Geen vertrouwen in hetzelfde politieke establishment dat George Floyd heeft vermoord!

George Floyd hijgde “Ik kan niet ademen”, steeds weer, gedurende negen lange minuten. Dit is moord. Het is moord door toedoen van de politie van Minneapolis. De recente racistische moorden op Breonna Taylor en Ahmaud Arbery, en de ontelbare gevallen van racistische politiemoord in de afgelopen jaren, laten zien hoe alledaags dit is in Amerika.

Door correspondenten van Socialist Alternative Minneapolis

Minneapolis lijkt nu op een politiestaat. De Nationale Garde bezet belangrijke punten van de stad met pantservoertuigen en automatische wapens, waaronder bruggen en kruispunten die de afgelopen dagen door betogers zijn bezet. Het politiebureau van het derde district smeult nog steeds en dat van het nabijgelegen vijfde district is omgeven door prikkeldraad en barricades. Duizenden vrijwilligers zijn de straten aan het opruimen en de meeste handelszaken zijn nog steeds gesloten, maar in een inspirerende vertoning van de diepe solidariteit zijn er overal zelfgemaakte borden die uitdrukking geven aan de solidariteit.

Wat er in Minneapolis gebeurt is een volksopstand onder leiding van gekleurde jongeren. Ze worden geconfronteerd met zwaarbewapende politieagenten. Ze dwongen af dat de agent die George Floyd vermoordde vervolgd wordt en ze brengen een nieuwe beweging voor zwarte bevrijding op gang in heel het land, met zelfs internationale solidariteitsacties. De Democratische Partij bestuurt de stad Minneapolis en de deelstaat. De Democraten doen er alles aan om het protest de kop in te drukken en de beweging naar veiliger kanalen af te leiden, dezelfde kanalen die in het verleden niets hebben opgebracht.

We moeten duidelijk zijn over wie “onze stad vernielt”: de racistische politie, het politieke establishment en de grote bedrijven. Er is een reëel gevaar dat extreemrechts wordt ingezet of vrije baan krijgt. Trump gaf dit al aan met zijn Tweet: “Het plunderen begint, het schieten begint.” Er zijn voorbeelden van echte bedreigingen, maar het politieke establishment heeft de dreiging van “buitenstaanders” en rechtse milities opgeklopt als excuus om de betogers aan te pakken.

De media beweren dat de protesten worden geleid door “externe onruststokers” of anarchisten en “antifa”. Iedereen die heeft deelgenomen aan de Minneapolis-rebellie weet dat dit absolute onzin is.  Hoe kunnen “externe onruststokers” de belangrijkste factor zijn in de protesten die zich hebben verspreid naar elke grote stad? Wat er gebeurt is een opstand van de arbeidersklasse met vooraan de jongeren, in het bijzonder gekleurde jongeren. Trump dreigt “antifa” aan te wijzen als een terroristische organisatie als afleiding om zijn rechtse basis tevreden te stellen en te proberen de beweging te verdelen. We moeten reageren met eenheid, solidariteit en massale actie.

Staatsterreur en verdediging van de gemeenschap

Nog nooit in de geschiedenis van Minnesota was er zo’n ontplooiing van ordehandhavers. Dit is niet gericht op het tegenhouden van blanke racisten. Als dat wel zo was: waar zijn de arrestaties van die racisten dan? Het werd duidelijk dat de Nationale Garde zich onder meer op journalisten richtte, zo werd een fotograaf in de ogen geschoten, en de werkende klasse wordt geterroriseerd. De werkenden proberen buurtwachten te organiseren om de mensen veilig te houden.

Het zijn de werkende mensen, vooral gekleurde mensen, die het meest effectief zijn in het stoppen van geweld. Toen bijvoorbeeld een verdacht persoon werd opgemerkt die probeerde brand te stichten in een Somalisch winkelcentrum, organiseerde de Somalische gemeenschap zich om hem te confronteren. De politie en de Nationale Garde reageerden niet. In een ander voorbeeld botsten betogers op een vermoedelijke undercover agent die ruiten brak en brand stichtte in een winkel met auto-onderdelen. Gisteren probeerde een vrachtwagen geladen met brandstof in te rijden op een grote protestactie. De politie en de Nationale Garde reageerden door zich tegen de betogers te richten met traangas en hen in te sluiten op een brug.

Tot nu toe heeft de Nationale Garde geen geloofwaardig bewijs geleverd dat het effectief ingaat tegen een dreiging van blank racisme. Het politieke establishment en de gevestigde media blijven dit nochtans benadrukken. Voor hen is dit een nuttig excuus om de protesten en solidariteit te onderdrukken. Mensen worden opgeroepen om solidariteitsborden uit hun voortuin weg te halen omdat dit kan leiden tot geweld op hun huizen. Er zijn uiteraard ook de tweets van Trump en het blanke racistische geweld van Charlottesville enkele jaren geleden zit nog in ieders geheugen. Er is gevaar, maar de verdedigingscomités van de werkende klasse die nu ontstaan zijn efficiënter dan de Nationale Garde.

