Home » Artikelen » Amerikanen willen zowel Trump als Biden niet

Amerikanen willen zowel Trump als Biden niet

Als je de meerderheid van de Amerikanen vraagt, dan willen ze zowel Donald Trump als Joe Biden niet. Terecht, want beidde kandidaten zijn rechts en dienen het kapitalisme. Trump hoeft de kapitalistenklasse niet eens te dienen, hij is deel van deze klasse. Biden is de typische neoliberale politicus die wat linkse kreten uitslaat om vooral te profiteren van de afkeer van Trump. Want dat is de enige reden waarom Joe Biden de verkiezingen zou kunnen winnen. Ondanks dat veel linkse Amerikanen toch weer op hem zullen stemmen zal dat niets doen veranderen. Hij zal net zo zijn als Barack Obama, links tijdens verkiezingen en rechts zodra hij aan de macht komt.

Het opkomst percentage is nu belangrijk voor de Democraten. Want zo meer Amerikanen stemmen, hoe groter de kans is om Donald Trump te verslaan. Echter Joe Biden is niet populair, hij wordt terecht gezien als een typische kapitalistische politicus, waar werkend Amerika echt genoeg van heeft. Trump wordt gesteund door een minderheid, die dogmatisch vast houden aan de leugens/onwaarheden die Trump en zijn administratie verspreiden. Het gedrag van zijn aanhangers begint langzaam te lijken op dat van een religieuze sekte. Elke kritiek op Trump wordt door zijn aanhangers neergezet als ‘’radicaal linkse propaganda’’. Zo doet Fox News het ook, dat sinds 1996 functioneert als het propagandakanaal van de Republikeinse Partij.

Over iets minder dan drie werken gaan de stembussen open, midden in de Covid-19 pandemie. Door het district stelsel dat de Amerikanen van de Britten overgenomen hebben, maken partijen zoals de Libertarische Partij en de Groene Partij geen schijn van kans. Ze worden niet toegelaten bij de peilingen en krijgen nauwelijks tot geen media aandacht. Logisch ook omdat zowel de Democraten als Republikeinen alles in het werkstellen om hun tweepartijen dictatuur in leven te laten. Daarnaast worden ze rijkelijk beloond door het kapitalisme met enorme donaties. Zowel Trump as Biden ontvangen miljoenen. Daar kunnen kandidaten van de Libertarische Partij en Groene Partij niet tegen op. Zeker omdat het verkiezingsstelsel zo is ingericht voor alleen kandidaten van deze twee rechtse partijen.

Revolutionair socialisten roepen op om voor Howie Hawkins van de Groene Partij te stemmen. Belangrijk is dat zijn campagne gebruikt wordt om de strijd voor een nieuwe arbeiderspartij aan te gaan. Bernie Sanders heeft een begin gemaakt en vele gemobiliseerd, helaas capituleerde hij steeds aan het einde voor de Democratische Partij. Daarom is het essentieel dat de massa’s die Sanders steunden, nu zich realiseren dat de Democratische Partij niet te hervormen is.

Hoewel er een enorme zucht van opluchting zal zijn als Biden de verkiezingen wint heeft niemand het vertrouwen dat hij al onze problemen zal oplossen. Bewegingen zullen weer opduiken en in toenemende mate in conflict komen met de Democratische Partij. Socialisten kunnen een grote rol spelen in deze strijd, door mensen ertoe aan te zetten zich te organiseren, duidelijke eisen te stellen, de behoefte aan een nieuwe partij centraal te zetten en te streven naar fundamentele veranderingen.

Socialist Alternative – ISA in de Verenigde Staten van Amerika

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top