Home » Artikelen » Angstcultuur binnen het kapitalisme en diens propagandisten

Angstcultuur binnen het kapitalisme en diens propagandisten

Het is een vaak voorkomend feit, wat dolgraag onderdrukt wordt door de kapitalistische media. De angstcultuur binnen bedrijven en de media. Onder het kapitalisme is dit noodzakelijk. Want door angst voor baanverlies of promotieverlies, zullen critici van wantoestanden niet hun mond opentrekken. Een angstcultuur is heel normaal binnen grote bedrijven, met name in de Verenigde Staten van Amerika, waar werkenden geen enkele bescherming genieten tegen onverwacht ontslag. In Azië is het zelfs heel gebruikelijk dat de kapitalisten en hun managers een terreurregime kunnen voeren, omdat veel Aziatische landen wrede kapitalistische dictaturen zijn en geen vrijheid van meningsuiting tolereren.

Artikel door Jorein Versteege

Zwijgen over kapitalistische wantoestanden

Je zult in de kapitalistische media niet snel verhalen horen over hoe groot de angstcultuur is binnen het bedrijfsleven. Soms is er een kort verhaal, dat echter snel weer verdwijnt als de volgende sensatie binnen is gekomen. Het zijn vaak individuele journalisten die het lef hebben om de wantoestanden binnen het kapitalisme bloot te leggen. Probleem is vaak dat deze journalisten dat niet doen vanuit een antikapitalistisch motief. Ze zetten de wantoestanden neer als uniek, uitzonderlijk en iets dat door het kapitalisme zelf aangepakt zou moeten worden. Dit gebeurd echter nooit, omdat kapitalisme gebouwd is op angst, dwang en onderdrukking.

We zagen de wantoestanden bij The Voice of Holland. Maar nu blijkt ook dat de grootste extreemrechtse omroep een interne angstcultuur heeft. Ongehoord Nederland (ON) is de meest rechtse omroep van Nederland. Anders dan PowNed is ON meer gericht op het verspreiden van complot theorieën en desinformatie. Ze spelen in op de woede en wanhoop van miljoenen werkenden, maar richten die woede tegen de zwaksten van de samenleving. Ongehoord Nederland valt de zwarte activisten aan, de LGBT+ beweging, de socialisten, de progressieve bourgeoisie, de arbeidersbeweging, allemaal om de kapitalistenklasse van dienst te zijn.

Arnold Karskens, van anti-fascist en anti-oorlogsactivist naar rechtse complotdenker!

Een centraal figuur binnen de angstcultuur van ON (Ongehoord Nederland) is voormalig oorlogsverslaggever Arnold Karskens. Deze Karskens werkte jaren aan het verzamelen van informatie omtrent leden van de Nederlandse Waffen-SS. Hij was voorzitter van de Stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden en fel tegen de imperialistische interventies in Afghanistan en Irak. Arnold Karskens draaide richting extreemrechts complotdenken na 2016. Hij zag in iedereen een vijand die het racisme, seksisme en kapitalisme aan te kaarten, waaronder zwarte activisten, feministen en natuurlijk ons socialisten.

In de jaren die volgden werd Arnold Karskens steeds feller, hij vond dat er geen rechts geluid in de media bestond. Dus stond hij in 2019 aan de wieg van Ongehoord Nederland, omdat de Nederlandse NPO te ’’links’’ zou zijn. Met ’’ links’’ werd vooral bedoeld dat de omroepen in Nederland te kritisch waren omtrent Geert Wilders en Thierry Baudet. ON moest een extreemrechtse spreekbuis worden, waar rechtse figuren een ’’save space’’ hadden om hun woord te doen zonder kritische vragen. ON kijkt vooral naar One American News Network, een pro-Trump zender die nog extremer in hun propaganda is dan Fox News.

