We publiceren een korte maar krachtige video van de campagne: Solidarity Against Repression in China and Hong Kong (SARCHK). Deze laat zien hoe momenteel 300 miljoen mensen in China opgesloten zitten omdat Xi Jinping weigert zijn harde en meedogenloze ‘Zero Covid’-beleid bij te stellen. Dit beleid is gebaseerd op massale lockdowns, het massaal testen van tienduizenden mensen en het opsluiten van tienduizenden in geïmproviseerde quarantainecentra.

De video van Solidarity Against Repression in China and Hong Kong (SARCHK) verbindt zelfgemaakte beelden die zijn gemaakt door verschillende mensen die in Shanghai en andere steden in een lockdown vast zitten. De meeste van dergerlijke video’s zijn van het Chinese internet verwijderd door de censoren van het regime.

De sociale spanningen lopen op. Door een golf van banenverlies heeft de werkloosheid een recordhoogte bereikt, met een jeugdwerkloosheid van 18% (hoger dan in de EU en de VS). Arbeiders worden opgesloten in fabrieken en bouwplaatsen en slapen daar op de grond. Ziekenhuispersoneel in Sjanghai heeft zitprotesten en stakingen georganiseerd naar aanleiding van tekorten aan medische voorraden, lange diensten en zelfs naar aanleiding van gedwongen werk terwijl ze besmet waren.

Zoals in deze video wordt uitgelegd, zijn de testbedrijven in China de grootste winnaars. Verschillende van deze bedrijven meldden in april een winstgroei van 60 tot 190% ten opzichte van een jaar eerder. “Meer dan een tiende van China’s top 100 miljardairs is afkomstig uit de farmaceutische en gezondheidszorgsector. Zij hebben een zeer winstgevende pandemie.”

De dictatuur van de CCP (zogenaamd ‘communistische’ partij) heeft de strijd tegen het virus gebruikt als voorwendsel om de sociale controle en repressie massaal op te voeren. Ondertussen valt ’s werelds op één na grootste economie van een klif. De economische gevolgen zijn wereldwijd en enorm.

Ga voor meer informatie over solidariteit tegen onderdrukking in China en Hongkong naar de website chinaworker.info