Home » Nederland » Rutte: Geen loonsverhoging in de zorg

Rutte: Geen loonsverhoging in de zorg

Mark Rutte is duidelijk geweest. Geen extra loonsverhoging in de zorg, want de Nederlandse staat kan 600 miljoen euro extra niet missen. Dit is een enorme schande aangezien de staat juist miljarden misloopt doordat grote bedrijven hier nauwelijks belasting betalen. De staat loopt zelfs geld mis door het niet reguleren van de wietteelt. Het is niet dat er geen geld is, het geld ligt veilig bij een minderheid, de klasse die bezit heeft zoals de familie Heineken en Koninklijke Ahold. Het lijkt inderdaad erg veel geld die 600 miljoen euro extra per jaar. Maar omdat neoliberale regeringen de lasten voor de rijken en het bedrijfsleven steeds verlaagt hebben, is er ook geen geld voor Jan Modaal. Voor de helden in de zorg en supermarkten is er niets, terwijl de bezitters juist wel rijker geworden zijn. Zie de Albert Heijn, waar de directie hun werknemers slechts een bon van 25 euro gaf voor Bol.com, eigendom van Ahold (waar AH onder valt). Dit terwijl de AH aandeelhouders (kapitalisten) rijkelijk beloond werden. Koninklijke Ahold hecht blijkbaar meer waarde aan haar kapitalisten dan aan diens 375.000 arbeiders, hoewel dit gedrag typisch is voor grote bedrijven.

Het kapitalisme zorg voor deze onrechtvaardigheid. Revolutionair socialisten zeggen daarom dat dit systeem en diens aanhangers altijd voor onrechtvaardigheden zullen blijven zorgen. Of het nu de AH is of een ander bedrijf. De directie zal altijd haar bezitters belonen boven de mensen die het daadwerkelijke werk doen. Dat is de aard van het kapitalisme, alle winsten behoren toe aan de bezitter(s). Het maakt dus niet uit hoe heldhaftig de arbeiders van de AH of zorginstellingen werken in tijden van een dodelijk virus. Dit neoliberale kabinet maakt duidelijk dat de staat geen geld wil neerleggen voor zorgwerkers of ieder ander. Want voor de werkende klasse is dit kabinet er niet. Daarom moet er een alternatief komen, een socialistisch alternatief.

Daarom zijn wij:

  • Voor een strijdbare Socialistische Partij die opkomt voor een alternatief voor het kapitalisme. Nee tegen coalities onder neoliberale vlag.
  • Voor het standpunt dat de SP lokaal of op andere niveaus waar de partij in een machtspositie zit de burgerlijke wet kan overtreden in naam van de werkende mensen, jongeren en armen in de samenleving. It is better to break the law, than to break the poor.
  • Voor een politieke en democratische leiding van de SP om zo de strijd te organiseren tegen dit kabinet. Weg met de regering Rutte!

Weg met deze rechtse regering!

 

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top