Home » Artikelen » Stop de farma-maffia. Winstbejag kost levens

Stop de farma-maffia. Winstbejag kost levens

Pfizer besliste om minder te leveren nadat bleek dat er uit één flacon geen vijf maar zes dosissen kunnen gehaald worden. De vaccinatie van het zorgpersoneel wordt hierdoor in de war gestuurd. Het zorgpersoneel dat al bijna een jaar door de Covid-hel gaat, kan op geen respijt rekenen, de winsten van Pfizer gaan voor. Elke overheid die dit tolereert is medeplichtig en verzuimt het om de belangen van de gemeenschap centraal te plaatsen!

Artikel uit maandblad ”De Linkse Socialist” ISA België 

De blinde winsthonger van de farmaceutische sector zal het wantrouwen verder versterken. Als mensen twijfelen om zich te laten vaccineren, heeft dit doorgaans niet zozeer te maken met de complottheorieën die hardline anti-vaxxers verkondigen, maar met een terecht wantrouwen in Big Pharma. Je zou voor minder wantrouwig zijn. De contracten tussen de Europese Commissie en de producenten zijn zelfs voor de Europese parlementsleden grotendeels geheim. Multinationals die hun winsten voor onze gezondheid stellen, zijn geen uitzondering maar eerder de regel.

De greep van Big Pharma maakt dat de gemeenschap niet in alle openheid kan nadenken en overleggen over alle voor- en nadelen, procedures en middelen die nodig zijn voor een snelle en efficiënte vaccinatiecampagne. De middelen zijn er, maar het systeem laat het ons niet toe. Wetenschappelijke bevindingen worden gepatenteerd in plaats van gedeeld. Symptoombestrijding haalt het op het vinden van oplossingen voor de oorzaken van de problemen.

De vingerafdrukken van het kapitalisme zijn op elk onderdeel van de misdadige aanpak van deze crisis te vinden. Je hoeft geen Sherlock Holmes te zijn om de oorsprong, het verloop en de dramatische impact van de crisis terug te brengen tot het kapitalisme en de winstlogica die er eigen aan is.

  • Het virus kwam in de menselijke leefomgeving terecht door de brutale vernietiging en destabilisatie van de natuur, waar bepaalde diersoorten als drager van virussen leven.
  • Door een gebrek aan middelen voor preventief onderzoek was er geen virusremmer aanwezig. Deze had er volgens viroloog Van Gucht nochtans voor kunnen zorgen dat mensen “nooit in het ziekenhuis waren beland.”
  • De kwaliteit van ons gezondheidssysteem werd zwaar aangetast door jarenlange besparingen. De afwezigheid van beschermingsmateriaal op de meest essentiële plaatsen was een vorm van nalatigheid met dodelijke gevolgen.
  • De eerstelijnszorg, waar het preventieve deel van de gezondheidszorg zich bevindt, werd ondergefinancierd.
  • De gezondheid en het immuunsysteem van ons allen is zwaar aangetast door de ziekmakende winsthonger van de voedingsindustrie en stress op het werk.
  • Big Pharma is nooit geïnteresseerd in echte oplossingen voor onze gezondheid. Het wil symptomen bestrijden, dan rinkelt hun kassa.
  • In de huidige crisis heeft het openhouden van de economie en dus de motor van de private winsten altijd geprimeerd op de sociale aspecten van het leven.

Het maakt dat alle opofferingen naar ons werden doorgeschoven en er enkel een focus was op individueel gedrag. Was dit enige manier om met deze crisis om te gaan? Twee professoren van de UGent merkten op dat er al voor de zomer aangetoond werd dat een speekseltest op grote schaal had kunnen toegepast worden om besmettingen in kaart te brengen. Dit had volgens deze professoren “een sleutelrol kunnen spelen in de beheersing van de pandemie. In zo’n scenario verkleint de nood aan een strenge lockdown en kan er meer aandacht gaan naar welzijn, onderwijs en economie.” (De Standaard, 21 januari).

Dit gebeurde niet. We kregen in de plaats een strenge beperking van ons persoonlijk, sociaal en cultureel leven. Veel mensen zien af. Velen zullen blijvende littekens overhouden aan deze helse periode van isolement, angst en inkomensverlies. Terecht kijken velen uit naar het einde van de tunnel en wordt hoop gevestigd op vaccins die perspectief moeten geven op een normaal sociaal leven. Laten we de winsthonger van Big Pharma bepalen waar de tunnel eindigt?

We mogen niet langer tolereren dat onze gezondheid en onze levens worden geofferd op het altaar van de winsten en de private eigendom. We moeten de sleutels van de economie en de samenleving in eigen handen nemen. Dat kan wanneer we komaf maken met het kapitalisme en bouwen aan een socialistische wereld.

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top