Home » Internationaal » Noord-Amerika » Dreiging actie arbeiders dwingt Trump tot terugtocht, shutdown over!

Dreiging actie arbeiders dwingt Trump tot terugtocht, shutdown over!

’t Staat niet in de krant maar de actie van arbeiders heeft Trump gedwongen tot de aftocht in het conflict over de shutdown, het sluiten van de overheid. Arbeiders op vliegvelden en vooral de luchtverkeersleiders stonden onder enorme druk: zij werkten zonder betaling. In sommige gevallen had dat al geleid tot tijdelijke sluiting van vliegvelden.

Door Pieter Brans, Amsterdam

LaGuardia (New York) dreigde tijdelijk dicht te gaan. Andere luchthavens zouden volgen. Het was geen officiële staking maar het ziekteverzuim onder werknemers werd hoger en hoger naarmate de druk toenam. Zwaar gestreste luchtverkeersleiders kunnen hun werk niet meer doen.

Er was veel sympathie voor de luchthavenwerkers en werknemers in de luchtvaart. De vakbond voor cabinepersoneel zei: “Als luchtverkeersleiders hun werk niet kunnen doen, kunnen onze leden dat ook niet.”

De sluiting van de overheid werd binnen een paar uur beëindigd. Trump zei dat de overheid tijdelijk weer aan het werk zou gaan, maar het is moeilijk in te zien hoe hij de sluiting later weer van kracht kan maken. Er zal dan zeker hardere actie volgen.

Socialisten en de Shutdown

Hoewel de dreiging met actie van arbeiders een einde maakte aan de sluiting van de overheid, werden de gevolgen steeds erger. 800.000 Federale werknemers werden niet meer betaald, maar er zijn ook nog honderdduizenden contractarbeiders bij de overheid. Als de sluiting verder was gegaan, hadden tientallen miljoenen mensen geen voedselbonnen meer gekregen. Er dreigde zelfs een recessie.

Socialist Alternative in de VS verwierp Trump’s racistische campagne volledig. Wij deden een beroep op de arbeidersbeweging om massale demonstraties te houden ter ondersteuning van de werknemers van de federale overheid onder het motto; “Geen onbetaalde arbeid.”

Maar de belangrijkste les van het einde van de shutdown is dit: als we Trump willen verslaan en de agenda van rechts, als we meer Medicare willen voor iedereen of een Groene New Deal, moeten we ons niet afhankelijk maken van de Democratische Partij. Rechts verslaan vereist massale bewegingen van iedereen die door de reactionairen op de korrel wordt genomen en moet gebaseerd worden op het enorme sociale gewicht van de Amerikaanse arbeidersklasse.

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top