Het gebruik van de Nationale Garde door burgemeester Frey en het stadhuis is vooral gericht tegen het protest, nadat dit enkele eerste overwinningen boekte. Aanvankelijk weigerde het gerecht om de agent die George Floyd had vermoord op te pakken. Er werd gezegd dat er een ‘bijkomend bewijsmateriaal’ was ten gunste van de agenten. De dag nadat het politiestation werd bezet door betogers, werd agent Derek Chauvin alsnog opgepakt. Het toont dat actie loont.

Strijd van de werkende klasse

De volgende dag gingen de massaprotesten door met het roepen van slogans als “één neer, drie te gaan”, waarbij werd verwezen naar het feit dat de drie andere agenten die hielpen bij de moord op George Floyd nog steeds niet waren aangeklaagd. Bovendien heeft het stadhuis geen enkele aanwijzing gegeven dat het van plan is om structurele veranderingen aan te brengen in het politiewerk in Minneapolis. Er is nog veel werk aan de winkel, en het zou een kritieke fout zijn om vertrouwen te stellen in hetzelfde politieke establishment dat ons hier heeft gebracht.

De geschiedenis van Minneapolis biedt waardevolle lessen over hoe de interventie van het leger moet worden aangepakt. Tijdens de Teamstersstaking van 1934 werd de Nationale Garde gemobiliseerd om de staking te onderdrukken. Ze schoten vrachtwagenchauffeurs met lage lonen neer, terroriseerden de families van de stakingsorganisatoren en arresteerden de hele leiding van de Teamsters. Het was ineffectief omdat de socialisten die de staking organiseerden echte democratische structuren voor de beweging hadden opgezet, die zowel de staking onder repressie konden voortzetten, alsook kwesties van openbare veiligheid konden beheren.

Nu al organiseren duizenden mensen in de arbeidersbuurten van Minneapolis comités om de wijken op te ruimen, medische hulp te bieden aan degenen die met traangas of rubberen kogels zijn aangevallen; elkaar op de hoogte te brengen van mogelijke bedreigingen; en de mensen te beschermen tegen zowel de Nationale Garde als tegen de dreiging van geweld van extreemrechts. De lokale arbeidersbeweging zou ook een actieve rol moeten spelen in dit proces, door middelen in te zetten om te helpen.

Massaprotest in Minneapolis dit weekend. Foto: @JonJon98058171

Zo kwam er al een krachtig voorbeeld op initiatief van een lid van Socialist Alternative die buschauffeur is en georganiseerd in de vakbondsafdeling ATU 1005. Deze vakbondsafdeling kondigde aan dat de chauffeurs geen vervoer voor de politie zullen doen en geen betogers naar de gevangenis zullen brengen. Het leidde tot gelijkaardige acties in onder meer New York. Sindsdien hebben meer dan 3500 mensen zich aangesloten bij de groep “Union Members for #JusticeForGeogeFloyd” om soortgelijke acties te bespreken. Vakbonden zoals de ILWU, NNU, CWA en tientallen lokale vakbonden legden solidariteitsverklaringen af. Instellingen als de Universiteit van Minnesota en de Minneapolis Public Schools hebben hun contracten met de politie van Minneapolis beëindigd.

Om #JusticeForGeorgeFloyd te winnen, hebben we massale, gecoördineerde protesten en actiedagen nodig die zich verzetten tegen pogingen van het leger om de betogers te onderdrukken. De bredere arbeidersklasse, en vooral de arbeidersbeweging, zou haar leden moeten mobiliseren voor deze acties, en zou manieren moeten vinden om tegen te gaan dat de ordediensten onze werkplekken gebruiken om de boodschap van sociale rechtvaardigheid te verstoren. Als het geweld door de ordetroepen dit weekend een indicatie is van wat komt, met mensen die met rubberen kogels worden beschoten omdat ze in hun voortuin staan, dan moeten vakbonden onmiddellijk voorbereidingen treffen voor een algemene staking. Dit zou brede steun krijgen van de gemeenschap, zelfs van kleine bedrijven die al solidair zijn met de beweging.

Deze protesten moeten we koppelen aan nationale actiedagen in heel het land, in het bijzonder in steden waar de politie het vreedzaam protest probeert te onderdrukken. Er zijn verschillende steden waar een avondklok is ingevoerd en waar de Nationale Garde wordt ingezet: Los Angeles, Atlanta en Detroit bijvoorbeeld. Met bijna 40 miljoen werklozen, waaronder buitenproportioneel veel gekleurde mensen, en talloze voorbeelden van racistisch politiegeweld, is er een echt kruitvat. Zeker met Trump die bang is dat hij de presidentsverkiezingen zal verliezen en een manier zoekt om zijn basis te versterken.

