Home » Artikelen » Big business zet offensief tegen Kshama Sawant door

Big business zet offensief tegen Kshama Sawant door

Solidariteitscampagne vecht terug

De grote bedrijven en de rechtervleugel zijn woedend over de impact van Socialist Alternative – ISA in de VS in Seattle. Ze doen er alles aan om gemeenteraadslid Kshama Sawant uit het stadhuis weg te krijgen. Dit gebeurt met een afzettingscampagne. De redenen voor zo’n campagne moeten door de rechtbank erkend worden, waarna voldoende handtekeningen in het kiesdistrict moeten opgehaald worden om de afzetting in een referendum voor te leggen. De grote bedrijven en rechts kregen al groen licht van de rechtbank.

Door Bia Lacombe, Socialist Alternative (ISA in the VS) Seattle

Deze poging om Kshama Sawant af te zetten komt er niet toevallig enkele maanden nadat het kantoor van Kshama samen met een beweging van onderuit in Seattle de Amazon-taks op de 500 grootste bedrijven van Seattle afdwong. Deze taks zal naar schatting 210 tot 240 miljoen dollar per jaar opbrengen en kan gebruikt worden om tienduizenden degelijke groene jobs te creëren door te investeren in permanent betaalbare sociale huisvesting. Deze overwinning komt neer op een transfer van 2 miljard dollar van de grote bedrijven naar de werkende mensen in het komende decennium.

Al meer dan zeven jaar laat Kshama Sawant zien wat mogelijk is als socialistische verkozene die ondubbelzinnig aan de kant van de gewone mensen staat. De aanpak van Kshama leidde tot historische overwinningen zoals het verhogen van het minimumloon tot 15 dollar per uur, een verbod op uithuiszettingen in de winter en het eerste lokaal verbod op het gebruik van wapens voor de beheersing van een menigte tijdens de Black Lives Matter protesten afgelopen zomer.

Als enige socialistische gemeenteraadslid vertrouwt Kshama niet op wetgevende verandering en compromissen in achterkamertjes met Democratische raadsleden en de belangen van de grote bedrijven. Ze wendt zich tot de werkende klasse, de jongeren en progressieve organisaties in Seattle en werkt met hen samen om zich te organiseren in de werkplaatsen, scholen en buurten, actie te voeren aan het stadhuis en waar nodig eisen te stellen. Deze eisen zijn niet gebaseerd op wat aanvaardbaar is voor het politieke establishment, maar op wat nodig is voor de bevolking. Dat is hoe Kshama erin slaagde een rol te spelen in historische overwinningen.

Deze campagne om haar af te zetten, is een poging om elke overwinning terug te draaien en de politiek in de stad opnieuw naar rechts te duwen. Het is slechts de laatste in een reeks van aanvallen van rechts en de grote bedrijven. We kunnen ervan uitgaan dat deze aanvallen verder zullen toenemen naarmate we strijden voor meer overwinningen en middelen voor de werkende bevolking in Seattle.

Minder dan een jaar geleden probeerden Jeff Bezos, big business, en de rechtervleugel de gemeenteraad te kopen. Ze investeerden miljoenen in door hen gesteunde kandidaten tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Onze vrijwilligers werden georganiseerd, bouwden een grassroots campagne op en klopten aan bij meer dan 120.000 deuren om de rijkste man ter wereld te verslaan. Terwijl de heersende klasse dacht dat ze Kshama en de eerste poging van de beweging om een Amazon-taks af te dwingen in 2018 hadden verslagen, werd Kshama in 2019 herkozen en hielp ze een tweede belasting op grote bedrijven door te drukken. Deze nieuwe Amazon-taks was vier keer zo groot als de eerste. Na steeds weer te hebben gefaald om het drievoudig gekozen socialistische raadslid bij de stemming te verslaan, proberen ze nu gebruik te maken van de rechtbanken om haar te verwijderen door een ondemocratische afzettingsprocedure op te zetten.

De overwinningen die we in Seattle hebben behaald, hebben het leven van talloze mensen veranderd en hebben krachtige voorbeelden gegeven die zich steeds weer over het land hebben verspreid. Het voorbeeld van Kshama heeft het vertrouwen van de werkende mensen gewekt dat we kunnen vechten voor een alternatief op de ellende en de wreedheid van het leven onder het kapitalisme. Dat voorbeeld is bedreigender voor de heersende klasse dan elke individuele overwinning die we hebben behaald, en de heersende klasse zal alles doen wat nodig is om te proberen het vertrouwen dat Kshama in onze bewegingen wekt te verpletteren.

