Home » Artikelen » Help ons aan €10.000 om 100 jongeren naar het klimaatprotest in Schotland te sturen tijdens COP26

Help ons aan €10.000 om 100 jongeren naar het klimaatprotest in Schotland te sturen tijdens COP26

In 2019 betoogden en staakten we massaal en vonden overal ter wereld klimaatacties plaats. Bosbranden, overstromingen, pandemie, aardbevingen, hittegolven … tonen dat de noodzaak voor klimaatstrijd sindsdien alleen maar toegenomen is. Socialistisch Alternatief (ISA Nederland), de Actief Linkse Studenten (ALS) en Campagne ROSA (de laatsten uit België) nemen verschillende initiatieven waaronder een internationale mobilisatie naar Glasgow (Schotland) om de klimaatbeweging te versterken met het vierdaagse actieweekend van International Socialist Alternative (ISA). Wil jij de klimaatcatastrofes ook niet langer accepteren? Steun dan deze jongeren om de komende maanden in Glasgow klimaatactie af te dwingen.

Waarom we naar Glasgow willen en jouw financiële steun nodig hebben

Overstromingen in Limburg en de vervuiling van het grote staalbedrijf Tata Steel in Ijmuiden tonen dat de klimaatcrisis de werkende klasse en de armen het hardst treft. Wij willen dat niet zomaar aanvaarden. Daarom gaan we de uitdaging aan om met minstens 100 Belgische en Nederlandse jongeren vanuit Brussel naar Glasgow te reizen om er actie te gaan voeren. Bovendien organiseren we er met ISA ook ontmoetingen met klimaatactivisten vanuit de hele wereld over hoe we een klimaatbeweging kunnen opbouwen die de belangen van mens en planeet verbindt via een socialistisch programma van maatschappijverandering. Zo staan we niet langer toe dat de klimaatbeweging wordt gebruikt om asociale maatregelen te verdedigen die de armsten doen opdraaien voor de klimaatcrisis.

Wanneer? Van 4 tot 7 november

Donderdagochtend 4 november verzamelen we allen al heel vroeg in Brussel om met onze bussen te vertrekken naar Glasgow. Zondagavond 7 november komen we tegen de vroege avond terug aan in België zodat iedereen op tijd thuis is om de volgende dag weer naar school te gaan. De exacte tijdstippen van dit alles worden in de maand oktober meegedeeld.

Wat gaan we daar allemaal doen?

Socialistisch Alternatief, de Actief Linkse Studenten en Campagne ROSA nemen deel aan een internationale mobilisatie van ISA. Met 350 activisten uit de hele wereld en vanuit minstens 4 continenten komen we er vier dagen samen om actie te voeren tijdens de COP26. Wie met ons mee wilt naar Glasgow is er ook om deel te nemen aan ons volledige programma. Het is de bedoeling dat we als groep altijd bij elkaar blijven en deelnemen aan de voorziene activiteiten.

Op donderdag staat de dag vooral in het teken van reizen richting Glasgow en het ontmoeten van de eerste internationale activisten. Verschillende activisten uit Duitsland en Polen reizen mee met ons vanuit Brussel en ‘s avonds ontmoeten we in Schotland ook de hele groep. Het exacte vertrekuur wordt zo snel als mogelijk gecommuniceerd naar alle deelnemers. Op vrijdag vindt een grote actie plaats in Glasgow in het teken van de internationale klimaatstaking die dag. Ook zaterdag nemen we deel aan wat wel eens een heel grote betoging worden. Die avond organiseren we een publieke meeting met ISA in het Radisson Blu Hotel in Glasgow. Zondagochtend wordt het vroeg dag, want de rit naar Brussel duurt al snel zo’n 15 uur.

Hoeveel kost het dan?

Meegaan naar Glasgow kost 185 euro. Daarvoor krijg je al het nodige transport, verblijf, enkele maaltijden in Glasgow zelf en materiaal om actie te voeren. 185 euro is natuurlijk een grote som geld, daarom lanceren we ook een “Glasgow Fonds”, waarin we 10.000 euro willen verzamelen om het voor 100 jonge activisten mogelijk te maken vanuit België en Nederland actie te voeren in Glasgow. Het Glasgow Fonds bouwen we op via een online crowdfunding campagne en steunkaartenverkoop. Iedereen die meegaat bouwt mee aan het Glasgow Fonds en kan erop beroep doen wanneer het niet lukt om het volledige inschrijvingsgeld te betalen.

Doneren?

Elke gift is welkom! Om een gift te doen, ga naar: https://www.actieflinks.be/glasgowfonds en vul het formulier in.

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top