderdrukt worden is een feit, maar dat gebeurd ook in naam van het christendom (in Afrika), boeddhisme (Myanmar) en ook atheïsme (China).

Dictatoriale regimes gebruiken religies vaak als dekmantel voor hun repressieve daden. Het westen doet dat met termen zoals ‘’democratie’’ en ‘’vrijheid’’. De stalinistische Sovjet-Unie beweerde op te komen voor het socialisme en gaf wapens aan dictatoriale landen, die juist de arbeidersklasse onderdrukte. Tegenwoordig draait alles om wie is pro of anti westen. Zo is de ‘’Socialistische Republiek’’ Vietnam sinds 2015 begonnen met het kopen van wapens uit Amerika en Europa. Ondanks de historische oppositie van westerse landen tegen de Vietnamezen, is de lat veel lager om wapens aan Hanoi te verkopen dan aan Beijing. Dit omdat Vietnam zich internationaal niet kritisch opstelt tegenover het westerse imperialisme.

De oorlogsmisdaden van Amerikanen, Australiërs en Nederlanders versterken de propaganda van de Taliban. Hoewel vaak beweerd is dat de groep van Hibatullah Akhundzada verslagen zou zijn, is dit erg onjuist. In 2008 had de Taliban ongeveer 11.000 soldaten. Dat aantal is sindsdien opgelopen naar 60.000 (oktober 2020). Hierdoor is de groep in staat om grote delen van Afghanistan weer onder hun controle te krijgen. Dit lezen wij niet in de westerse media, die vertellen ons niet dat de oorlog in dat land uitloopt op een totale mislukking voor het westen. De Taliban bezit in 2021 ongeveer 30% tot 40% van Afghanistan, met name de berggebieden en dorpen buiten de grote steden om.

Zonder de 17.000 soldaten van de NAVO die het Afghaanse leger ”ondersteunen” zou de Taliban het land weer snel onder controle krijgen. Daarnaast vechten 20.000 westerse huurlingen aan de kant van de Afghaanse overheid. Die behoren tot kapitalistische bedrijven die soldaten verhuren. Deze bedrijven hoeven zich niet aan militaire codes te houden en zijn dus niet vies van oorlogsmisdaden zoals Blackwater USA die pleegde. Zo werkte dit bedrijf nauw samen met de criminele CIA, die in Irak met Blackwater USA jacht maakte op tegenstanders van de Amerikaanse bezetting. Deze ”grijp en pak” acties zijn illegaal, maar werden toch uitgevoerd.

Socialisten zijn vanaf het begin tegen de oorlog in Afghanistan geweest. De leugen van Washington DC dat Osama Bin Laden in Afghanistan zat bleek ook niet correct, hij werd beschermd door bondgenoot Pakistan. De Taliban was bereid om Bin Laden uit te leveren als de Amerikanen bewijs konden tonen dat hij achter de aanslagen van 9/11 zat. Toen de Amerikanen weigerden om bewijs te leveren besloot de Taliban om Osama Bin Landen niet uit te leveren. President Bush besloot om het land binnen te vallen. Hierdoor zijn sinds 7 oktober 2001 meer dan 69.699 soldaten aan de kant van de Afghaanse regering en het westen gestorven en 72.000 aan de kant van de Taliban. 36.000 burgers zijn gedood.

Het is aan de Afghaanse arbeidersklasse om een socialistisch alternatief te ontwikkelen. Dat mag en kan niemand hun opdwingen. Democratie en socialisme dwing je niet af met wapens. Amerika had dit moeten weten van de Sovjet oorlog in Afghanistan tussen 1979 en 1988. De Amerikanen hebben de voorlopers van de Taliban gesteund met dollars en wapens. De oorlogsmisdaden van het westen in Afghanistan hebben alleen maar tot afkeer en versterking van de Taliban geleid. Wij eisen de volledige terugtrekking van alle soldaten, huurlingen en het stop zetten van wapenleveringen aan dictatoriale landen.

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top