Home » Artikelen » Plannen van het PVV kabinet

Plannen van het PVV kabinet

Er is een nieuwe rechtse regering. Samengesteld door de PVV van Wilders, de VVD van Yeşilgöz, NSC van Omzigt en de BBB van Van der Plas. Het is een duidelijk rechts kabinet dat erop uit is om vooral de rijken en de bezittende klasse van dienst te zijn. De PVV van Wilders heeft dit natuurlijk altijd ontkent. De kern van de PVV was steeds (rechts)populisme, schoppen tegen een fictieve ‘’linkse elite’’. Echter de PVV voert nu beleid voor de heersende elite en die is niet links. Men wil een asielcrisis uitroepen om de mensenrechten van migranten te schenden. De agrarische sector mag zichzelf gaan reguleren (wat ze niet zullen doen!) en in de zorg blijft de marktwerking gewoon bestaan. Men verhoogd daarnaast de BTW op hotelovernachtingen, sport, cultuur, boeken en kranten om aan geld te komen.

Artikel door Jorein Versteege

Typische kapitalistische politiek van een rechts kabinet

Dit rechtse kabinet is geen haar beter dan elk rechts kabinet dat Nederland gehad heeft. Ook al is de PVV de grootste partij, ze voert beleid uit in het voordeel van de kapitalistenklasse. We zien dit aan het feit dat er niets radicaals veranderd. De lasten stijgen en behalve wat toeslagen verhogen doet dit kabinet niets. Zelfs met die verhogingen kan dat de stijgende prijzen en kosten niet stoppen. Door de stijgende inflatie moeten werkenden steeds meer betalen en de PVV wil daar niets aan doen. Men beloofde om het eigen risico te verlagen in 2027, maar alleen al in 2025 zullen de premies voor zorgverzekeringen met 150 euro per jaar stijgen. Tegen de tijd dat het eigen risico verlaagd wordt, zullen door hogere premies werkenden en baanlozen niets gewonnen hebben.

Dit toont dat de PVV met haar nep-populisme geen oplossing heeft voor werkenden/baanlozen. Men brult en kraait, maar eenmaal aan de macht gedraagt de “Partij voor Vreemdelingenhaat en Vrijemarktpolitiek” zich als een typische kapitalistische partij. Want er wordt niets gedaan aan de lasten voor de super rijken. Geen hogere inkomstenbelasting voor grote bedrijven, geen einde aan de bonuscultuur, geen einde aan de verrijking door commerciële directeurs in de zorg. Geen einde aan de marktwerking, die juist hele sectoren kapot gemaakt heeft (ook mede dankzij de PvdA).

Meer geld uitgeven door een rechts kabinet?

Politiek rechts kraait altijd dat linkse regeringen te veel geld uitgeven. Nederland heeft nooit een linkse regering gehad, aangezien de sociaaldemocratie zich altijd onderworpen heeft aan de eisen van het kapitalisme. Zelfs Joop den Uyl bleef een brave premier van een kapitalistische regering. Toch geeft dit PVV kabinet meer geld uit dan de vorige kabinetten van Mark Rutte. De vraag is dan, als er te veel geld wordt uitgegeven, wie gaat straks de schuld hiervan betalen? Normaal gesproken eist men (met name politiek rechts) dan bezuinigingen. Vooral werkenden/baanlozen worden dan geraakt, want men gaat niet het geld halen waar het ligt, bij de rijken en grote bedrijven.

Feit is dat er in 2025, 425,1 miljard euro binnenkomt en 457 miljard euro uit gaat. De staatsschuld loopt dus op en ooit moet iemand daarvoor betalen. Geen enkel kabinet gaat de lasten bij de bezittende klasse leggen. Die hebben juist de laatste 30 jaar belastingverlagingen gekend, waardoor hun eigen vermogen enorm gegroeid is. Nederland is daarnaast een belastingparadijs voor grote bedrijven, die heel makkelijk de belastingen weten te omzeilen. Er is dus meer geld dan de overheid binnen krijgt. Dat is echter privé bezit en onder het kapitalisme eigendom van een kleine elite die in enorme luxe leeft, terwijl er voor ons weinig overblijft.

Kapitalisme wordt niet beperkt, maar krijgt meer vrijheid

De kapitalisten worden opnieuw volledig in de watten gelegd. De agrarische industrie mag zichzelf reguleren en de overdrachtsbelasting gaat in 2026 omlaag om groot kapitalisten te prikkelen om te investeren in huurwoningen. Realiteit is dat veel huizen leegstaan omdat de vastgoed kapitalisten meer winst hopen te halen uit verkoop dan huur. Veel huurwoningen worden ook verkocht voor enorme prijzen, door het tekort die de huizenmarkt zelf heeft veroorzaakt. De overheid gaat daar niets tegen doen, de huizen blijven duur en jongeren zullen geen woningen kunnen kopen, behalve als ze al een eigen vermogen van 40.000 euro bezitten.

Hoewel men de huurtoeslag verhoogd is dit slechts pleisters plakken. Het voorkomt dat werkenden/baanlozen met lage inkomens in de armoede vallen, maar werkenden met modaal gaan er alsnog op achteruit. Die krijgen namelijk geen huurtoeslag of zorgtoeslag. Men gaat de inkomstenbelasting aanpassen, wat goed zal uitpakken voor de lage inkomen en de hoger inkomen. Want de eerste schijf wordt opgeknipt. Over het eerste deel van het inkomen, 38.441 euro per jaar, wordt 35,82 procent betaald. Over het tweede deel (vanaf 38.441 tot 76.816 euro) gaat het om een tarief van 37,48 procent. Het eerste en het tweede schijftarief is gemiddeld lager dan het oude tarief voor de hele schijf (tot circa 76.000 euro). Daardoor profiteren ook mensen met een hoger inkomen.

