Home » Artikelen » Geen tweede Gaza in Libanon!

Geen tweede Gaza in Libanon!

Maandenlang al doet het Israëlische regime er alles aan om regionale escalatie te provoceren. Afgelopen zomer waren er de gerichte moorden op Hamas-topman Ismail Haniyeh in Teheran en Hezbollah-topman Hajj Mohsin in Beiroet. Er waren bombardementen in Jemen. Nu komt daar een grootschalige operatie van staatsterrorisme in Libanon bovenop. Hoe anders kunnen dodelijke explosies via gemanipuleerde communicatiemiddelen als beepers en walkietalkies gevolgd door bombardementen omschreven worden?

Artikel door de Linkse Socialistische Partij in België

Bij de explosies van 17 en 18 september in Libanon en Syrië vielen minstens 37 doden en duizenden gewonden. Deze explosies waren duidelijk gericht op bredere lagen van de Libanese bevolking, niet enkel op militanten van Hezbollah. De explosies werden gevolgd door bombardementen waarbij honderden doden vielen.

Vrijdag werden in Beiroet woonblokken aangevallen, waarbij de ziekenhuizen meer gewonden te verzorgen kregen dan na de ramp van de explosie in de haven van Beiroet in 2020. Maandag vielen er minstens 558 doden bij bombardementen, waaronder 50 kinderen volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid. Tienduizenden mensen proberen het zuiden van Libanon te ontvluchten. Gewonden komen ondertussen in ziekenhuizen terecht die reeds voor de Israëlische staatsterreur op instorten stonden. Naast de gewonden met fysieke letsels zijn er duizenden mensen die doodsangsten uitstaan.

De Israëlische oorlogsminister Galant had het over een “nieuwe fase” in de oorlog tegen ‘As van het verzet’ met een focus op Libanon. Netanyahu en co willen hun militaire agressie in Gaza exporteren naar Libanon en de Westelijke Jordaanoever. Ondertussen blijft uiteraard ook de horror in Gaza duren. Afgelopen weekend kwamen minstens 22 mensen om het leven bij een aanval op een school in de wijk Zeitoun in Gaza-stad.

De Israëlische onderzoeksjournalist Ronen Bergman heeft gelijk als hij zegt dat de Israëli’s “de meest robuuste, gestroomlijnde moordmachine in de geschiedenis ontwikkeld” hebben. Deze moordmachine wordt ingezet om een regionale oorlog te provoceren. Het doel is om nog meer ellende en vernietigingen te creëren. In oktober 2023 verklaarde Nieuw Vlaamse Alliantie voorzitter De Wever: “Er is geen andere weg dan kiezen voor Israël, de democratie en het licht. Wie aan de andere kant staat, schaart zich achter terreur en de duisternis.” Hoeveel licht en democratie ziet hij door het puin van de verwoestingen?

Voor de bevolking in de regio is de situatie rampzalig. Het argument van veiligheid voor de bevolking in het noorden van Israël is vals. Er komt geen veiligheid door Libanon plat te bombarderen en een complete oorlog met Hezbollah uit te lokken. Het is een poging om het gevoel van ‘nationale eenheid’ te herstellen, nadat het toenemende protest in de gebieden binnen de Groene Lijn zich steeds nadrukkelijker tegen de regering van Netanyahu keerde. Begin september werd een algemene staking uitgeroepen door de vakbondscentrale Histadroet en honderdduizenden mensen sloten zich aan bij de betogingen om te protesteren tegen de weigering van de Israëlische regering om een akkoord te bereiken over de vrijlating van gijzelaars. Het is ook een poging om op de trieste eerste verjaardag van de vreselijke aanslagen door Hamas en de daaropvolgende genocide in Gaza geen verantwoording te moeten afleggen voor het aangerichte leed en het feit dat het Israëlische regime op geen enkel vlak een ‘overwinning’ kan voorleggen.

Een wapenstilstand lijkt nu nog minder waarschijnlijk, ondanks alle verklaringen van Biden hierover. Het VS-imperialisme bevindt zich in een paradox. Enerzijds wil het stabilisatie en een wapenstilstand voor de Amerikaanse verkiezingen en is de woede over de genocide in Gaza een factor onder de kiezers. Anderzijds zorgt de fundamentele steun van Washington aan de regering-Netanyahu – zowel via directe militaire steun als via de rivaliteit met de ‘Iraanse as’ gesteund door het Russische en het Chinese imperialisme – ervoor dat een overeenkomst niet mogelijk is. De agressie in Libanon saboteert elke kans op een wapenstilstand en leidt enkel tot verdere escalatie. Dit is de spiraal waar de Israëlische regering de regio in doet afglijden.

Er is internationaal verzet van de werkende klasse en alle onderdrukten nodig tegen de escalatie van geweld en genocide. Dat is essentieel als solidariteit met de massa’s in Palestijnse gebieden en in Libanon. De internationale beweging is ook belangrijk voor de consequente oppositiestemmen in Israël, hoe beperkt die ook zijn.

De bloedige regering van Netanyahu moet weg, de wapenleveringen en banden die de koloniale bezetting en massamoorden ondersteunen moeten stoppen. Heel het kapitalistisch en imperialistisch systeem, de basis waarop de huidige barbarij groeit, moet van tafel. Daarvoor kunnen we niet rekenen op gevestigde politici in het Westen of dictatoriale en reactionaire regimes elders. De zelforganisatie van jongeren vormde een van de grootste sterktes van de campusbezettingen. Dat is ook op grotere schaal nodig: internationale strijd en solidariteit van de werkende klasse en de onderdrukten is de weg vooruit om een einde te maken aan de kapitalistische barbarij.

Scroll To Top