Rol van de Democratische Partij

Het grootste deel van de steden waar deze rebellie zich concentreert, staat volledig onder controle van politici van de Democratische Partij. Het is schandalig dat ze hun toevlucht hebben genomen tot angst zaaien voor protest en tot het inzetten van het leger, in plaats van het racisme en de diepe ongelijkheid aan te pakken.

Socialisten daarentegen, waaronder de socialistische leiders van de vakbond van buschauffeurs in Minneapolis, wijzen op de essentiële rol van een verenigde, multiraciale arbeidersklasse in de strijd tegen racisme. Kijk naar Kshama Sawant’s toespraak in solidariteit met #JusticeForGeorgeFloyd, waar ze oproept tot echte structurele hervormingen van de politie, het belasten van miljardairs om permanent betaalbare woningen te bouwen, en een programma van groene jobs.

Helaas staat dit in contrast met zelfs de linkse figuren in de Democratische Partij, waaronder Bernie Sanders en Alexandria Ocasio-Cortez, die weinig meer hebben gedaan dan steunbetuigingen geven aan de protesten. We hebben meer gekozen functionarissen zoals Kshama Sawant nodig, die zich daadwerkelijk aan de kant van de beweging scharen als het erop aankomt. Dat betekent dat we moeten breken met de Democratische Partij, die langs alle kanten vastzit aan miljardairs, belangen van de grote bedrijven en de politie.

We gaan een nieuwe fase van strijd in. Terwijl we ons verzetten tegen de staatsrepressie tegen deze rebellie, kunnen we deze zomer en daarna de kiem leggen voor een bredere beweging. Vastberaden directe actie zal nodig zijn om een einde te maken aan de uithuiszettingen, de deportaties van Trump, de onveilige werkomstandigheden, de besparingen op het openbaar onderwijs en de sociale voorzieningen, en de klimaatcatastrofe. Jongeren en arbeiders komen in actie en we moeten deze strijd tegen niet alleen racistische politiemoorden voortzetten, maar ook tegen alle onrechtvaardigheden die inherent zijn aan dit systeem van uitbuiting en onderdrukking.

Wat deze week in Minneapolis is gebeurd, heeft duidelijk een gevoelige snaar geraakt bij de arbeidersklasse en onderdrukte mensen over de hele wereld. De protesten hebben zich verspreid over de VS en de rest van de wereld. Het kapitalisme is een systeem van bruut geweld en onderdrukking, en terwijl de bijzonderheden van land tot land verschillen, identificeren de werkenden en de onderdrukte mensen zich met George Floyd en de beweging voor echte gerechtigheid. Het toont het potentieel voor internationale solidariteit tegen alle vormen van uitbuiting en onderdrukking, en tegen het kapitalistische systeem zelf. Wie aan één van ons raakt, raakt ons allemaal!

Socialist Alternative eist:

  • “One Down, Three to Go” – Onmiddellijk alle vier de moordende agenten vervolgen.
  • Nationale Garde moet weg. Tot nu toe heeft de aanwezigheid van de Nationale Garde niets anders bereikt dan het terroriseren van arbeidersgemeenschappen, het verwonden van journalisten die berichten over niet-gewelddadige protesten, en het beschermen van banken en politiekantoren. Tijd om te gaan!
  • Breid de strijd uit! Massale, gecoördineerde protesten en nationale actiedagen voor #JusticeForGeorgeFloyd.
  • Wie aan één van ons raakt, treft ons allemaal! Vakbonden moeten hun leden mobiliseren voor de protesten, helpen met solidariteit om de protesten te beschermen, en plannen maken voor een eendaagse algemene staking.
  • Organiseer de lokale gemeenschappen om de volgende stappen te bespreken, ons te beschermen tegen de dreiging van geweld van extreemrechts en de Nationale Garde, en om hulp en middelen te verdelen.
  • Geen vertrouwen in Burgemeester Frey. Start een door de gemeenschap verkozen comité om de politie te herstructureren, met bevoegdheid om personeel aan te werven en af te danken en om de middelen te herzien. Verspreid dit model nationaal.
  • Investeer in scholen en betaalbare huisvesting, niet in de politie. Politiegeweld maakt deel uit van het kapitalistische systeem, dat berust op structureel racisme en ongelijkheid. Belast de rijken om te investeren in groene jobs, sociale programma’s, openbaar onderwijs en permanent betaalbare sociale huisvesting.
  • Het hele systeem is schuldig. Zoals Malcolm X zei: “Je kunt geen kapitalisme hebben zonder racisme.” Om duurzame verandering te bekomen, moet de strijd tegen het politieracisme en het politieke establishment worden uitgebreid tot een strijd tegen het kapitalistische systeem zelf. Doe vandaag nog mee met Socialist Alternative!