Home » Artikelen » Stop de oorlog! Geen vrede zonder strijd tegen bezetting, armoede en kapitalisme

Stop de oorlog! Geen vrede zonder strijd tegen bezetting, armoede en kapitalisme

Provocaties van de politie en extreemrechts hebben geleid tot een gevaarlijke escalatie met vele doden en gewonden tot gevolg. Verzet tegen deze oorlog is nodig. Vrede kan enkel bereikt worden door te strijden tegen de bezetting, de armoede en de heerschappij van het kapitaal.

Interview met Yasha Marmer (Socialistische Strijdbeweging – ISA in Israël en Palestina). Interview vanop internationalsocialist.net, afgenomen op woensdag 12 mei.

Wat is er aan de hand?

Dit is een oorlog. Het aantal doden in Gaza escaleert snel. Het zijn er nu al 48, waaronder 14 kinderen. Er zijn honderden gewonden. Getuigen in Gaza zeggen dat Israëlische gevechtsvliegtuigen flatgebouwen hebben aangevallen, en er is nu gemeld dat een flatgebouw in vlammen is opgegaan. Terwijl de aanvallen van het Israëlische leger doorgingen, reageerde Hamas gisteren met het afvuren van honderden raketten op het zuiden van Israël, waarbij twee Israëlische vrouwen om het leven kwamen. Het ziet ernaar uit dat we nu een langdurige militaire escalatie ingaan. Het Israëlische leger heeft de mobilisatie van nog eens 5000 soldaten aangekondigd. Dit zou niet voor een grondinvasie zijn, maar voor diverse ondersteunende taken. Dit is allemaal zeer verontrustend.

“De escalatie begon met de repressie tegen Palestijnen die zich probeerden te verzetten tegen kolonisten die hen uit hun huizen in Sheikh Jarrah probeerden te zetten. De Israëlische strijdkrachten probeerden te voorkomen dat Palestijnen tijdens de Ramadan bijeenkwamen. De protesten hadden veel progressieve kenmerken, het begon als een volksbeweging van jongeren tegen onderdrukking.

“De Israëlische heersende klasse was bang dat het zou kunnen uitlopen op een volksopstand op een moment dat er sprake is van een ernstige regeringscrisis, de Covid-crisis (hoewel Israël beweert dat de vaccinatiegraad hoog is, zijn de Palestijnse massa’s grotendeels genegeerd), en ernstige bezorgdheid in het hele Midden-Oosten nu de regimes die hun betrekkingen met Israël hebben “genormaliseerd”, te maken krijgen met repercussies in eigen land. Het is opvallend dat de regeringen van zowel Marokko als Soedan, die eind vorig jaar hun handtekening hebben gezet onder akkoorden met Israël, tot nu toe hebben gezwegen. Vrijdag vond in Amman (Jordanië) een massabetoging plaats uit solidariteit met de Palestijnse demonstranten.

“Er kwam een kwalitatieve verandering in de situatie toen Hamas raketten op Israël begon af te vuren. Dit werd door de regering-Netanyahu en de legerleiders aangegrepen om de militaire aanval op Gaza te beginnen en het initiatief terug te winnen.”

Waarom gebeurt die escalatie nu juist?

“Het is de maand van de Ramadan. De politie wilde duidelijk niet dat de jongeren zich verzamelden buiten de Damascuspoort van de oude stad, wat gewoonlijk een gebied is van nachtelijke festiviteiten als moslims hun dagelijkse vasten verbreken. De jongeren verzetten zich tegen de politie met betogingen, en er waren zelfs confrontaties, totdat het politiebesluit werd herroepen. Dit was een overwinning die gelijkenissen vertoont met wat er in 2017 gebeurde. Maar het was niet genoeg om de situatie te kalmeren.

“Op 7 mei viel de politie binnen in het Al Aqsa moskee-complex, waarbij stungranaten en rubberkogels werden afgevuurd op honderden gelovigen. Troepen gooiden zelfs stungranaten in de kliniek van het moskee-complex. De politie probeerde te verhinderen dat duizenden moslims de oude stad van Jeruzalem bereikten en het nachtgebed van Al-Qadr bijwoonden – één van de laatste nachten van de Ramadan, waarop elk jaar ongeveer 200.000 gelovigen de moskee in de oude stad bezoeken.

“In Oost-Jeruzalem zelf zijn de afgelopen dagen honderden gewonden gevallen en vannacht waren er betogingen en verdere botsingen, niet alleen in de stad zelf, maar ook op verschillende andere plaatsen, alsmede in Ramallah in de bezette gebieden. Er was ook protest in Israël, voornamelijk door Palestijnen met de Israëlische nationaliteit. In de loop van de dag zijn de betogingen in omvang toegenomen, wat positief is, het Israëlische regime is er duidelijk bang voor. Parallel daarmee zijn er ook aanvallen geweest op politievoertuigen en op religieuze gebouwen – waarvan sommige verband hielden met de extreemrechtse kolonisten. Hoewel dit niet geen willekeurig nationalistisch geweld was tegen Israëli’s, kan zich dit wel ontwikkelen in de komende dagen.

“Aan de andere kant is er een poging om stakingen van Palestijnse studenten met de Israëlische nationaliteit op te zetten. Ook dat is een nieuw element in de situatie.

