Home » Artikelen » Verslag van Socialisme 2023 in Brussel

Verslag van Socialisme 2023 in Brussel

Van vrijdag 14 tot zaterdag 15 april was er het Socialisme 2023 in het Gemeenschapscentrum Pianofabriek ten Brussel. Het evenement werd georganiseerd door de Linkse Socialistische Partij, de Belgische afdeling van Internationaal Socialistisch Alternatief (ISA). Dit was voor het eerst sinds 2019 dat de LSP een Socialisme evenement kon organiseren. Door de Covid-19 pandemie was het twee jaar niet mogelijk.

Kort verslag door Jorein Versteege

In de zalen van het Gemeenschapscentrum Pianofabriek werden verschillende commissies gehouden over onderwerpen zoals:

Strijden voor transzorg! Waarom wordt transzorg geviseerd door extreemrechts? Hoe zou transzorg eruitzien in een socialistische samenleving? Met een psycholoog uit de genderzorg

Geen verhoging van inschrijvingsgeld, maar armoede onder studenten stoppen met een studentenloon.

Karl Marx: ook klimaatactivist! Kapitalisme leeft van uitbuiting van arbeid en natuur: klimaatstrijd is klassenstrijd. Hoe tot systeemverandering komen?

Q&A met Lei Hon (Chinaworker.info). Is China imperialistisch? Is dit anders dan het westerse imperialisme? Waarom noemt het regime zichzelf ‘communistisch’?

Het avondprogramma op 14 april ging over de oprichting en strijd van ROSA Socialistische Feministen. Deze socialistisch feministische organisatie is de eerste die in 100 jaar het voor elkaar kreeg om een internationale confederatie te organiseren in Wenen, omtrent socialistisch feminisme. Dit was niet meer voorgekomen sinds de Sovjet-Unie zich hiervoor sterk maakte begin jaren 20, pas onder Stalin zou men zich tegen het idee van socialistisch feminisme keren in de USSR.

De volgende dag begon met internationale sprekers van Internationaal Socialistisch Alternatief (ISA). We hadden een socialist uit China, die sprak over hoe de Volksrepubliek China in verval raakt en nu in een imperialistische Koude Oorlog zit met de Verenigde Staten van Amerika. Ook sprak een ISA lid uit Israël/Palestina over de situatie omtrent de Israëlische politiek en de bezetting van Palestina. De commissies op zaterdag 15 april waren:

Vervuilende energiesector nationaliseren en groen maken! Rol van de werkende klasse en hoe arbeiderscontrole kan werken.

Kapitalisme is oorlog. Hoe kan de werkende klasse oorlog en militarisering stoppen?

ABC van het marxisme. Het dialectisch materialisme en haar toepassing: hoe zit verandering in elkaar?

Hoe doen we de switch? Maatschappijverandering of het kapitalisme bijsturen? Hervorming of revolutie vandaag. Onze verschillen met de Partij van de Arbeid van België (PVDA).

Koude scholen, lerarentekort en stijgende inschrijvingsgelden: leraren en studenten, samen sterk!

De aanval op het personeel van Delhaize is een aanval op ons allen. Spreker: een vakbondslid bij Albert Heijn

Sterktes en zwaktes van de massabeweging tegen Netanyahu. Spreker: Nof A.

De centrale commissie in de middag ging over de situatie in Frankrijk en België. Over de strijd tegen de pensioenverhoging en hoe dat effect heeft op de arbeidersbeweging. Er werd ook gepraat over de dreiging van extreemrechts in Vlaanderen en hoe revolutionair socialisten zich tegen het Vlaams Belang keren met socialistische alternatieven.

In de middag werden de volgende commissies gehouden:

Miljoenen op straat in Frankrijk: Welke inspiratie halen uit de Franse woede tegen aanvallen op pensioenen

Einde van neoliberale tijdperk. Protectionisme, keynesianisme, staatskapitalisme of een geplande socialistische economie?

175 jaar na het Communistisch Manifest. Het eerste programma van de revolutionaire partij. Hoe passen we het vandaag toe?

Ontdek Clara Zetkin en het socialistisch en revolutionair feminisme

Hoe het gevaar van Vlaams Belang stoppen? Met welk programma?

Q&A met Lee Hon (Chinaworker.info). Na Zero Covid protest en drama’s: hoe verder met de strijd van de Chinese werkende klasse tegen het regime?

Socialisme 2023 heeft verschillende onderwerpen sterk benoemd en hoe socialisten hierna kijken. De oprichting en strijd van ROSA, de strijd tegen extreemrechts, onze oppositie tegen het Chinese imperialisme en de Chinese ’’Communistische Partij’’ en ons stemadvies/kritiek op de Partij van de Arbeid van België.

Tijdens Socialisme 2023 presenteerde de webshop; Marxisme.be, ook twee nieuwe boeken; Mijn Leven, de autobiografie van Leon Trotsky en: Nationalisatie van de sleutelsectoren van de economie.

Op 7 juli zal ISA haar zomerkamp houden. We roepen alle socialisten op om hieraan mee te doen. Want de strijd voor een socialistisch alternatief op de barbarij van het kapitalisme is nodig. Wie in Nederland wil strijden voor dat alternatief, raden we aan om contact op te nemen met Socialistisch Alternatief, de Nederlandse sectie van Internationaal Socialistisch Alternatief.

 

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top