Reactie door Elliot Bartz van Socialist Alternative (gepubliceerd op 1 september)

De herinnering aan de ervaring van een bosbrand is als het in elkaar zetten van een serie fragmenten uit een gebroken beeld. Om 3 uur ‘s nachts wakker geschrokken van een ongehoorde droge bliksemstorm. De bliksem verlicht de hemel en de donder rommelt in de buurt. Een gevoel van voorgevoel komt op in onze magen. Dit weer hoort thuis in het midden westen van de VS, niet aan de kust van Californië.

14.00 uur de volgende dag: evacuatiewaarschuwing. Pak alles nu in! De nachtmerrie van de brand in Santa Rosa danst in ons hoofd: onschuldige mensen kwamen in hun huizen vast te zitten en verloren het leven omdat branden zich met orkaansnelheden verplaatsten. We vliegen door het huis. Start de auto. We scheuren de brandbare raambekleding af en gooien kleren en aandenkens in zakken. Dan komt het officiële bevel om te evacueren. Ga nu weg.

Als we vertrekken, observeren we het vuur: de vuurkolommen strekken zich erg hoog uit. Het vuur kruipt de heuvel af in de richting van ons huis, terwijl de rook opstijgt; tijd om echt te gaan!

Dit is de nieuwe realiteit als de klimaatverandering zich voltrekt. De Democratische ‘super meerderheid’, die Californië bestuurt, weet dat het brandseizoen elk jaar komt. Toch is er een chronische onderfinanciering van de brandweerdiensten, waardoor die brandweer gedwongen wordt om beroep te doen op vrijwilligers en gevangenisarbeid.

Het nieuwe normaal van de klimaatverandering

Met meer dan een miljoen hectare die in de laatste week van augustus in brand stond, werden alle eerdere records gebroken. Het bosbrandseizoen begint normaal slechts een maand later. Twee van de grootste branden op dit ogenblik komen in de top drie van de grootste branden in de geschiedenis van Californië.

Honderdduizenden vluchten niet alleen voor de branden, maar ook voor de giftige rook die de Bay Area heeft overspoeld en die de COVID-19-crisis heeft verergerd door ernstige schade aan de longen te veroorzaken. Tienduizenden mensen zijn direct gevlucht voor de branden nadat ze door de hoge huizenprijzen ter wereld naar de periferie van de Bay Area waren gedwongen.

Nu de temperaturen alle records breken, voelen we ons het slachtoffer van de jarenlange onderfinanciering van de veiligheid en de openbare diensten. Als de natuur begint te branden, staan we machteloos om het onder controle te houden. In dit land van immense ongelijkheid hebben senator Kamala Harris, parlementsvoorzitter Nancy Pelosi en de gouverneur van Californië Gavin Newsom, allemaal zogenaamd ‘groene’ politici, toegezien op een besparingsbeleid dat de brandbestrijding hard treft. Als gevolg hiervan zullen mensen sterven. Democratische politici in Californië moeten ter verantwoording worden geroepen voor hun criminele gebrek aan voorbereiding!

Rol van de grote bedrijven van Silicon Valley

Amazon, Google en Apple hebben allemaal miljarden euro’s verdiend aan de technische infrastructuur voor de olie- en gasindustrie. Ondanks hun propagandistische ‘toezeggingen’ om de uitstoot te verminderen, blijven sommige bedrijven, zoals Amazon, hun eigen CO2-voetafdruk vergroten en tegelijkertijd kritieke logistieke ondersteuning bieden aan bedrijven die de klimaatcrisis rechtstreeks aansturen. Ondertussen betaalt Apple een verwaarloosbaar belastingtarief terwijl het vermogen van het bedrijf is opgelopen tot 2 biljoen dollar, een bedrag dat overeenkomt met tweederde van het BBP van Californië.

Deze bedrijven hebben miljarden verdiend door belastingen te ontduiken via diverse achterpoortjes en offshore-paradijzen, en profiteren tegelijkertijd van hun monopoliepositie in de mondiale en Amerikaanse technologiesector. Een bescheiden belasting op deze bedrijven – waarvan velen in de Bay Area gevestigd zijn – om een deel van onze gederfde belastinginkomsten terug te verdienen, zou kunnen worden gebruikt om te investeren in de noodhulpdiensten, zodat we voorbereid zijn op het onvermijdelijke bosbrandseizoen van volgend jaar.

Criminele nalatigheid van de Democraten

Trump is een enorme bedreiging voor de planeet. Zijn trouwe ontkenning van de klimaatcrisis en zijn toewijding aan het verscheuren van de milieuregelgeving, zullen dodelijke gevolgen hebben. Hij heeft jaar na jaar gedreigd federale hulp aan Californië in te houden om de branden te bestrijden, maar heeft uiteindelijk die dreiging niet uitgevoerd. Terwijl Trump’s milieubeleid als onsamenhangend gebrabbel leest, staat daar tegenover een reeks halve beloftes van de Democratische Partij.

Wat we nodig hebben is een socialistische Green New Deal waar vervuilende industrieën in democratisch publiek bezit worden gebracht en snel op een groene basis worden aangepakt. Dit is echter niet de ambitie van de Democratische Partij.

Het zwakke schouwspel van de Democratische Nationale Conventie biedt een passend kader voor deze fase van de kapitalistische crisis. Hun hardvochtige gebrek aan empathie voor werkende mensen en de planeet komt het best tot uiting op de gezichten van Californische ouders die moeten beslissen of ze kiezen voor de dood door COVID-19, armoede of vuur.

