Home » Artikelen » Campagne tegen rechtse poging om Kshama Sawant af te zetten

Campagne tegen rechtse poging om Kshama Sawant af te zetten

De strijd tegen de poging om Kshama Sawant af te zetten, bereikt een hoogtepunt. De rechterzijde wil de socialistische verkozene in de gemeenteraad van Seattle weg en slaagde erin om hier een referendum over af te dwingen. De stembiljetten zijn nu opgestuurd en moeten voor 7 december ingevuld terug gestuurd worden.

Door onze ISA correspondenten in Seattle

Waarom willen de rechtse partijen Kshama afzetten? Het antwoord is simpel. Sinds haar verkiezing in 2014 hebben zij en haar kameraden van Socialist Alternative hardnekkig gestreden voor de rechten van werkende mensen, zowel in Seattle als internationaal.

Ze leidde de campagne voor een minimumloon van 15 dollar per uur op een moment dat dit werd aangevallen als utopisch en een onmogelijke eis. Het besluit om het in Seattle in te voeren, de eerste grote stad in de VS die dat deed, werkte als een stimulans voor degenen die elders voor deze eis streden.

In 2020 hielp ze de campagne ‘Tax Amazon’ naar een overwinning te leiden. Als gevolg daarvan zal het bedrijf, dat zijn hoofdkantoor in Seattle heeft en bekend staat om het lage belastingniveau dat het overal betaalt, de komende tien jaar 2 miljard dollar moeten betalen voor de financiering van betaalbare huisvesting en groene new deal-projecten in de stad.

Ze heeft de vastgoedlobby van Seattle woedend gemaakt door baanbrekende wetten inzake de rechten van huurders in de wacht te slepen. Verhuurders moeten nu zes maanden op voorhand verhogingen aankondigen. Wie gedwongen wordt te verhuizen, krijgt drie maanden steun. Er is een verbod op uithuiszettingen in de winter. Kshama is daarnaast voorstander van huurcontrole.

Kshama is de meest consequente bestrijder van politiegeweld en structureel racisme. Ze nam het voortouw bij het eerste in Amerika geldende verbod op het gebruik van traangas en andere wapens om massa’s in toom te houden en heeft ervoor gezorgd dat tientallen miljoenen dollars aan politiegelden zijn overgeheveld naar betaalbare woningen.

Dit zijn natuurlijk al heel wat redenen voor het grootkapitaal om Kshama te bestrijden. Daarnaast zijn ze vooral bang van haar omdat ze geen carrièrepolitica is die haar tijd doorbrengt met het sluiten van compromissen in de wandelgangen van de macht, maar integendeel haar verkozen positie gebruikt om bewegingen op te bouwen en brede lagen van de bevolking te betrekken.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de bedrijven enorme bedragen hebben ingezameld om campagne tegen Kshama te voeren. Alleen al dit jaar hebben zij een oorlogskas van 2 miljoen dollar bijeengebracht voor de verkiezingen in Seattle. Tot de meest actieve voorstanders van de afzettingscampagne behoren grote verhuurders en managers als Morgan Battrel, senior vice-president van Amazon, en John Schoettler, hoofd van Amazons ‘Global Real Estate’.

Traditionele vijanden van de socialisten in Seattle zijn onder meer de krant ‘Seattle Times’. Die steunt de afzettingscampagne omdat Kshama “naast andere misdaden” het eerste verkozen raadslid zou zijn dat ooit onbeleefd was. Wat rechts Kshama echt kwalijk neemt, is natuurlijk dat ze onbeschaamd en onvermoeibaar is in de verdediging van de belangen van de werkende klasse. De krant publiceerde deze week een hoofdartikel tegen Kshama dat bol staat van seksistische vooroordelen en neerbuigendheid tegenover de werkende klasse.

