Home » Artikelen » Ecologie » We hebben system change nodig – de tijd dringt!

We hebben system change nodig – de tijd dringt!

Cartoon- Naor Kapulnik

De Amazone, Siberië, Portugal, Griekenland, Californië, Alaska, De Canarische eilanden, Angola en Congo zijn slechts enkele regio’s die getroffen zijn door nooit eerder geziene bosbranden die de aarde hebben verschroeid in de afgelopen maanden.

door Eugenio (uit de krant ‘Socialistisch Alternatief’ september-oktober 2019)

De schade aan ons al kwetsbare milieu is onvoorstelbaar, met enorme hoeveelheden CO2 die zijn vrijgekomen, miljoenen hectaren bos die verloren zijn gegaan, ontelbaar verlies van dieren en biodiversiteit, en het verlies van woonomgeving voor miljoenen mensen. Het is zeer duidelijk wie de politieke verantwoordelijkheid draagt bij veel van deze bosbranden, met als scherpste voorbeelden: Trumps ontkenning van klimaatopwarming en terugdraaien van bescherming van het milieu, Bolsonaro’s actieve oorlog tegen het regenwoud en de inheemse gemeenschappen, en Poetins trage reactie. De economische belangen waarmee zij verbonden zijn, zijn zelfs nog duidelijker, met hun bekende connecties met de kolen-, olie-, gas-, vee- en agro-business.

Echter, dit is slechts het topje van een smeltende ijsberg. Extreme weeromstandigheden worden veel te gewoon en intens om het verband met klimaatopwarming nog te ontkennen. Deze zomer hadden we in Nederland, net als in de meeste Noord-Europese landen, een hittegolf met temperaturen die nog nooit eerder gezien waren. 2019 brak daarmee voor de vijfde keer op rij het record van warmste jaar.

Het klimaatbeleid van de Nederlandse regering blijft vaag en is niet in staat om zijn eigen lage doelstellingen te halen. We moeten ons niet voor de gek laten houden door het voorstel van de regering om de industrie te belasten voor CO2 uitstoot; het geld zal gebruikt worden om dezelfde industrie te subsidiëren bij hun groene transitie, zodat het toch de werkende bevolking is die de lasten krijgt te dragen van het klimaatbeleid. Een voorbeeld hiervan is dat de energierekening voor gewone gezinnen die dit jaar sterk stijgt, ondanks verkiezingsbeloften van de regering om die weer te verlagen, volgend jaar even hoog zal blijven. Dit beleid drijft werkenden en verarmde lagen alleen maar weg van de strijd voor het klimaat, en in de armen van populistisch-rechtse partijen zoals FvD.

We moeten doorgaan met het opbouwen van een massabeweging van jongeren en werkenden, de vakbeweging bij de strijd betrekken en een socialistisch programma ontwikkelen om het huidige uitbuitende systeem dat de klimaatcrisis veroorzaakt te vervangen.

WE EISEN:

  • Uitroepen van de noodtoestand voor het klimaat
  • Meer, beter en gratis openbaar vervoer
  • Voor publieke herfinanciering van onderwijs en onderzoek om technologie te gebruiken om klimaatverandering te stoppen.
  • Een massaal internationaal programma van herbebossing en het zuiveren van water
  • System Change, Not Climate Change! 100 multinationals zijn verantwoordelijk voor 71% van de vervuiling sinds 1988. Deze bedrijven zijn in het bezit van een kleine groep superrijken (de 26 rijkste mensen bezitten evenveel als de 3,8 miljard armsten). Hun winsthonger staat haaks op onze belangen en die van de planeet. Voor een ecologisch geplande economie, in plaats van een economie die om winst draait!
  • Nationalisatie van de hoofdsectoren van de economie. Dit betekent democratisch publiek bezit van de energiesector, de grootschalige landbouw, de industrie en het bankwezen in de context van een internationaal geplande economie. Op die manier kunnen winsten geïnvesteerd worden in de productie en distributie van betaalbare en groene energie, met behoud van banen!

Sluit je aan bij de strijd! Sluit je om te beginnen aan bij de Global Earth Strike van 27 september!

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top