Californië is de 5e grootste economie van de wereld, maar het moet andere staten en landen smeken om hulp die het zich zelf gemakkelijk kan veroorloven. We wachten wekenlang terwijl de hulp vanuit het hele land en de hele wereld naar binnen druppelt. Moesten de Democraten nog maar opkomen voor een eenmalige noodbelasting op grote bedrijven, dan zouden we er al veel beter aan toe zijn qua middelen voor de brandweer.

De afhankelijkheid van de brandweer van dwangarbeid in de gevangenis, zorgde ervoor dat er een groot tekort ontstond toen de Covid-19 crisis het gevangeniswezen in zijn greep hield. Net zoals ze er niet in slaagden om ons te beschermen tegen COVID-19 door de gezondheidszorg aan de winsthonger over te leveren, slagen de Democraten er nu niet in om een nog voorspelbaar effect van de klimaatcrisis aan te pakken. Hier in Californië leven we in een staat van onvervulde menselijke basisbehoeften voor de massa’s, terwijl de rijksten en hun marionetten in de politiek in een wereld van immense rijkdom en zelfgenoegzaamheid wonen.

Vergis u niet: onze kapitalistische politici laten onze belastinginkomsten liever in de privékas van Silicon Valley zitten terwijl onze huizen in brand staan. Kamala Harris heeft het veel te druk met het genieten van de schijnwerpers nadat ze jarenlang aan haar eigen loopbaan heeft getimmerd. Ondanks wat de Democraten vertellen: het is niet alleen Trump die knoeit terwijl wij branden, het is het volledige corrupte Democratische establishment dat slechts halve maatregelen nam om de ontzettende klimaatcrisis aan te pakken.

Actie nodig tegen klimaatverandering

Uit de as van deze laatste ramp zal er zeker één iets voortkomen. We kunnen niet werkloos toezien terwijl de kapitalistische staat ons berooft en onze huizen laat branden tijdens een pandemie en een enorme economische depressie.

We moeten ons organiseren om herverdeling van onze rijkdom te eisen uit de zakken van de bedrijven en de elite van Silicon Valley, zodat de beschikbare rijkdom kan gebruikt worden om onze gemeenschappen te beschermen en ons voor te bereiden op toekomstige bosbranden. Een drastische investering in de brandweer is daarbij noodzakelijk. We weten echter ook dat dit niet zal gebeuren als we ons niet organiseren en de strijd aangaan.

De Democratische Partij zal de tactiek van de Republikeinen blijven spiegelen door onze gemeenschappen te laten geloven dat we het aan onszelf te danken hebben, dat het niet te voorkomen was en dat we dus zelf voor de gevolgen moeten opdraaien. Dit is echter niet de waarheid.

De oorzaken van de klimaatverandering treffen ons rechtstreeks. De beslissingen van de regering van Californië om de extra premies voor werklozen niet te verlengen en om de strijd tegen klimaatverandering te beperken tot extra middelen voor recyclagebedrijven, zijn tragisch. Gavin Newsom blijft weigeren om fracking in Californië te verbieden. Hij weigert een standpunt in te nemen tegen de oliewinning in het algemeen. De technologiebedrijven van Silicon Valley mogen de olie- en gasindustrie rechtstreeks steunen voor hun eigen winst. Biden en Harris blijven de rol van de Democraten in het fiasco negeren.

We mogen niet toelaten dat de Democraten en de bazen van de Silicon Valley hiermee wegkomen. De klimaatcrisis is de nieuwe norm, of het nu gaat om orkanen, overstromingen, COVID-19 of bosbranden. Samen moeten we eisen dat onze gestolen rijkdom wordt teruggegeven aan de gemeenschap, zodat we ons kunnen voorbereiden op de klimaatramp en deze kunnen verzachten. We mogen geen respijt geven aan Democraten die niets deden om de omvang van de ramp te beperken. Ze moeten eruit!

Onze eisen:

  • Belast de superrijken van Silicon Valley en de grote bedrijven. Ze hebben al genoeg belastinggeld gestolen!
  • Steun aan de getroffen families op basis van de extra taks op de superrijken en grote bedrijven
  • Stop de extractie van fossiel brandstof! Breng alle olie- en gasinfrastructuur meteen in publieke handen, zodat de beslissingen erover niet langer door de winsthonger bepaald worden!
  • Breng de volledige energiesector in publieke handen, geen private nutsbedrijven meer in Californië!
  • Voor massale publieke investeringen in de brandweer, zowel op lokaal als staatsniveau. Ontwikkel de infrastructuur om bosbranden te bestrijden en de lokale preventie en hulpdiensten.
  • Geen uitbuiting van gevangeniswerk om branden te bestrijden! Gevangenen die ervaring hebben opgedaan in de brandbestrijding zouden na hun vrijlating als brandweerman moeten kunnen werken.
  • Controle op de volledige verzekeringssector om corrupte banden en transacties bloot te leggen. Private verzekeringsonderhandelingen moeten openbaar gemaakt worden. We mogen ons niet door deze private bedrijven laten naaien bij de heropbouw!
  • Ontwikkel onafhankelijke, sterke en lokaal gecontroleerde communicatiemiddelen, inclusief gecodeerde sociale media, om vooruit te plannen voor preventie en evacuaties.
  • Toegang tot zorg voor iedereen. Huisvesting voor iedereen. Dit alles moet onderdeel zijn van een groene New Deal!