Angst, intimidaties en seksisme

Begin augustus werd Arnold Karskens op non-actief gesteld binnen Ongehoord Nederland. De rechtse omroep kon er niet langer omheen. Want na vijf jaar waren er toch genoeg klachten over hun voorzitter binnen gekomen. Karskens bouwde niet alleen een angstcultuur op, maar intimideerde critici en was seksistisch tegenover vrouwen binnen ON. Hierin verschilt hij niet met Bill O’Reilly, het propaganda-icoon van het Amerikaanse Fox News. O’Reilly was van 1996 tot 2017 de top-ster van deze rechtse Amerikaanse zender. Zijn carrière eindigde abrupt toen vrouwen in opstand tegen O’Reilly’s seksisme kwamen. Fox News moest haar gezicht redden en dumpte hem net zoals ON dat nu doet met Arnold Karskens.

Arnold Karskens en Bill O’Reilly beweerden beiden dat ze het slachtoffer zijn van een coup. In realiteit was hun seksisme en intimidaties richting vrouwen gewoon over duidelijk. Fox News tolereerde dit bijna 31 jaar. ON liet Karskens bijna vijf jaar zijn ding doen, totdat ook zij er niet meer omheen konden. Dit soort vieze oude mannetjes dienen daarom ook direct verwijderd te worden uit de media. Probleem is dat ze heel makkelijk vervangbaar zijn. ON en Fox News hebben legers aan mannen (en helaas ook vrouwen) die de extreemrechtse lijn trouw dienen. We kunnen alleen maar hopen dat slachtoffers van seksisme, intimidatie en discriminatie, hun mond zullen opentrekken. Want alleen zo kunnen we types zoals Arnold Karskens en Bill O’Reilly ontmaskeren.

Seksisme ook binnen revolutionair socialistische groepen

Het is niet alleen de kapitalistische kant van de politiek die te maken krijgen met seksisme. Ook binnen linkse organisaties kan er spraken zijn van angst, seksisme en intimidaties. Hoewel een angstcultuur vaak voorkomt binnen stalinistische organisaties, kennen ook zelfbenoemde trotskistische groepen dit. De Britse: Socialistische Arbeiders Partij (Internationale Socialistische Tendentie) kende enkele jaren geleden een schandaal waarbij de partijtop alles in het werk stelde om een slachtoffer van seksueel misbruik niet te geloven. De Amerikaanse: Internationale Socialistische Organisatie (Vierde Internationale) hief zichzelf op in 2019, toen leden te horen kregen hun leiders een soort gelijk schandaal hadden geprobeerd te verdoezelen.

Voor revolutionair links is seksisme een grote uitdaging. Het verdoezelen van seksisme door linkse leiders wordt niet meer getolereerd en zorgt voor grote schade binnen de revolutionair socialistische beweging. Want revolutionair socialisten staan aan het front van de strijd tegen vrouwenonderdrukking. Bedenk, hoe geloofwaardig zijn we als bekend wordt dat onze eigen organisaties zich bezig houden met het negeren, onderdrukken en goedpraten van seksistisch gedrag? Het heeft de Amerikaanse ISO kapot gemaakt en de Britse SWP enorm veel leden gekost!

Strijden tegen seksisme en kapitalisme!

Revolutionair socialisten zullen de strijd tegen seksisme, angstculturen en intimidaties overal moeten voeren. De strijd zal vooral gericht zijn de hypocrieten in de rechtse media. Dat Arnold Karskens vijf jaar zijn gif kon verspreiden toont allemaal hoe fout de media in dienst van het kapitalisme is. ON beweert tegen de ’’linkse elite’’ te zijn, maar is juist een arm van de kapitalistische media net zoals Fox News en One America News Network dat zijn. Overal ter wereld lijden werkenden onder angstculturen. In veel landen is zwijgen en gehoorzamen aan kapitalisten de norm, omdat angst voor ontslag en verlies van inkomen groot is. Daarom moeten we blijven pleiten voor een socialistisch alternatief op de kapitalisten en hun politici. We pleiten voor democratische controle over de media. Maar dat is niet wat extreemrechts wil. Die willen juist dat er maar één geluid is en dat is de totalitaire mening van types zoals Arnold Karskens, Bill O’Reilly, Geert Wilders en Donald Trump.

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top