Home » Artikelen » Dringende solidariteit nodig na repressie in Moskou

Dringende solidariteit nodig na repressie in Moskou

Activisten die werden opgepakt omdat ze in Moskou protesteerden tegen geweld op vrouwen, worden nu onder vreselijke omstandigheden vastgehouden en onderworpen aan politiegeweld.

Een oproep van International Socialist Alternative (ISA)

De zes gearresteerden werden eerst twee dagen vastgehouden in politiecellen voordat ze voor de rechter werden gebracht. De cel waarin ze werden vastgehouden, was ijskoud en had een gebroken raam met buitentemperaturen onder het vriespunt. Ze kregen twee dekens voor vijf personen en kregen geen voedsel. De cel was fel verlicht en de politie weigerde het licht uit te doen.

Bij aankomst in de rechtbank werd één van hen veroordeeld tot 48 uur opsluiting en vrijgelaten, twee anderen tot drie dagen, twee tot vier en Syrga Chidaryan tot vijf dagen opsluiting. Sinds hun zaak, die op vrijdagavond eindigde, hebben ze meer dan tien uur lang in een ijskoud politiebusje gezeten. Extra kledij en warm eten werd hen ontzegd. Ondanks de vriestemperaturen buiten mogen ze alleen onder toezicht van de politie naar het toilet op straat.

Toen Syrga eiste dat ze zich zouden laten registreren en in een fatsoenlijke inrichting zouden worden ondergebracht, werd ze over de grond gesleept. De telefoons van andere activisten werden in beslag genomen en ze kregen geen toegang tot hun advocaat. Aanhangers zijn op de rechtbank en op het politiebureau geweest, ze hebben warm eten en kleding meegebracht, maar er zijn geen aanwijzingen dat ze worden doorgegeven.

We roepen op om protestmails te schrijven naar de  Russische ambassade in Nederland! 

We eisen:

  • De onmiddellijke vrijlating van al diegenen die vastzitten, waarbij alle aanklachten worden geseponeerd;

  • Een openbaar onderzoek naar de reden waarom de gearresteerden in zulke martelende omstandigheden werden vastgehouden;

  • Een aanklacht tegen de politieagenten die verantwoordelijk zijn voor het gebruik van geweld tegen de gearresteerden en hun ontslag uit het politiekorps.

Stuur een kopie van je bericht naar het Russische ministerie van Buitenlandse zaken (ministry@mid.ru),

De dienst mensenrechten van de Organisatie van Veiligheid en Samenwerking in Europa (Office@odihr.pl),

De Russische vertegenwoordiging bij de OVSE (rfosce@yandex.ru).

Solidariteitsberichten en foto’s kan je sturen naar robertjones.isa@gmail.com

Hier worden de activisten sinds vrijdagavond vastgehouden: in een ijskoud politiebusje

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top