In de toekomst kunnen we in dit gevecht een tsunami van corporate cash verwachten, samen met een hoop propaganda in de gevestigde media. De afzettingscampagne heeft al meer dan 123.000 dollar opgehaald, waarvan 50.000 dollar in anonieme giften in een poging om de rechtse en bedrijfsdonoren te verbergen. Martin Selig, een miljonair en Trump-aanhanger, steunt de afzettingscampagne nadat hij vorig jaar ook al 25.000 dollar uitgaf om de eerste Amazon-taks weg te krijgen en de tegenstander van Kshama in de lokale verkiezingen te ondersteunen. Alles wijst erop dat er net als in 2019 opnieuw massaal veel geld van grote bedrijven kan verwacht worden. Van de donateurs die publiek bekend zijn, krijgen we een beeld van wie achter deze campagne zit. Het gaat om mensen met beroepen als ‘investeerder’, ‘CEO’, ‘durfkapitaalverstrekker’, ‘investeringsbankier’ of ‘financieel adviseur’. Het gaat om dezelfde ultrarijke mensen die eerder tevergeefs probeerden om de raadszetel in district 3 te kopen.

We weten dat de rechtbanken, net als de politie, geen vrienden zijn van werkende mensen. Wij hebben dit reeds gezien toen het Hooggerechtshof van King County de afzettingsargumenten tegen Kshama Sawant naar aanleiding van haar solidariteit met de Black Lives Matter beweging erkende en tegelijk besliste om de afzettingsargumenten tegen burgemeester Durkan wegens het repressief aanpakken van die beweging verwierp. Kshama krijgt geen enkele kans om zich te verdedigen tegen de argumenten die ingeroepen worden in de afzettingsprocedure. De wetgeving in de staat Washington stelt dat klachten niet bewezen moeten worden. Tegelijk zullen die klachten wel op het referendumformulier verschijnen alsof het om vaststaande feiten gaat.

De gevestigde media gingen al in het offensief. Zo verschenen er artikels die beweren dat Kshama geweld en wetteloosheid aanmoedigde. Hoe ze dat deed? Door deel te nemen aan vreedzame acties die gerechtigheid voor George Floyd eisten. De Seattle Times probeerde het vreedzaam protest van Kshama en Black Lives Matter in de buurt van burgemeester Durkan gelijk te stellen met het gewelddadige rechtse complot om de gouverneur van Michigan te ontvoeren.

Wat deze artikels in de gevestigde media nalaten te vermelden, is dat de massaprotesten dit jaar overweldigend vreedzaam waren en een krachtige invloed hadden op het terugdringen van racisme in het tijdperk van Donald Trump. In Seattle hebben ze ook bijgedragen aan twee historische overwinningen: het eerste verbod op chemische wapens en de Amazon-taks voor betaalbare huisvesting. We weten wat onze gemeenschappen eigenlijk veilig houdt: goedbetaalde jobs, betaalbare huisvesting en voldoende middelen voor onderwijs en openbare diensten, betaald door het belasten van de superrijken. Kshama en onze bewegingen hebben hiervoor in alle opzichten gestreden tegen het politieke establishment in.

De solidariteitscampagne tegen het afzetten van Kshama Sawant is ondertussen op volle toeren aan het draaien. Er zijn al 1200 gewone mensen die bijdroegen aan de financiële middelen voor de campagne. Deze campagne komt ook op voor het annuleren van de huur voor wie zijn of haar inkomen verloor door de pandemie en tegen de komende golf van uithuiszettingen. We komen op voor een socialistische Green new Deal in Seattle om een einde te maken aan de uitstoot van fossiele brandstoffen tegen 2030 en om duizenden goed betaalde jobs te creëren. We eisen een verkozen gemeenschapsraad die toezicht houdt op de politie, met inbegrip van het recht om personeel aan te nemen of af te danken en om het beleid te bepalen. Vandaag is er amper controle: van de 19.000 klachten over politie-optreden afgelopen zomer heeft er welgeteld één geleid tot een schriftelijke berisping van een agent en een andere agent zal mogelijk enkele dagen loonverlies opgelegd worden.

Ondanks de enorme middelen van de grote bedrijven en de rechterzijde moeten we onthouden wat we kunnen winnen als we ons organiseren. De solidariteitscampagne tegen de afzettingsprocedure wordt georganiseerd.

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top