Home » Artikelen » Reactie van Kshama Sawant op de veroordeling van Derek Chauvin

Reactie van Kshama Sawant op de veroordeling van Derek Chauvin

In een zeldzame daad  van gerechtigheid onder het kapitalisme werd Derek Chauvin op alle aanklachten veroordeeld voor de brute moord op George Floyd. We moeten er geen misverstand over laten bestaan dat dit vonnis volledig te danken is aan de Black Lives Matters protesten van afgelopen zomer, die uitgroeiden tot de grootste protestbeweging in de Amerikaanse geschiedenis.

Reactie door Kshama Sawant, socialistisch gemeenteraadslid van Seattle in de VS.

Het is een testament van de kracht van massa-actie met solidariteit doorheen de arbeidersklasse. Alle eer gaat uit naar de activisten in de Black Lives Matter-beweging voor deze overwinning, en in het bijzonder naar het leiderschap van de jongeren. Felicitaties en solidariteit gaan uit naar de 20 miljoen moedige demonstranten, van wie velen traangas, rubberkogels, politiegeweld en arrestatie trotseerden om gerechtigheid voor deze racistische moord en diepere, systemische verandering te eisen.

We moeten op deze historische overwinning voortbouwen om verregaande hervormingen te bewerkstelligen. We moeten in het hele land strijden voor democratisch gekozen gemeenschapscommissies met de volledige bevoegdheid om de politie ter verantwoording te roepen, het beleid van de politie te bepalen en agenten aan te nemen en te ontslaan. We moeten vechten voor het snijden in de opgeblazen politie budgetten om sociale diensten, herstelrecht en betaalbare huisvesting volledig te financieren. We moeten beginnen de maatschappij een andere richting op te sturen dan het kapitalisme biedt, naar een maatschappij vrij van onderdrukking en politiegeweld.

We moeten nuchter zijn over het feit dat de heersende klasse – inclusief het establishment van de Democratische Partij – in wezen één “rotte appel” zou opofferen om te proberen hun verrotte boom overeind te houden. En dit schuldig vonnis is er alleen gekomen omdat de heersende klasse alert is dat er miljoenen jonge mensen klaar staan om te vechten. Het strafrechtsysteem, en het kapitalistische systeem dat het dient, zijn nog steeds intact. Alleen dit jaar al zijn er 319 mensen gedood door toedoen van de politie.

Om de controle van de gemeenschap over de politie te krijgen, of andere grote hervormingen, zullen we moeten vechten voor massale gemeenschapsbijeenkomsten om democratisch te beslissen over de volgende stappen in de beweging.

We hebben vorig jaar gezien hoe alle acht Democraten van de gemeenteraad (Seattle), na het maken van grote beloftes, hun beloftes braken om de budgetten voor politie met minstens 50 procent te verminderen. Nog maar twee maanden geleden hebben deze Democraten op schandelijke wijze mazen gemaakt in het door onze beweging zo zwaar bevochten verbod op het gebruik door de politie van wapens als traangas en rubberen kogels bij vreedzame protesten.

We kunnen het ons gewoon niet veroorloven om ook maar enig vertrouwen te hebben in de Democratische Partij of het systeem als geheel. Het was geen toeval dat de Tax Amazon beweging een historische overwinning behaalde op het hoogtepunt van de zomerprotesten. Het was omdat de Tax Amazon-beweging een door de achterban geleide beweging was met een verkozen leiderschap dat ter verantwoording geroepen kon worden en onafhankelijk was van het establishment, en omdat het overweldigende steun kreeg tijdens de BLM-protesten!

We moeten eisen dat de politie van Seattle agenten ontslaat met een geschiedenis van racisme, sexisme, onverdraagzaamheid of geweld. We moeten het politiebudget halveren, en de Amazon Tax verhogen om een grote uitbreiding van betaalbare, sociale huisvesting te financieren.

Er zal een massabeweging van de arbeidersklasse nodig zijn om dit racistische systeem te ontmantelen.

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top