Home » Internationaal » Coronavirus: strijd tegen pandemie is een klassenkwestie

Coronavirus: strijd tegen pandemie is een klassenkwestie

De COVID-19-uitbraak staat op het punt een wereldwijde pandemie te worden ⬤ De WHO weigert tot nu toe deze vaststelling te maken, maar veel deskundigen denken dat dit punt al is bereikt.

Reactie door Chinaworker.info

Het wereldwijde kapitalisme staart naar een ineenstorting van de beurzen met miljarden dollar aan beurswaarde die de afgelopen dagen verdwenen. Veel beurzen zagen al hun winsten van 2020 in rook opgaan. De situatie voor de reële economie is potentieel veel slechter. Het toerisme is een belangrijke factor in het wereldwijde BBP – luchtvaartmaatschappijen in de wereld voorzien dit jaar al een verlies van 30 miljard dollar. Dat is slechts een klein deel van wat er nu gebeurt. Dit is de eerste grote pandemie van het globalisatietijdperk en zal de reeds bestaande trend naar de-globalisering versterken.

Xi Jinping zegt dat dit de ergste volksgezondheidscrisis van China is sinds 1949. Zijn regime maakte een zootje van het antwoord op de crisis, maar wordt nog steeds geprezen door het kapitalistische establishment voor “sterk” leiderschap. De CCP zal niet herstellen van deze klap op zijn geloofwaardigheid, maar het proces van de revolutionaire crisis in China kan zeer complex zijn.

3.000 ziekenhuismedewerkers in China zijn nu besmet met COVID-19 en er zijn nog steeds tekorten aan basisapparatuur. Tientallen miljoenen zitten nog steeds vast in hun appartementen, al meer dan een maand lang, en worden gearresteerd als ze zonder vergunning naar buiten gaan. Maar vanaf deze week verspreidt de epidemie zich sneller buiten China dan binnen (als de Chinese gegevens effectief kloppen). Zuid-Korea en Italië – twee van de grootste economieën ter wereld – en Iran zijn de nieuwe risicolanden.

De economische rol van China dat de grootste bijdrage aan de groei van het mondiale BBP leverde, de belangrijkste prijszetter voor olie en grondstoffen is en de spil van de mondiale toeleveringsketens, betekent dat de economische ontwrichting van het wereldkapitalisme – na een maand lang bijna volledige industriële shutdown – veel erger zal zijn dan in het openbaar wordt toegegeven of beseft. Sommige Chinese economen erkennen dat er dit kwartaal en mogelijk in de eerste zes maanden van 2020 een nul- of negatieve groei kan zijn.

Arbeidersorganisaties moeten een actief standpunt innemen voor democratische controle en volledige transparantie van nationale noodplannen voor epidemieën (voor zover deze bestaan). De bestrijding van de pandemie is een klassenkwestie! Er is een noodplan nodig voor de productie van medische apparatuur en beschermende kleding, testkits, humane quarantainevoorzieningen en voor een snel onderzoek om vaccins onder publieke eigendom en democratische controle uit te brengen. De besparingen op de openbare gezondheidszorg, die in de meeste landen bij lange na niet toereikend is om een pandemie op grote schaal het hoofd te bieden, moeten worden teruggedraaid. De vakbonden moeten strijden voor de bescherming van de werkenden, het recht om thuis te werken, geen ontslagen en geen onbetaald verlof. Zoals bij alle kapitalistische crises verzetten we ons ertegen dat de werkenden en de armen de lasten dragen terwijl de kapitalisten en beursparasieten worden beschermd.

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top