Home » Artikelen » Antiracisme » #JusticeforGeorgeFloyd. Solidariteitsacties in Nederland

#JusticeforGeorgeFloyd. Solidariteitsacties in Nederland

Foto door Scott Takushi / Pioneer Press

Amsterdam 1 juni 17.00 uur de Dam, Den Haag 2 juni 18.00 uur Malieveld* en Rotterdam 3 juni, 17.00 uur Erasmusbrug*

-Maak je eigen protestborden
-Hou 1,5m afstand
-Draag zeker een mondmasker!

George Floyd werd vermoord. Het zoveelste slachtoffer van racistisch politiegeweld in de Verenigde Staten. Zwarte personen hebben 2,5 keer zoveel kans vermoord te worden door de politie in de VS dan blanken. Hoewel 12% van de Amerikaanse bevolking zwart is, is hun aandeel in mensen vermoord door politie 26% en zijn 33% van de gevangen in het land zwart.

Honderdduizenden mensen kwamen op straat in heel de VS uit woede over deze moord. Zonder uitzondering werden zij geconfronteerd met harde politierepressie. Trump riep op met scherp te schieten op demonstranten. Zaterdag werd in Seattle zelfs een meisje van 9 in het gezicht gespoten met pepperspray. In veel steden en staten is een avondklok ingesteld. Toch gaat het verzet door.

Dit is een voorsmaakje van hoe de overheid in de VS zal reageren op sociaal verzet na de COVID-19 pandemie, waarin de VS alleen bijna 50 miljoen mensen hun baan verloren. Institutioneel racisme is altijd een manier geweest om een zondebok te creëren voor sociale problemen. Het is makkelijker een deel van de bevolking te stigmatiseren dan echte oplossingen te zoeken voor armoede en miserie. Politiekogels zijn goedkoper dan fatsoenlijke gezondheidszorg, fatsoenlijke lonen en kwaliteitsvolle publieke voorzieningen. Belast de rijken in plaats van te schieten op de armen!

Hetzelfde geldt voor Nederland, waar vijf jaar geleden Mitch Henriquez werd verstikt tijdens zijn arrestatie en stierf. Niet alleen de PVV en FvD, maar ook de traditionele rechtse partijen stoken liever sociale spanningen op in de armste wijken van het land dan met een sociale oplossing te komen.

Socialistisch Alternatief is solidair met de protesten in de V.S. en eist:

  • All Four! De onmiddellijke arrestatie en berechting van de moordenaars van Floyd. Stop de repressie tegen actievoerders.

  • Sociale oplossingen voor sociale problemen. Investeer in onderwijs, gezondheidszorg en fatsoenlijke lonen in plaats van politierepressie. Belast de rijken in plaats van te schieten op de armen.

  • Malcolm X zei: “Geen kapitalisme zonder racisme.” We moeten strijden tegen een kapitalistisch systeem van economische uitbuiting van de meerderheid en winsten voor een kleine minderheid, willen we duurzame verandering krijgen. Voor een democratisch socialistische maatschappij waarin racisme en uitbuiting met wortel en tak uitgeroeid kunnen worden!

 

* Demonstratie is verplaatst naar het Malieveld in Den Haag.

* Demonstratie is verplaatst naar de Erasmusbrug in Rotterdam

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top