“Het is belangrijk te begrijpen hoe dit alles tot stand is gekomen. Tijdens de ramadan is er in Oost-Jeruzalem een opbouw geweest met straatbetogingen en in de moskeeën tijdens de gebeden door Palestijnen uit bezet Oost-Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en Palestijnen met de Israëlische nationaliteit.

“Dit gebeurt tegen de achtergrond van het vertrek van Trump. Met Biden is het duidelijk dat Netanyahu niet dezelfde soort steun zal krijgen voor al zijn provocerende stappen. Bovendien is de regering-Netanyahu na de verkiezingen de zwakste in meer dan tien jaar, terwijl ook de Palestijnse Autoriteit verzwakt is na het uitstellen van de verkiezingen. Dit is belangrijk omdat er veel woede is tegen de Palestijnse Autoriteit, die beweerde dat uitstel van de verkiezingen nodig was omdat de Israëlische autoriteiten niet zouden toestaan dat er in Oost-Jeruzalem werd gestemd. Sommige delen van de Palestijnse jeugd antwoorden dat de Palestijnse Autoriteit niets heeft gedaan om gewoon zelf verkiezingen te organiseren, zoals er in Catalonië een referendum werd gehouden. Ze zou, zo redeneren de jongeren, stembussen kunnen plaatsen in scholen of, in Jeruzalem, in religieuze gebouwen met een mobilisatie om de verkiezingen te beschermen. Maar de Palestijnse Autoriteit heeft niets in deze zin ondernomen.

“Er is duidelijk sprake van woede, maar ook van een radicalisering van de jongeren, die de Palestijnse Autoriteit zien als het zoveelste controlemechanisme van de bezetting. Dit is in het bijzonder het geval op de Westelijke Jordaanoever, met name in de gebieden waar het Israëlische leger de steden omsingelt terwijl in de steden de Palestijnse politie hard optreedt. Het uitstel van de verkiezingen tast het gezag van de Palestijnse Autoriteit aan. Ook dat is een belangrijk gegeven, dat zich parallel met de andere processen ontwikkelt.”

“Dit is de achtergrond van hoe de beweging haar eerste overwinning behaalde toen de beperkingen werden opgeheven die twee weken geleden werden opgelegd aan de jongeren die bij de poort bijeenkwamen. Het verzet verplaatste zich toen naar de Sheikh Jarrah buurt, dat het nieuwe punt van verzet werd. De kolonisten daar zijn zeer georganiseerd en worden gesteund door de staat om te proberen Palestijnse families uit hun huizen te verdrijven. De strijd is daar al vele jaren aan de gang, hoewel de betogingen tot voor kort erg klein waren – telkens met 20-50 mensen, waarvan de helft linkse Joodse activisten die uit solidariteit kwamen. Maar nu, in de afgelopen week of zo, is het beeld volledig veranderd met de militante jongeren van Oost-Jeruzalem die op het toneel komen, maar ook met jongeren uit andere gebieden.

“De afgelopen 48 uur was er een militaire escalatie. De gevolgen van het optreden van Hamas wakkeren de Israëlische reactie aan en creëren een voorwendsel om de militaire actie op te voeren. Maar zij zullen niet op korte termijn een einde maken aan de betogingen.”

EISEN VAN DE SOCIALISTISCHE STRIJDBEWEGING:

  • Stop de oorlog! Stop de raketaanvallen en militaire aanvallen op Gaza. Stop de belegering. Stop de politie- en militaire onderdrukking van het protest. Stop de willekeurige arrestaties. Mobiliseer voor betogingen tegen de militaire aanvallen en tegen de bezetting.
  • Solidariteit met de strijd van de bewoners van Sheikh Jarah tegen de barbaarse overname van hun huizen door kolonisten en het rechtse regime, die proberen Palestijnen te verdringen die onder de bezetting van het Israëlische kapitalistische bewind in Oost-Jeruzalem leven.
  • Maak een einde aan de toegang van Israëlische strijdkrachten tot het Al Aqsa-complex. Stop de nationalistische provocaties en de aanvallen op de rechten van gelovigen die een godsdienstoorlog in de hand werken. Maak een einde aan de criminalisering van de Palestijnse huizenbouw in Oost-Jeruzalem, stop de sloop van huizen, de bezetting en de nederzettingen.
  • Er is geen vrede mogelijk zonder strijd tegen bezetting, armoede, ongelijkheid, tegen de corrupte elites en voor gezondheidszorg, bestaansmiddelen en welzijn voor iedereen. Voor protesten van Palestijnen en Israëli’s, nee tegen aanvallen op burgers
  • Alleen vrede en gelijkheid zullen persoonlijke veiligheid voor iedereen brengen – beëindig alle aanvallen en collectieve straffen op 2 miljoen inwoners van Gaza. Solidariteit met inwoners van beide bevolkingsgroepen in Israël die te maken hebben met willekeurige raketbeschietingen
  • Stop de bezetting, geen ontkenning meer van het recht op zelfbeschikking en nationale onderdrukking van de Palestijnen. Voor een onafhankelijk socialistisch Palestina met Oost-Jeruzalem als hoofdstad, voor een socialistische verandering in Israël en in de hele regio.

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top