Home » Artikelen » Benjamin Smith van Air France KLM kreeg zijn bonus

Benjamin Smith van Air France KLM kreeg zijn bonus

De kapitalistische uitbuiter Benjamin Smith van Air France-KLM heeft zijn miljoenenbonus gekregen. Dat was de dank van het bedrijf aan de man die ervoor zorgde dat ze miljarden aan belastinggeld kregen. Zo belonen de kapitalisten hun marionetten (directeurs) voor trouwe diensten. Ondertussen moet Air France-KLM meer dan 5.000 mensen ontslaan van de neoliberale overheden in Frankrijk en Nederland. Sommigen zeggen dat zelfs 10.000 ontslagen vallen, terwijl Ben Smith met miljoenen naar huis gaat. Deze onrechtvaardigheid toont precies waarom revolutionair socialisten pleiten voor nationalisaties, niet voor het smijten met belastinggeld om kapitalisten te redden.

Artikel door Jorein Versteege

Politiek Den-Haag is woedend dat de Canadees: Benjamin Smith een miljoenenbonus gekregen heeft. Maar dat hadden de neoliberale politici wel kunnen weten. Kapitalisten belonen hun directeurs en managers altijd royaal voor hun diensten. Arbeiders trekken daarbij altijd aan het laatste lijntje. Benjamin Smith was al een miljonair toen hij begon in 2018. Als ex-directeur van Air Canada zat deze kapitalistische uitbuiter er al goed bij. Dat duizenden nu in onzekerheid moeten gaan leven doet de top van het bedrijfsleven niets. Dit is overal zo omdat het kapitalisme gebaseerd is op winsthonger en uitbuiting van werkenden.

Het is natuurlijk lekker populistisch om verontwaardigd te zijn in Den-Haag. Miljarden aan belastinggeld is in Air France-KLM gestopt, in ruil hiervoor moest het bedrijf massaal mensen ontslaan. Echter de bezitters van de luchtvaartmaatschappij kozen er snel voor om hun topman een bonus van 2 miljoen in aandelen te geven. Heer Smith heeft naast zijn elitaire salaris van 750.000 euro per jaar ook nog eens 250.000 euro gekregen als jaarbonus, los van deze extra bonus voor het binnensluizen van staatssteun. Voor het verkrijgen van belastinggeld heeft Smith dus nog meer geld gekregen, terwijl veel van zijn arbeiders in de WW en bijstand terecht komen.

We praten hier dan niet over de piloten. Die kunnen goed verdienen, maar Air France-KLM is meer dan alleen piloten. Veel grondpersoneel zit aan salarissen die niet hoger komen dan 30.000 euro per jaar. Voor een bagagemedewerker is dat salaris nog minder. Managers verdienen altijd goed, want dat zijn de leiders die door de kapitalisten beloond worden. Wij eisen dat managers democratisch gekozen worden en dat bedrijven onder arbeiderszelfbestuur vallen. In een kapitalistische samenleving is dit natuurlijk niet denkbaar, omdat hier de dictatuur van het privé bezit heerst. Dat privé bezit zorgt er echter wel voor dat de welvaart extreem ongelijk verdeeld wordt.

Politiek Den-Haag kan en wil hier niets aan veranderen. Strooien met miljarden aan belastinggeld is wat neoliberalen doen om hun kapitalistische meesters te redden tijdens crisissen. Als het geen crisis is dan klagen rechtse partijen dat politiek links steeds onnodig geld wil uitgeven. Het zijn echter neoliberaal tuig zoals de VVD, die maar al te graag geld strooien om de kapitalisten van Nederland overeind te houden. We zagen dat bij de ABN-AMRO bank en nu bij Air France-KLM. De SP wil dat de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij losgekoppeld wordt van Air France en genationaliseerd wordt.

Revolutionair socialisten steunen dit, maar wij willen niet dat een kapitalistische overheid nu meester wordt over een bedrijf. Een kapitalistische staat denkt nog steeds als een kapitalist, zoveel mogelijk winst maken ten kosten van de arbeiders. Wij willen daarom geen nationalisaties waarbij een kapitalistische staat de baas wordt (het nationaliseren van verliezen). Revolutionair socialisten willen nationalisaties onder democratisch beheer van de arbeidersklasse. Hierbij onteigenen we de kapitalisten en geven controle aan de mensen die er werken. Hoe een democratische planeconomie eruit zal zien is te lezen: HIER!

Socialistisch Alternatief – ISA Nederland roept iedereen op om zich te verdiepen in een alternatief op deze onrechtvaardigheid. Het kapitalisme zorgt hiervoor en moet afgeschaft worden. Socialisme is niet meer overheid en minder markt. Het is niet een totalitaire staat die over alles heerst. Socialisme is ook geen inefficiëntie en stagnatie. Dat zijn vooroordelen die het kapitalisme (dankzij het stalinisme en de sociaaldemocratie) heeft kunnen verspreiden. Internationaal Socialistisch Alternatief (ISA) zet zich in voor internationaal socialisme, Socialistisch Alternatief doet dat namens ISA in Nederland.

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top