Home » Artikelen » Revolutionair socialisten in Schotland – Deel 3

Revolutionair socialisten in Schotland – Deel 3

Donderdag 6 november was de tweede grote demonstratie tegen de COP26 in Glasgow. Met ongeveer 300 arbeiders, studenten en scholieren was Internationaal Socialistisch Alternatief (ISA) sterk vertegenwoordigd. Heel vroeg in de ochtend vertrokken we met de bus van Edinburgh naar Glasgow. Aangekomen werden voorbereidingen getroffen voor de demonstratie waarbij uiteindelijk meer dan 100.000 mensen aan meededen.  

Socialistisch Alternatief – ISA Nederland liep mee met kameraden van Socialistisch Alternatief in Engeland, Schotland en Wales, de Linkse Socialistische Partij uit België, Socialistisch Alternatief uit Duitsland, de Socialistische Linkse Partij uit Oostenrijk en zelfs revolutionair socialisten uit Hongkong, Israël-Palestina en de Verenigde Staten. Het weer was niet altijd vriendelijk. Heftige regenval was voorspel en kwam ook uit de lucht vallen. Toch hield dit veel jonge revolutionair socialisten niet tegen om hard en duidelijk te maken dat ze de kapitalistische politiek van de COP26 afwijzen. Een slogan was bijvoorbeeld: ”wereldleiders bij COP26, jullie verkiezing maakt ons ziek”. De oproep om voor een socialistisch alternatief te vechten werd door het ISA blok ook geroepen, want alleen een breuk met het huidige systeem kan de klimaatverandering tegenhouden.

Doordat we veel geluid maakte, namen veel bewoners van Glasgow de moeite om ons te fotograferen en filmen. Vaak genoeg kwamen ze voor het ISA blok staan om de spandoeken te fotograferen en vast te leggen met hun smartphones. Er werden zelfs interviews gehouden door wind en regen. De traditionele kapitalistische media kon niet om ISA heen. Diverse televisiezender lieten ons in beeld komen. Ook in kranten waren de spandoeken van Internationaal Socialistisch Alternatief afgedrukt. Dit toont dat wij met onze 300 kameraden een sterke interventie waren in de mars tegen de COP26 leiders.

Greta Thunberg spreekt over feiten, de kapitalistische politiek wil de klimaatproblematiek niet oplossen. Ze kunnen het wel, maar dat zou betekenen dat ze fundamenteel tegen de kernprincipes van het kapitalisme moeten gaan. Het is het kapitalisme dat voor de opwarming van de aarde zorgt, het is het kapitalisme dat de olievoorraden massaal leegzuigt voor maximale winsten. Dit systeem doet aan illusiepolitiek dat een soort groen-kapitalisme (GroenLinks stijl) mogelijk zou zijn. Sommigen zijn bereid om in deze illusies te geloven. Echter de realiteit toont aan dat de kern van de klimaatverandering komt door kapitalistische hebzucht. Na de succesvolle interventie, hield ISA nog en publieke bijeenkomst waarbij acht sprekers spraken over de nood voor socialisme.

Socialistisch Alternatief – ISA Nederland is trots op alle kameraden die naar Schotland kwamen om verzet aan te kaarten. Trots op alle jongeren die geïnspireerd zijn door Greta Thunberg en wij hopen dat de volgende stap is, dat erkent wordt dat deze klimaatproblemen niet door het kapitalisme opgelost kunnen worden. Daarvoor is een socialistisch alternatief nodig. 

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top