Home » Artikelen » Een overzicht van ISA’s interventie in de COP26 (zie ook ons You-Tube kanaal)

Een overzicht van ISA’s interventie in de COP26 (zie ook ons You-Tube kanaal)

Hieronder een video overzicht van onze interventie tijdens de COP26. Het waren zeker een paar intensieve dagen. Uren reizen in een bus en dan nog op en neer naar Edinburgh en Glasgow. Maar het resultaat is zeker positief te noemen. Internationaal Socialistisch Alternatief kan trots zijn op al haar leden die ervoor kozen om naar Schotland te reizen. Maar we zouden geen socialisten zijn als we geen alternatieven hebben op de kapitalistische vernieling van de planeet. Daarom pleit ISA ook voor een planeconomie (geen bureaucratische zoals in de Sovjet-Unie) maar een economie onder controle van de werkende klasse. 

Een democratische geplande socialistische economie zou de wereld heel snel kunnen veranderen. Hier daarom wat voorbeelden van hoe democratische planning van de economie voor revolutionaire verbeteringen kunnen zorgen.

  • 12% van de totale CO2-uitstoot is afkomstig van het wegvervoer. Door massaal te investeren in gratis openbaar vervoer, door goederen per spoor te vervoeren en door te voorkomen dat de wereldzeevaart wordt gebruikt als middel om de arbeidskosten te drukken, zouden deze emissies drastisch worden teruggedrongen.
  • 6% van de uitstoot is afkomstig van ontbossing en bosbranden. Ontbossing zou snel in zijn tegendeel kunnen worden omgezet, terwijl bosbranden kunnen worden teruggedrongen door bosbeheer, meer verantwoorde stadsplanning en overheidsinvesteringen in brandweer.
  • Inefficiënte processen in de industrie en energiesector zijn goed voor ongeveer 10% van alle emissies. Een planeconomie die onnodige verspilling tegengaat en energiebesparende investeringen zouden deze emissies drastisch verminderen.
  • 17,5% van de emissies is afkomstig van energie in gebouwen. Een ambitieus publiek plan om gebouwen wijk per wijk te isoleren zou zorgen dat er daar bijna niets van overblijft.
  • Hele kapitalistische structuren en extreem destructieve sectoren kunnen worden ontmanteld: de wapenindustrie, de extreem buitensporige reclame-industrie, financiële speculatie.

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top