Home » Artikelen » Antiracisme » Geweld in de VS, socialistisch gemeenteraadslid Kshama Sawant: “Ons organiseren om extreemrechts te stoppen”

Geweld in de VS, socialistisch gemeenteraadslid Kshama Sawant: “Ons organiseren om extreemrechts te stoppen”

De beelden van de bestorming van het Amerikaanse parlement (Capitol Building) blijven nazinderen. Het extreemrechtse geweld, aangemoedigd door Trump, leidde tot 4 doden en verschillende gewonden. Hieronder een eerste reactie door Kshama Sawant, het socialistische gemeenteraadslid in Seattle en lid van Socialist Alternative – ISA in de Verenigde Staten van Amerika.

“De vreselijke beelden van extreemrechts geweld in Washington DC wijzen ons er op een enge wijze op dat Trump misschien wel de verkiezingen verloor, maar dat het Trumpisme en extreemrechts groeien. Trump en zijn reactionaire aanhang weigeren een democratisch verkiezingsresultaat te aanvaarden. Socialist Alternative en ikzelf zijn solidair met iedereen die rechts bestrijdt en met wie in het parlementsgebouw getroffen werd door dit geweld, waaronder conciërges, dienstbodes, medewerkers en anderen.”

“Ik hoop dat iedereen die terecht bezorgd en doodsbang is in Washington DC op dit moment veilig blijft. We moeten op elkaar vertrouwen als werkende mensen en op onze solidariteit. Mijn kantoor steunt de vreedzame tegenacties van werkenden en socialisten als onderdeel van een onmiddellijk antwoord op deze extreemrechtse acties. De enige echte verdediging is een massabeweging en massale organisatie van werkenden, vakbonden, sociale bewegingen en socialisten om extreemrechts af te blokken.”

“De politie heeft afgelopen zomer in stad na stad de vreedzame Black Lives Matter betogingen verpletterd in naam van ‘wet en orde’. Waar zijn deze vermeende verdedigers van de wet en de orde als extreemrechts op een georganiseerde wijze overgaat tot geweld en terreur?”

“Deze specifieke rel zal eindigen en deze specifieke verkiezingen zullen passeren, maar het extreemrechtse offensief dat we nu zagen, is nog maar het begin. Tenzij de werkende mensen zich organiseren. Dit zijn de begindagen van een potentiële extreemrechtse beweging, mogelijk komt het zelfs tot een eigen politieke partij.”

“Het extreemrechtse geweld in Washington DC is niet alleen het resultaat van Trump, maar ook van het feit dat het Democratische establishment er niet in slaagt zich op een ernstige manier tegen de rechtse aanvallen op de werkende klasse te verzetten. Het geweld toont dat we geen tijd te verliezen hebben en onze inspanningen in de strijd voor echte verandering moeten opvoeren. Er is nood aan een partij van de werkende klasse. Er is massale strijd nodig voor algemeen toegankelijke gezondheidszorg, een Green New Deal en daadwerkelijke democratische controle over de politie. Vakbonden, gemeenschapsgroepen, socialisten, activisten en anderen moeten vechten voor al deze eisen om een krachtig alternatief te bouwen voor het valse en gevaarlijke populisme van Trump en om uiterst rechts te verslaan.”

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top