Meer geld voor het leger

Dit rechtse kabinet geeft meer geld uit aan het leger. Men gebruikt het chaos in deze tijden van kapitalistische wanorde, om het NAVO militarisme te versterken. De vijanden van het ‘’vrije westen’’ is het oosterse imperialistische kamp, geleid door China. Dus moet Nederland meer geld stoppen in het leger, voornamelijk zodat we de dure wapens uit de VS kunnen kopen. In totaal zal 22 miljard euro naar het leger gaan in 2025.

Instabiel kabinet

Het kabinet van Dick Schoof is met moeite tot stand gekomen en blijft instabiel. Dat is vooral te danken aan PVV ministers die zich helemaal niet aan democratische regels willen houden. Daarbij lijken ze vooral op de ministers van de voormalige Lijst Pim Fortuyn. Toen de LPF in 2003 in een kabinet stapte met het CDA en VVD bleek al snel hoe incompetent de ministers waren. Na slechts 87 viel het eerste kabinet van Jan Peter Balkenende omdat het CDA en de VVD de ruzies binnen de LPF niet meer aankonden. Het is best mogelijk dat de VVD, NSC en BBB vroeg of later zich van de PVV ontdoen, als diens ministers zich weer problematisch opstellen. Een kapitalistisch kabinet moet stabiel zijn voor het bedrijfsleven.

Dat de PVV ministers moeilijk doen komt voor uit hun onvermogen om als collectief te werken. Ze willen heersen als kleine dictators en houden daarbij totaal geen rekening met het kabinet. Zo wil minister Faber kost wat kost een asielcrisis uitroepen en zelfs de Eerste Kamer negeren. Dick Schoof moet haar dan weer terug roepen, want zijn kabinet natuurlijk ondermijnt. Ook minister Agema gebruikte dreigende woorden tegen politici die via een noodwet willen voorkomen dat een asielcrisis wordt uitgeroepen. Dan is er ook nog PVV staatssecretaris Chris Jansen (openbaar verover) die de discriminerende uitspraak ”minder Marokkanen” herhaald heeft. Dit bewijst dat de extreemrechtse PVV ministers lak hebben en niet vies zijn van dreigingen, intimidaties en het stigmatiseren.

Kabinet gaat niets doen tegen racisme, discriminatie en stigmatisatie

Dit rechtse kabinet wordt geleid door een extreemrechtse racistische partij. Dus we moeten niet verwachten dat er iets gedaan wordt tegen het racisme in Nederland. Werkenden en jongeren met een niet witte huidskleur zullen nog steeds te maken krijgen met institutioneel racisme en dankzij PVV ministers en staatssecretarissen zal daar niets aan gedaan worden. PVV aanhangers zijn niet vies om hun racistische mening te verkondigen en voelen zich versterkt, door het feit dat hun partij nu in het kabinet zit. Zo werd een politieagent in Den Haag ontslagen wegens discriminatie en aanzetten tot geweld, hij was een overtuigde PVV’er. We weten ook dat de Rotterdamse politie vol zit met racisten, wat ook verklaart waarom veel etnische minderheden zich onveilig voelen, in de grote steden en niet vertrouwen op de Nationale Politie.

Er zal dus niets veranderen en dat is erg problematisch gezien het racistische klimaat. De toeslagenaffaire heeft voor eens en altijd duidelijk gemaakt dat er spraken is van institutioneel racisme. De racistische agenten in Rotterdam tonen dat de Nationale Politie een racisme probleem heeft en dat is geen Woke-onzin zoals velen beweert hebben. Sylvana Simons heeft hierin gelijk gehad maar kreeg een stortvloed van afkeuringen over zich heen, omdat ze terecht beweerde dat de politie een racisme probleem heeft. Toch deed de kapitalistische politiek (inclusief de SP) alles om Simons zwart te maken. Het kan ook verklaren waarom ze ervoor koos om niet meer verder te gaan als politicus.

Duidelijke kant gekozen in deze tweede Koude Oorlog

Het Koninkrijk der Nederlanden onder Dick Schoof heeft een duidelijke kant gekozen. Voor het westerse imperialisme, aan de kant van de Staat Israël, tegen het oosterse imperialisme, tegen Iran en tegen de Palestijnen. De misdadige invasie van Oekraïne wordt verworpen, maar de genocide tegen de Palestijnen wordt genegeerd. Schoof zegt tegen Iran dat ze geen raketten mogen afvuren, maar zwijgt over de 48.000 doden in Gaza of de 700 doden op de Westelijke Jordaanoever. Geen woord tegen Israël over hun illegale bezetting. Nee, de kant van dit PVV kabinet is duidelijk, voor het westerse imperialisme, voor het zionisme!

Socialistisch Alternatief keurt deze rechtse regering af en roept op tot verzet. Geen vertrouwen in Dick Schoof, geen vertrouwen in de “Partij voor Vreemdelingenhaat en Vrijemarktpolitiek”. Geert Wilders is dan wel geen minister, maar hij bepaald veel als alleenheerser van de PVV. Zijn invloed in dit kabinet mag niet onderschat worden. PVV ministers luisteren naar hem en naar niemand anders. Verzet kan daarom ook alleen van de werkende klasse komen. Via stakingen, acties en demonstraties. Dat is de taak van socialisten en de vakbeweging om dit kabinet te ontmaskeren, als een typische regering in dienst van de rijken en het kapitalisme. Natuurlijk moet er ook een politiek alternatief opgebouwd worden. Want vertrouwen op gevestigd links kunnen we niet. PvdA, GL en ook SP bieden werkenden geen alternatieven op het onrecht dat kapitalisme heet.

Onze oproep blijft daarom, strijd, solidariteit, socialisme!

Scroll To Top