Home » Artikelen » Internationale solidariteit met Russische anti-oorlogsactivisten nodig

Internationale solidariteit met Russische anti-oorlogsactivisten nodig

Vrijheid voor Dzhavid Mamedov en alle anti-oorlogsactivisten!

Voor internationale solidariteit van de arbeidersklasse om de oorlog te stoppen!

De Tverskoi-rechtbank in Moskou heeft Dzhavid Mamedov, een socialist, anti-oorlogsactivist, activist voor vrouwen- en LGBTQ+-rechten, studentenvakbondsorganisator, en deelnemer aan het verzet tegen het Loekasjenko-regime in Wit-Rusland, en het Poetin-regime in Rusland, veroordeeld tot nog eens 30 dagen gevangenisstraf. Hij was nog maar net vrijgelaten uit de gevangenis, nadat hij de maand ervoor opgesloten had gezeten.

Het Russische regime vertoont steeds meer tekenen van wanhoop wegens het uitblijven van succes in de “speciale militaire operatie” gericht op de “denazificatie” van Oekraïne.

Vanaf het begin hebben tienduizenden Russen zich verzet en zich moedig uitgesproken tegen de oorlog en het regime, met ernstig gevaar voor politieke vervolging en arrestatie. In die periode zijn meer dan 15.000 mensen gearresteerd, van wie velen te maken kregen met politiegeweld, marteling en langdurige opsluiting. Voorlopig is de repressie erin geslaagd georganiseerde oppositie tegen de oorlog te verhinderen, maar dat betekent niet dat die niet bestaat.

De onvrede binnen de heersende elite komt tot uiting in individualistische daden, zoals de vlucht naar het buitenland van leidende figuren uit de amusementswereld, of een aantal zelfmoorden op topniveau en ontslagnemingen uit besturen van bedrijven. Deze mensen denken alleen aan zichzelf, redden hun eigen carrières en rijkdom. Dergelijke acties gaan vergezeld van berichten over de arrestatie van vooraanstaande militairen en leden van de inlichtingendiensten.

Tegelijkertijd doen de gewone werkende mensen, die rechtstreeks onder de oorlog te lijden hebben, bij gebrek aan georganiseerd verzet wanhopig wat zij kunnen. Ouders van jonge zeelieden die kennelijk zijn omgekomen toen de kruiser “Moskva” zonk, worden vergezeld door degenen wier zonen in Oekraïne zijn “verdwenen” en die verwoed op zoek zijn naar nieuws. Er zijn veel berichten over soldaten die niet voldoen aan de eisen in Oekraïne, of die überhaupt weigeren daarheen te worden gestuurd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Soms worden nog wanhopiger acties ondernomen. Een aantal wervingsbureaus van het leger is aangevallen met molotovcocktails. Een golf van branden heeft olie- en wapenopslagplaatsen in Rusland zelf verwoest, niet alleen aan de grens met Oekraïne. Vorige week brandde een explosievenfabriek in de Oeral af, terwijl een enorm magazijn met schoolboeken in Tver, een stad 100 km ten noorden van Moskou, werd verwoest, net nadat de uitgever had aangekondigd dat hij elke vermelding van Oekraïne uit de geschiedenisboeken zou schrappen.

Maar dit zijn afzonderlijke daden die op zichzelf niet in staat zijn om de oorlog te stoppen. Ze worden genegeerd in de media, en zelfs het vernoemen ervan stelt mensen bloot aan vervolging. Daarom is het regime zo vastbesloten actie te ondernemen om te voorkomen dat de heroïsche anti-oorlogsprotesten die Rusland in de begindagen overspoelden, opnieuw oplaaien. Opiniepeilingen en anekdotisch bewijs tonen aan dat het anti-oorlogsgevoel sterker wordt onder de jeugd en de arbeidersklasse.

Voor het regime is er nu een gevaar dat de protesten van jongeren zich op georganiseerde wijze gaan vermengen met een breder protest van de arbeidersklasse, die te lijden heeft onder ontslagen, fabriekssluitingen en een snel stijgende inflatie. Er is een klein maar aanzienlijk aantal stakingen geweest.

Het nut van een collectieve, georganiseerde actie werd duidelijk in Sint-Petersburg, waar de rector van de Universiteit van Sint-Petersburg aankondigde dat 40 studenten, waaronder aanhangers van Sotsialisticheskaya Alternativa, van school zouden worden gestuurd. Toen de studenten zich organiseerden en er een dag van solidariteitsactie werd gehouden, werd de rector gedwongen het dreigement in te trekken.

