Home » Artikelen » Kou lijden door speculatie en winsthonger

Kou lijden door speculatie en winsthonger

Het is december en de dagen worden kouder. Dit betekent dat veel werkende gezinnen moeten kiezen, een warm huis/hogere kosten of koud huis/rondkomen. Want de energieprijzen zijn sinds november 2021 extreem gestegen. Prijzen zijn nu bijna 300% duurder dan begin 2021. De kapitalisten zeggen dat de oorlog in Oekraïne de oorzaak is. In werkelijkheid is er meer vraag en minder aanbod. Ook de overheid komt niet met een oplossing. Ze gaan belastinggeld gebruiken om de energiebedrijven te subsidiëren.

Socialisten vinden dat energie een recht is. Dat moet niet overgelaten worden aan de hebzucht van de markt. Maar sociaaldemocraten, christendemocraten en liberalen dachten daar anders over. In de jaren 90 werd de energiemarkt geprivatiseerd. Het resultaat is nu dat de prijzen enorm zijn, doordat de energiebedrijven weten dat ze flinke winsten kunnen maken. Die winsten zijn er ook, in het jaar 2022 werd zeker 1 miljard euro verdiend aan energie.

De overheid zegt dat energiebedrijven winsten moeten maken om te ’’ investeren’’ . Wij vinden dat er geen 35 energiebedrijven nodig zijn. Van die 35 zijn er eigenlijk alleen drie echt groot; zij kunnen zelf energie opwekken. Dat zijn Essent, Eneco en Vattenfall. Vooral de laatste is interessant. Vattenfall is namelijk de oude naam van de Zweedse Koninklijke Waterval Autoriteit. Vattenfall staat ook voor Waterval. Het bedrijf is 100% eigendom van de Zweedse staat, maar opereert net zo als Essent en Eneco.

Daarom pleiten wij ook voor de nationalisatie van de energiesector onder de controle van de arbeiders en de consumenten. Daarnaast moet de belasting op energie direct naar 0%. We moeten af van het speculeren en de winsthonger die de rode draad vormt voor de energiesector. December begint koud en veel huishoudens durven de verwarming niet aan te zetten. Dat is begrijpelijk maar natuurlijk onacceptabel. Ondertussen zitten de rijken en groot kapitalisten er lekker warm bij. Zij hebben wel ruim het geld om de verwarming aan te zetten!

Het prijsplatform is totaal niet voldoende en geldt ook alleen voor 2023. Het wordt betaald met onze belastingcenten, die de overheid weggeeft aan de energiebedrijven. De hoge energieprijzen bewijzen dat we niet moeten vertrouwen op de zogenaamde ’’onzichtbare hand’’ van de markt die alles regelt. De markt is er alleen voor de bezitters van bedrijven, de kapitalistenklasse. Maar nationalisaties alleen zijn niet voldoende, dat bewijst de situatie rond Vattenfall.

We hebben een socialistisch alternatief nodig voor de ellende die het kapitalisme produceert. De hoge energieprijzen zijn slechts één symptoom van een groter probleem. Socialistisch Alternatief zet zich in om een socialistisch alternatief te realiseren. Dat doen we via de FNV, via De Socialisten, een nieuwe socialistische partij in opbouw en natuurlijk door de opbouw van onze eigen organisatie.

Wie inziet dat het kapitalisme niet werkt en meer wil weten over wat wij socialisme noemen, mag gerust contact met ons opnemen via info@socialistischalternatief.nl

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top