Home » Artikelen » Antiracisme » In Chemnitz en elders: stop nazi’s en racisten!

In Chemnitz en elders: stop nazi’s en racisten!

De beelden zijn schokkend: meer dan 5.000 extreemrechtse militanten betoogden door het stadscentrum van Chemnitz in Saksen. Ze slaan migranten, gooien met flessen en stenen naar tegenbetogers, vallen journalisten aan. De politie is niet bereid of in staat om de nazi’s te stoppen.

Artikel door Steve Kühne, SAV Dresden

De aanleiding was de tragische dood van een 35-jarige man op een stadsfeest in Chemnitz. De achtergrond van die dood blijft onduidelijk. Een Syriër en een Irakees werden ondertussen opgepakt. Er gingen op het internet meteen geruchten rond over een tweede lijk. Er wordt gezegd dat de aanleiding voor het gevecht een conflict was nadat verschillende vrouwen waren lastiggevallen. De Antonio Amadeo Stichting merkte op dat dit allemaal verzonnen werd om een sfeer van pogrom op te wekken. De krant Bild speelde in het bijzonder een grote rol in het verspreiden van het verhaal over een aanval op Duitse vrouwen, waarbij drie Duitse mannen zouden tussengekomen zijn. Zelfs de politie zag zich genoodzaakt om dit te ontkennen.

Rechtse groepen als ‘Chaotisch Chemnitz’ of ‘NS Jongens’ kwamen meteen in actie, maar ook de rechts-populistische AfD (Alternative für Deutschland) was er als de koppen bij om op zondag, de dag van de misdaad, tot straatprotest op te roepen. Er kwamen een duizendtal mensen naar die actie en van daaruit werden migranten en antifascisten aangevallen. De politie trad daar zo goed als niet tegen op. Een dag later waren er meer dan 5.000 extreemrechtse betogers die nationaal gemobiliseerd werden.

De dood van een man in Chemnitz kan bezwaarlijk gezien worden als de echte reden voor deze orgie van geweld. De man zelf had Cubaanse roots en was zeker geen aanhanger van groepen als “Chaotisch Chemnitz”, de “NS Jongens” of de AfD. Sterker, op zijn Facebook pagina had hij groepen als ‘Die Linke Chemnitz’ of ‘FCK NZS’ (Fuck Nazis) geliked.

Het is ongeloofwaardig dat de dood van deze man de enige aanleiding is voor het uit de hand gelopen geweld op extreemrechtse betogingen. Zelfs de minister van Binnenlandse Zaken uit de Saksische regering, Wöller van de CDU, moest toegeven dat het rechtse geweld een nieuw niveau bereikt heeft.

Saksen: incidenten van extreemrechts geweld stapelen zich op

De racistische Pegida-beweging kwam vanaf oktober 2014 op straat in Dresden. Vandaag trekken de optochten van Pegida nog slechts een fractie van de aantallen die aanvankelijk betoogden. Maar extreemrechtse groepen voelen er zich wel gesterkt door. Zoals Franziska Schreiber, de voormalige voorzitter van de jongerenorganisatie van AfD, opmerkt in haar recente boek heeft de AfD nieuwe aanhangers gewonnen op die betogingen in Dresden. Het electoraal succes van deze partij en de racistische toespraken door kopstukken sterken de extreemrechtse brandstichters en geweldenaars.

In augustus was er een incident met een cameraploeg van ZDF op een Pegida-betoging tegen Merkel. Een verantwoordelijke van de politie zette agenten ertoe aan om het werk van de journalisten te hinderen onder het mom van controle. Dit gaf aan in welke mate het staatsapparaat in Saksen geïnfiltreerd is door extreemrechts en racisten. Er was ook de zaak rond rechter Jens Meyer, die nu voor de AfD in het regionaal parlement zit en die in een toespraak lof had voor de neonazistische NPD die door Meyer werd voorgesteld als een partij die altijd voor de Duitse belangen is opgekomen. Dergelijke incidenten zijn dagelijkse kost in Saksen.

Het maakt duidelijk dat we de strijd tegen racisten, nazi’s en rechtse populisten enkel kunnen winnen door onszelf te organiseren. We moeten niet op het staatsapparaat rekenen om iets te doen. Wie extreemrechts wil stoppen, moet zich organiseren en mobiliseren op de werkvloer, in de scholen en aan de universiteiten. We moeten onszelf organiseren en verdedigen tegen extreemrechts geweld, ook daarvoor kunnen we niet op de politie rekenen.

De Saksische minister van Binnenlandse Zaken stelde dat hij het volste vertrouwen heeft in de politie. Saksische plaatsen als Heidenau, Bautzen, Freital, Colditz, … zijn echter bekend wegens racistische gewelddaden. Opvangplaatsen voor asielzoekers werden in brand gestoken, er waren fysieke aanvallen, … De lijst van gewelddaden is lang en angstaanjagend. In geen van deze gevallen speelde de politie een ernstige rol om het geweld te stoppen. De rechterzijde kreeg vrijspel, terwijl er tegelijk regelmatig massaal werd opgetreden tegen linkse tegenbetogingen.

Zeker waar Die Linke meer gezien wordt als deel van het establishment – wat in Oost-Duitsland het geval is – kan de AfD enorm scoren. Volgens AfD-toplui als Meuthen en Alice Weidel moet het pensioen volledig in private handen komen, terwijl vooral mensen met een laag inkomen amper toegang hebben tot private pensioenplannen. Weidel is een lid van de neoliberale Hayek Stichting, een groep die zich tot doel stelt om grote bedrijven onder alle sociale beperkingen uit te krijgen. De AfD staat niet voor het stoppen van sociale afbraak, maar voor een radicale verderzetting ervan.

We kunnen winnen

Er is echter hoop. Toen de fascistische beweging van identitairen op 25 augustus een betoging hield in Dresden, kwamen er maar 400 mensen op straat terwijl er op de tegenacties 2.000 waren. Bij de parlementsverkiezingen stond de AfD zwakker waar Die Linke op een meer militante wijze en offensief antiracistisch naar buiten kwam.

Het laatste woord in de strijd tegen extreemrechts is nog niet gevallen. De vakbonden, Die Linke en sociale bewegingen moeten de strijd tegen racisme aangaan en koppelen aan die voor een echt alternatief. Op die basis zijn grote mobilisaties mogelijk. Als de strijd voor meer zorgpersoneel, betere scholen en de strijd tegen de AfD gecombineerd worden, dan is het mogelijk om op de gezamenlijke sociale belangen van mensen te wijzen, los van hun huidskleur, afkomst of religie. Huurders die hier geboren zijn, hebben dezelfde belangen als het gezin dat Syrië ontvluchtte in de strijd tegen onbetaalbaar wonen. Racisme zorgt voor verdeling en dus verzwakt het ons. Solidariteit daarentegen kan ons doen winnen.

  • Stop nazi’s en racisten!
  • Samen strijden tegen besparingen en racisme!
  • Vakbonden en Die Linke: ga de strijd tegen het extreemrechtse gevaar aan!
  • Voor comités van vakbonden, sociale bewegingen en migrantengroepen om toezicht uit te oefenen op de politie!
  • Geen racisme, maar solidariteit!
  • Weg met het systeem dat tot ongelijkheid en tekorten leidt, weg met het kapitalisme!
Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top