Home » Artikelen » Commentaar en achtergrond » Sensatiemedia is ook een arm van de kapitalistische media

Sensatiemedia is ook een arm van de kapitalistische media

De rechtse sensatieomroep PowNed is opnieuw in opspraak. Vreemd is dit niet, de rechtse omroep is vooral bekend van pesterijen, linkse demonstranten lastig vallen met nutteloze vragen en vooral sensatie opzoeken. Er zit echter een rechtse insteek in hun riooljournalistiek. Ze vallen voornamelijk de zwakkeren aan, de vluchtelingen, de niet-westerse migranten, de vrouwen, de activisten, puur om deze te denigreren en belachelijk te maken. Zo misleidde PowNed jonge vrouwelijke fans van Taylor Swift en liet hun pikante dingen uitvoeren voor een vals; meet en greet moment, die PowNed verzonnen had. De vrouwen kwamen herkenbaar in beeld en ondanks verzoeken om de pikante beelden niet uit te zenden, deed de sensatieomroep het toch. Het PowNed seksisme werd nog duidelijker door de titel van het filmpje, waarin de vrouwen ‘’sletten‘’genoemd werden.

Artikel door Jorein Versteege

Wat is PowNed?

PowNed is een omroep opgericht in 2009. Dominique Weesie was de oprichter, die ook het web blog GeenStijl had opgericht in 2003. Met PowNed wou Weesie eigenlijk hetzelfde doen als met GeenStijl, sensatie opzoeken en vooral schoppen tegen politiek links. Want hoewel Dominique Weesie beweert tegen de gevestigde macht te knokken, is de stijl van PowNed meer gericht tegen personen die onrecht aankaarten zoals actievoerders, feministen, krakers, socialisten en migranten. PowNed is niet vies van openlijk racisme, zo werd een Safaritocht georganiseerd in de Amsterdamse Bijlmer waarbij ook apengeluiden te horen waren. Een Syrische vluchteling werd zelfs zo neergezet alsof hij een seksistisch monster voorstelde.

De oproep beweert rebels te zijn, toch behoort Dominique Weesie tot de rijken van dit land. We weten dit omdat hij een salaris van zeker 1,5 ton per jaar gekregen heeft als omroepbaas, ver boven dat van de modale werkenden. Daarnaast is PowNed nooit kritisch tegenover het kapitalistische systeem, het institutionele racisme en het onrecht dat dit veroorzaakt. Nee, PowNed is ook een arm van de kapitalistische media met de taak om vooral tegenstanders van de huidige machtsstructuren belachelijk te maken.

Populistisch in stijl, conservatief in werkelijkheid

De stijl van PowNed lijkt erg op die van Fox News uit de VS. Het is selectieve riooljournalistiek om een pseudo-populistisch geluid neer te zetten. Hierdoor is PowNed altijd wel geliefd geweest bij een deel van de Nederlanders, omdat het lijkt te schoppen tegen de elitaire politici van zowel het liberalisme, de sociaaldemocratie en het conservatisme. Echter hoe geloofwaardig is dat als Dominique Weesie een jaarsalaris van 1,5 ton krijgt? Net als andere media kapitalisten is Weesie echt geen tegenstander van het kapitalisme, wat ook wel blijkt uit de manier waarop PowNed tegenstanders van het kapitalisme neerzet. Hierin is de omroep juist conservatief en wil helemaal niet schoppen tegen het systeem, door juist racistische en kolonialistische elementen te verdedigen.

PowNed doet ook haar best om institutioneel racisme af te doen als woke. De documentaire: ‘’Ik Woke van Jou’’ was gericht om activisten vooral te ridiculiseren, maar ook om hun strijd te delegitimeren. De documentaire beweert dat discriminatie vooral een persoonlijke kwestie is en dat het niets te maken zou hebben met racisme. Aan het einde is de boodschap vooral dat achtergestelde groepen maar beter hun mond moeten houden in zaken stigmatisatie en discriminatie. Met hun mondigheid hebben ze de ‘’gezellige’’ status quo van dit mooie ‘’geweldige land’’ verstoord, aldus de PowNed documentaire: ‘’Ik Woke van Jou’’.

Seksisme en sensatie

PowNed zegt ‘’liberaal-kritisch’’ te zijn, maar ook dat is een leeg omhulsel. Want de rechtse omroep heeft laten zien vooral een afkeer te hebben van vrouwen die zich verzetten tegen seksisme. Zo worden feministen voor gek verklaard en versterken PowNed ‘’journalisten’’ het kapitalistische beeld van de vrouw als lustobject voor de man. Dit zien we terug in de ranzige poging van PowNed om vrouwelijke Taylor Swift fans pikante acties te doen voor een fictief: ‘’meet and greet’’ moment. Het waren voornamelijk jonge vrouwen die misleidt werden door PowNed. Toen duidelijk werd dat PowNed gelogen had, wouden de vrouwen natuurlijk niet dat de beelden online kwamen. Toch kozen de seksisten ervoor om hun herkenbaar te laten en het filmpje kwam online, onder de misselijke titel: ‘’Gillende meisjes worden sletjes voor Taylor Swift’’. Na een massief protest had de directie van PowNed geen keus en werd het filmpje snel offline gehaald. Toch kon dat afkeer natuurlijk niet tegenhouden.

Het gedrag van PowNed toont het vreselijke sensationele seksisme en waarom veel activisten ook niet met deze rechtse omroep willen praten. Die weten heel goed dat PowNed alles op alles zet om hun verhaal te verdraaien en hun acties zo belachelijk mogelijk te maken.

Dat is de taak van PowNed, het ridiculiseren en delegitimeren van alles dat de kapitalistische machtsstructuren bedreigt. Van stakende arbeiders tot feministen, klimaatactivisten en antiracisten. PowNed is erop gebrand om het systeem van dienst te zijn, tegen de belangen van de werkende klasse.

Scroll To Top