Home » Artikelen » Rusland: zes socialistische feministen opgepakt tijdens solidariteitsactie voor Afghaanse vrouwen

Rusland: zes socialistische feministen opgepakt tijdens solidariteitsactie voor Afghaanse vrouwen

SocFemAlternative en Sotsialisticheskaya Alternativa (Socialistisch Alternatief – ISA Rusland) organiseerden op maandag solidariteitsacties met Afghaanse vrouwen.

De oproep voor de acties werd door 1715 mensen geliket. Daarin stond onder meer: “Afghaanse vrouwen strijden al meer dan 40 jaar voor hun rechten tegen het imperialisme, het fundamentalisme en het kapitalisme. Wij zijn solidair met de vrouwen die hebben geprotesteerd en die vaak strijd moesten leveren tegen zowel de Taliban als de imperialistische bezetters. Zij zijn moedig in hun strijd tegen de algemene armoede, geweld en wanorde. De Afghaanse vrouwen hebben onze solidariteit nodig. Wij roepen allen die het ermee eens zijn op hun solidariteit te betuigen met de Afghaanse vrouwen die strijden tegen het fundamentalisme en de imperialistische inmenging, in hun strijd voor democratische vrijheden en een seculiere staat!”

Er waren piketacties in drie steden, waaronder Moskou en Sint-Petersburg. Vandaag is er zelfs tegen zogenaamde ‘eenpersoonspiketten’ (waarbij telkens één iemand met een protestbord naar buiten treedt) repressie, terwijl dergelijke acties zogenaamd legaal zijn en geen toestemming van de staat vereisen. Zes van onze leden werden zonder pardon weggesleept door de politie. Vier van hen zijn aangeklaagd wegens overtredingen waarop boetes staan van maximaal 200 euro. Twee van de zes, waaronder Kseniia Bezdenezhnykh (onze kandidaat bij de komende parlementsverkiezingen), werden een nacht vastgehouden en kwamen dinsdag voor de rechter op beschuldiging van feiten waarop maximale straffen van dertig dagen cel of 3400 euro staan.

Het absurde van de hele situatie is dat de Taliban in Rusland officieel een terroristische organisatie zijn. Rusland wil nu echter een akkoord sluiten met de Taliban-regering. Vrouwenrechten in zowel Afghanistan als Rusland zijn daaraan ondergeschikt.

Stuur protestberichten naar de Russische ambassade om te eisen dat alle aanklachten tegen Kseniia Bezdenezhnykh en de vijf anderen worden ingetrokken. Stuur dit naar rusembassynl@mid.ru met kopie aan info@socialistischalternatief.nl

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top