Het is om deze reden dat het regime bereid is tot het uiterste te gaan om georganiseerde oppositie te verhinderen.

Dzhavid Mamedov is het slachtoffer van willekeurig optreden. Begin april werd hij voor 30 dagen naar de gevangenis gestuurd omdat hij op sociale media een oproep had geplaatst om zich tegen de oorlog te verzetten. Een week voor het einde van zijn straf begonnen er vreemde dingen te gebeuren. Hij kreeg een nieuwe celgenoot. Het bleek dat deze persoon op 25 maart was gearresteerd met een grote media fanfare waarin hij ervan werd beschuldigd een Oekraïense spion te zijn. Ze noemden hem een gevaarlijke crimineel die, zo meldden de media, had bekend te hebben gespioneerd voor zowel Oekraïne als Polen. Het feit dat hij plotseling opdook in Dzhavid’s cel in een gevangenis voor niet-criminele delinquenten wees erop dat hij nu samenwerkte met de veiligheidsdiensten. Hij bedreigde Dzhavid openlijk dat hij strafrechtelijk zou worden vervolgd wegens “extremistische activiteiten”, tenzij hij het land vóór 2 mei zou verlaten. Nadat hij er niet in geslaagd was hem hiervan te overtuigen, stelde hij Dzhavid vervolgens voor alcohol de gevangenis in te smokkelen, ongetwijfeld in de hoop hem onder invloed tot medewerking te bewegen.

In overleg met andere medestanders had Dzhavid besloten het land te verlaten. Toen hij zaterdag de gevangenis verliet, werden voorzorgsmaatregelen genomen om ervoor te zorgen dat hij veilig zou zijn tot zijn vlucht. Via een gezichtsherkenningscamera of een zogenaamd beveiligd chatbericht is de politie er echter in geslaagd hem weer op te sporen. Tot overmaat van ramp werd hij opnieuw aangeklaagd voor hetzelfde delict waarvoor hij zijn eerste straf had uitgezeten – met als enig verschil dat de politie nu beweerde dat hij een organisator was. Een aanklacht die geen steek houdt, aangezien hij gewoon een oproep plaatste. Naast zijn tweede straf van een maand, heeft hij ook een boete gekregen van 50000 roebel – ongeveer 700 euro – op beschuldiging van “het in diskrediet brengen van het Russische leger.”

ISA roept daarom op tot het volgende:

  • De onmiddellijke vrijlating van Dzhavid Mamedov en alle anti-oorlogsdemonstranten;
  • Een onmiddellijk einde aan de oorlog in Oekraïne, met terugtrekking van de Russische troepen, stopzetting van de NAVO-uitbreiding en sancties;
  • De drastische vermindering van de uitgaven voor wapens, en het gebruik van de middelen in plaats daarvan voor gezondheidszorg, onderwijs en wederopbouw;
  • Voor arbeiderssolidariteit in Rusland, Oekraïne en in heel Europa tegen de oorlogszuchtigen, oligarchen en rechtse politici, voor een socialistische wereld waarin het zelfbeschikkingsrecht van naties met rechten voor minderheden is gewaarborgd, en de natuurlijke en industriële hulpbronnen in handen zijn van de overheid en het gebruik ervan democratisch wordt gepland in het belang van allen.

ISA roept op tot internationale solidariteit met Dzhavid en alle Russische anti-oorlogsactivisten.

Praat met je collega’s op het werk, klasgenoten, vrienden en iedereen die tegen de oorlog is om dit te organiseren:

  • Het verspreiden van pamfletten en posters in je buurt, op je werk en op school;
  • Resoluties of protestbrieven van uw vakbond of organisatie, of petities van uw collectief;
  • Protest- en solidariteitspiketten bij de Russische ambassade in uw land.

Posters in verschillende talen, een modelfolder en een resolutie zijn hier te vinden zodra ze beschikbaar zijn.

Stuur protesten rechtstreeks naar je ambassade, met kopieën en verslagen naar intsocaltrussia@gmail.com

Socialistische antioorlogsactivisten in Rusland hebben ook financiële steun nodig. Dit kan worden overgemaakt via nationale ISA afdelingen of donaties kunnen direct via patreon hier worden gestuurd.

 

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top