Home » Internationaal » Latijns Amerika » Brazilië in schok na zege van Bolsonaro

Brazilië in schok na zege van Bolsonaro

Gemeenschappelijk verzet nodig om de rechten van werkenden en onderdrukten te verdedigen!

In de Braziliaanse presidentsverkiezingen haalde Jair Bolsonaro het met 10% voorsprong op de kandidaat van de Arbeiderspartij (PT), Haddad. Dit is een tegenslag voor de Braziliaanse arbeidersklasse en het betekent de start van een nieuwe periode in het land. Het resultaat zal bovendien extreemrechts in andere Latijns-Amerikaanse landen versterken.

Door André Ferrari, LSR (Liberdade, Socialismo e Revolução)

Bolsonaro is een extreemrechtse populist met een militaire achtergrond. Hij verdedigt het vroegere militaire regime en het gebruik van foltermethode. In zijn kiescampagne kwam hij naar voren met elitaire, racistische, vrouwonvriendelijke en homofobe standpunten. In zijn laatste toespraak voor de verkiezingen had hij het over de nood om “de oppositie, het socialisme en het communisme uit te schakelen.”

Groot gevaar

Voor de verkiezingen heeft de militaire politie meer dan 20 universiteiten bestormd, na een gerechtelijke uitspraak tegen antifascistische groepen aan de universiteiten. Deze uitspraak werd nadien in hoger beroep vernietigd. Het toont het extreem repressief karakter dat de nieuwe regering onder Bolsonaro zal aannemen. Tijdens een PT-betoging stormde een gewapende man uit zijn auto om op betogers te schieten. Op een van de overwinningsfeesten voor Bolsonaro schoten zijn aanhangers met waarschuwingspistolen in de licht. In Sao Paulo is een trans-persoon neergeschoten in een duidelijk politiek gemotiveerde aanval. In Nitero, in de buurt van Rio, trokken militaire voertuigen door de straten om de overwinning van Bolsonaro te vieren.

Verzet

Deze overwinning is een bedreiging en een uitdaging voor de arbeidersbeweging en de linkerzijde. In de laatste fase van de campagne kwam de groeiende bereidheid tot verzet tot uiting in massale betogingen tegen Bolsonaro in Rio en andere steden. PSOL (Partij voor Socialisme en Vrijheid) en MTST (Beweging voor Werkenden zonder Huis) namen het initiatief om deze week nieuwe protestacties te organiseren. Een nieuwe laag van werkenden en jongeren wordt actief, een laag die veel kritischer staat tegenover de PT.

Falen van links

De overwinning van Bolsonaro is het gevolg van het falen van de ‘linkse’ regeringen die aan de macht waren. De PT was samen met alle kapitalistische partijen in het land betrokken bij corruptie. De PT voerde een pro-kapitalistisch beleid en weigerde socialistische maatregelen te nemen. Brazilië zit nu in de diepste recessie sinds een eeuw. De sociale gevolgen hiervan zijn enorm met onder meer een scherpe toename van geweld in de steden. Vorig jaar werden bijna 70.000 mensen gedood bij geweld in Brazilië. Bolsonaro maakt daar op populistische wijze gebruik van. Ook de crisis in Venezuela wordt gebruikt om links aan te vallen. Het falen van het Chavista-regime om te breken met het kapitalisme, heeft geleid tot een sociale ramp die nu wordt gebruikt om het socialisme aan te vallen.

Opbouw van een socialistisch alternatief

Na de overwinning van Bolsonaro zal ongetwijfeld geprobeerd worden om de door Temer geplande en aanvankelijk terug ingetrokken pensioenhervorming door te duwen. Deze en andere aanvallen moeten door links beantwoord worden met de opbouw van een strijdbaar socialistisch alternatief.

De derde ronde van de verkiezingen zal op straat plaatsvinden. De werkenden en linkse organisaties moeten samen in verzet gaan om democratische rechten te verdedigen en in te gaan tegen alle aanvallen op de werkenden en onderdrukten. De betekent meteen ook de noodzaak om zelfverdedigingscomités op te zetten tegen dreigementen en aanvallen door extreemrechtse krachten. LSR komt ervoor op om het verzet nu op te bouwen in een derde ronde op straat en zal er alles aan doen om daarin te bouwen aan een sterke socialistische kracht.

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top