Home » Artikelen » Oproep » #Freeyuliatsvetkova, Internationale solidariteit nodig met LGBTQI + activisten in Rusland

#Freeyuliatsvetkova, Internationale solidariteit nodig met LGBTQI + activisten in Rusland


Online bijeenkomst 11 augustus 20.00 uur met Sasha Alekseeva (ISA Rusland)

De online bijeenkomst vindt plaats via zoom. Om deel te nemen, moet je zoom op je smartphone of computer installeren (zoom.us, het is heel eenvoudig en gratis) en inloggen met de code: https://us02web.zoom.us/j/81500842633

Poetins reactionaire regime in Rusland intensiveert de repressie tegen de LGBTQI + en vrouwenbewegingen. Yulia Tsvetkova, een Russische kunstenares, feministe en LGBTQI + -rechtenactiviste, is valselijk beschuldigd van “het verspreiden van pornografie” met haar abstracte tekeningen van vrouwelijke lichamen. De echte reden dat ze wordt vervolgd, is dat het regime LGBTQI + en feministische activisten wil intimideren. Ze kan tot zes jaar gevangenisstraf krijgen! Daarnaast wil het regime een verbod op het homohuwelijk opnemen in de grondwet. Dit gaat gepaard met wijdverbreide anti-LGBTQI + -propaganda, onderdrukking en vervolging, die de afgelopen tien jaar geleidelijk is toegenomen. Deze aanvallen maken deel uit van een bredere strategie van zondebokken aanwijzen die door het Kremlin wordt gebruikt om de bevolking af te leiden van de diepe economische en politieke crisis die zich in het land voltrekt. De nationalistische en conservatieve retoriek van het Kremlin is duidelijk een poging om de steun van het volk terug te krijgen in een tijd van diepe systeemcrisis en wijdverbreide ontevredenheid met het regime. Er moet dringend een internationale solidariteitscampagne worden georganiseerd om Russische activisten in hun strijd te steunen!

De positie van vrouwen is ook een doelwit voor het regime van Poetin, waarbij enorme ongelijkheid en wijdverbreid misbruik alleen maar worden verergerd door de pandemie. Het regime keert zich actief tegen vrouwen die tegen dit misbruik vechten, zowel door middel van politieke als juridische vervolging. Een voorbeeld hiervan is het geval van de Khachaturyan-zussen. Ze hebben hun vader gedood na jaren van fysiek en seksueel geweld. Aanvankelijk oordeelde de aanklager dat dit een daad van zelfverdediging was, maar een onderzoekscommissie heeft dit afgewezen en nu kunnen de zussen opnieuw worden veroordeeld voor moord. Dit is een duidelijk signaal dat slachtoffers van misbruik en geweld niet het recht hebben om zich tegen hun agressor te verdedigen. De verdere beperkingen van het recht om te protesteren, opgelegd door het regime, hebben het nu onmogelijk gemaakt om legaal een afwijkende mening te geven over het beleid van het regime, waarbij zelfs individuele piketten het doelwit werden van politie repressie. Dit is iets dat onze kameraden in Rusland uit de eerste hand hebben meegemaakt, waarbij velen van hen meerdere keren zijn gearresteerd omdat ze hun recht op protest uitoefenen.

De Russische zusterorganisatie van Socialistisch Alternatief, Социалистическая Альтернатива- Socialist.News, voert actief campagne rond deze kwesties. Het heeft verschillende demonstraties en solidariteitsacties georganiseerd, waaronder een ongelooflijk succesvolle 8 maart demonstratie, en speelt een belangrijke rol bij het organiseren van Russische feministen en LGBTQI + -activisten in de feministische campagne СоцФем Альтернатива (ROSA international in Rusland). Socialistisch Alternatief organiseert met trots deze online bijeenkomst op dinsdag 11 augustus om 20.00 uur, waar Sasha Alekseeva, een lid van de Russische sectie van International Socialist Alternative, zal spreken over de situatie van LGBTQI + rechten in Rusland. We willen deze bijeenkomst ook gebruiken om een ​​protestactie op 14 augustus voor te bereiden bij de Russische ambassade in Den Haag. Die dag zal International Socialist Alternative wereldwijde protesten organiseren tegen de onderdrukking van LGBTQI + activisten in Rusland. Doe met ons mee en laten we samen vechten voor de bevrijding van Yulia Tsvetkova en alle andere LGBTQI + activisten!

#Freeyuliatsvetkova

https://www.facebook.com/events/3210713549015728/

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top