Het referendum over de afzetting van Kshama is de eerste verkiezing in Seattle ooit die in december wordt gehouden. De bedoeling van deze timing is om de opkomst zo laag mogelijk te houden, waarbij vooral de armste mensen niet gaan stemmen. Bovendien wordt de campagneperiode onderbroken door de Thanksgiving-vakantie in de VS. Dit zorgt ervoor dat de campagne voor Kshama minder tijd heeft om mensen aan te spreken. Wellicht zullen er in de dagen voor 7 december nog tal van aanvallen en laster naar voren gebracht worden in de hoop daarmee de steun voor Kshama te ondermijnen.

In de VS worden “Political Action Committees” opgezet om fondsen te werven om kandidaten te steunen of tegen te werken. Daarbij moet er officieel een bovengrens van 1000 dollar per individuele gift worden gerespecteerd. Rechts heeft verschillende fondsen opgezet tegen Kshama en probeert nu de grens van 1000 dollar te laten schrappen. Het nieuwste fonds, onder de misplaatste naam ‘A Better Seattle’, haalde 130.000 dollar op onder vastgoedbedrijven en megadonoren van Trump. Met dit geld zal geprobeerd worden om Kshama af te zetten.

De strijd gaat echter door. Ondanks het moeilijke ogenblik en het vele geld van de tegencampagne, zijn de socialisten in Seattle vastbesloten om alles uit de kast te halen. De stad staat niet bekend voor zijn goede weer in deze tijd van het jaar. De campagne deed een oproep om 5000 dollar in te zamelen om de activiteiten ‘winterbestendig’ te maken, met luifels, zeilen, poncho’s, lantaarns, fluohesjes en dergelijke om de vrijwilligers zo droog en veilig mogelijk te houden.

Er zijn grote campagneteams die op pad trekken om met kiezers te spreken, de problemen uit te leggen en hen te overtuigen om zich actief te verzetten tegen de rechtse en racistische poging van het kapitaal om Kshama af te zetten.

Zo was er afgelopen weekend een ‘mega canvas’ in District 3, het kiesdistrict waar Kshama verkozen is. Onze militanten spraken met duizenden mensen over de ondemocratische aanval op de Black Lives Matter beweging en op de stem van werkende mensen in het stadhuis. Er zijn honderden vrijwilligers om de campagne te versterken.

Zelfs tijdens de campagne blijft Kshama steun geven aan diegenen die voor hun rechten vechten. Dit omvatte actieve steun aan de recente staking van bouwvakkers in Seattle.

De Kshama Solidariteitscampagne heeft een enorm steunfonds bijeengebracht: meer dan 840.000 dollar. Dit geld is niet bijeengebracht door een klein aantal rijke donateurs, maar door meer dan tienduizend gewone mensen. Vakbondsafdelingen organiseren inzamelingsacties.

De steunbetuigingen stromen binnen. Meer dan twintig vakbondsafdelingen hebben Kshama gesteund, en nog veel meer individuele vakbondsactivisten en leden. Verpleegkundigen, leraren, technici, voedselbezorgers en bouwvakkers zijn de meest voorkomende donorberoepen. Zij worden vergezeld door gemeenschapsgroepen en organisaties. Linkse figuren als Noam Chomsky hebben hun stem laten horen.

De alternatieve krant ‘The Stranger’ uit Seattle heeft zich krachtig uitgesproken tegen de recall-campagne. In de krant staat: “Als je dat stembiljet in handen krijgt, scheur dan de envelop open, vul het vakje “Afzetting Nee” in, stop het in de dichtstbijzijnde brievenbus voor 7 december om 20.00 uur, en vervloek dan de afzettingscampagne voor deze verdomde vervelende verspilling van tijd en energie.”

De Democratische Socialisten van Amerika (DSA) mobiliseren om de campagne te steunen, omdat ze begrijpen dat als Kshama wordt verslagen, er nog meer aanvallen volgen op andere gekozen socialisten. Aanhangers van Bernie Sanders melden nu dat ook zij berichten van Bernie krijgen om ervoor te zorgen dat zij zich tegen de afzettingspoging verzetten.

De grote bedrijven denken dat ze Amerika’s enige gekozen marxist zomaar kunnen afzetten, maar ze lokken daarmee een enorme strijd uit.

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top