Home » Artikelen » Socialisten vervolgd door Poetin. Solidariteit nodig!

Socialisten vervolgd door Poetin. Solidariteit nodig!

Op 22 maart heeft de rechtbank in Moskou besloten onze kameraad Matvej Aleksandrov tot 15 dagen gevangenisstraf te veroordelen voor zijn deelname aan een vreedzame demonstratie op 23 januari. Dit gebeurde onmiddellijk na zijn vrijlating van een eerdere straf van 25 dagen voor het verspreiden van pamfletten aan de Universiteit van Moskou om steun te vragen voor het protest ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag.

Op 5 april zou Matvey moeten worden vrijgelaten en wij vrezen dat hij aan de vooravond van een nieuwe ronde van massale protesten opnieuw zal worden gearresteerd. Deze carrousel van arrestaties zou nog wel eens lang kunnen doorgaan! Maar er is nog een ander gevaar, namelijk dat Matvey wordt beschuldigd van een meervoudige overtreding van de regels inzake deelname aan openbare handelingen – een strafrechtelijke aanklacht die kan leiden tot een gevangenisstraf van meerdere jaren.

Op 9 maart werd in de stad Izhevsk de feministe en eco-activiste Anastasia Ponkina, die lid is van de Russische Socialistische Beweging (RSB), aangeklaagd wegens deelname aan een protest op 23 januari. De politie beweert dat zij langs de weg liep om andere mensen op te roepen “haar voorbeeld te volgen” tijdens de demonstratie, waaraan enkele duizenden inwoners van Izhevsk deelnamen. Anastasia riskeert 5 jaar gevangenisstraf. Op 24 maart doorzocht de politie het kantoor van de RSB in Izhevsk, waarbij computers, drukwerk, spandoeken en plakkaten in beslag werden genomen. Mogelijk wordt de organisatie ervan beschuldigd een “extremistische organisatie” te zijn.

Dit alles toont aan dat het regime van Poetin de aanval heeft geopend op die socialisten in Rusland die actief deelnemen aan massaprotesten en oproepen tot georganiseerde strijd tegen de dictatuur van de oligarchen en het kapitalistische systeem. We hebben actieve solidariteit nodig om ons tegen deze aanvallen te verzetten.

Hieronder een voorbeeld van protestbrief

Hier plakkaten in het Russisch en Engels

Hier een Instagram post

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top