Home » Artikelen » Overzicht van 2023

Overzicht van 2023

Het jaar 2023 is bijna voorbij. Socialistisch Alternatief kijkt even terug op wat er dit jaar allemaal gebeurd is.

In januari vielen extreemrechtse Bolsonaro aanhangers het presidentieel paleis, het parlement en het hooggerechtshof van Brazilië binnen. Dit werd mogelijk gemaakt door de extreemrechtse lokale overheden die Bolsonaro bleven steunen nadat hij de verkiezingen verloren had aan Lula da Silva. De Braziliaanse sectie van ISA deed mee met het grote protest tegen de extreemrechtse aanval.

Het WEF in het Zwitserse Davos loste natuurlijk niets op. Dit kleine feestje voor de kapitalistische elite wordt door ons revolutionair socialisten keihard verworpen. De 3000 personen die bij elkaar kwamen waren voornamelijk leden van de kapitalistische elite. Elitaire wereldleiders, hebzuchtige directeuren van de allergrootste bedrijven en kopstukken uit de wetenschap en cultuur gingen praten, maar namen geen besluiten. Dat is de aard van het WEF, praten onder genot van luxe ver weg van de ellende die de werkende klasse dagelijks beleeft.

In maart 2023 was er de eerste feministenmars in Amsterdam. Socialistisch Alternatief was erbij, maar zegt heel duidelijk dat liberaal feminisme niet de oplossing is. Wat we nodig hebben is socialistisch feminisme. ISA heeft daarom de Campagne ROSA opgezet om jonge vrouwen aan te moedigen het socialistisch feminisme te ontdekken. De Nederlandse website is te bezoeken via https://nl.campagnerosa.be/

Socialistisch Alternatief gaf volledige steun aan de staking bij de AH distributie. Door de stijgende lasten voor boodschappen en energie, eisten het personeel meer loon. Dit was ook een centrale eis tijdens de eerste mei. Socialistisch Alternatief vindt dat werkenden niet mogen lijden door de inflatie die het kapitalistische systeem veroorzaakt. We steunen daarom de strijd voor een leefbaar minimumloon van 16 euro per uur en elke staking van werkenden tegen de verhoogde lasten in de maatschappij.

Internationaal Socialistisch Alternatief hield in juli 2023 haar zomerkamp in België. Het kamp werd georganiseerd door de Linkse Socialistische Partij (ISA België), Campagne ROSA en de Actief Linkse Studenten en Scholieren. Ongeveer 100 tot 140 revolutionair socialisten kwamen bij elkaar om te debatteren omtrent verschillende onderwerpen zoals oorlog, onderdrukking, klimaatcrisis, inflatie, LGBTQI-fobie en verder. Er waren ook ongeveer 20 internationale gasten vanuit Mexico, Israël-Palestina, Groot Brittannië en Ierland.

2023 was ook het jaar waarin de separatistische Republiek Artsakh in Nagorno-Karabakh veroverd werd door Azerbeidzjan. Omdat Artsakh nooit erkend was als een onafhankelijke natie hield de kapitalistische wereld vooral hun mond dicht. 120.000 Armeense inwoners van Artsakh sloegen op de vlucht naar Armenië, uit angst voor de wraak van de Aliyev dictatuur in Azerbeidzjan.

21.000 Palestijnen zijn gedood door het Israëlische terreurregime vanaf oktober 2023. Van dit aantal zijn zeker 50% kinderen die in hun huizen stierven, toen Israël de Gaza Strook bombardeerden. Nog nooit stierven zoveel Palestijnen in zo weinig tijd. Israël heeft elke Palestijn veroordeeld tot terrorist en doet aan collectieve bestraffing. Revolutionair socialisten keren zich tegen dit staatsterreur, maar ook tegen de aanvallen op democratische rechten in het westen. Want westerse landen staan als een blok achter Israël en proberen de kritiek op de terreurstaat te verbieden op universiteiten en op straat.

In november won de PVV de verkiezingen in Nederland. Nog nooit was een extreemrechtse partij de grootste geworden. Dit kwam voornamelijk door de grote woede in de maatschappij omtrent de groeide lasten en ongelijkheid. Politiek links verloor ook deze verkiezingen door hun onwil een socialistisch alternatief neer te zetten. Lilian Marijnissen stapte op als SP leider, maar wij zeggen dat de neergang van de SP niet door nieuw leiders te stoppen is. Op dit moment is er nog geen regering met de PVV, maar politiek rechts heeft genoeg zetels om ook zonder Geert Wilders een rechtse regering samen te stellen.

Ook in 2024 zal Socialistisch Alternatief zich blijven inzetten voor een socialistisch alternatief. Dat doen we via de vakbonden en sociale bewegingen op straat. We blijven ons inzetten om een socialistisch klassenbewustzijn te ontwikkelen, zodat werkenden in staat zijn om terug te vechten.

Want strijd, solidariteit en socialisme zijn nodig in deze tijden waarin het kapitalisme keer op keer bewijst dat het niet werkt voor mens, dier en natuur.

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top