Home » Artikelen » Vakbondsstrijd opvoeren met actieplan!

Vakbondsstrijd opvoeren met actieplan!

Als het slecht gaat, zoals tijdens de pandemie, moeten de werkenden de boel overeind houden. Als het wat beter gaat, eind vorig jaar, worden eerst de zakken van de ondernemers gevuld. Tegen dat wij aan de beurt zijn, is er inflatie en swingen de energieprijzen de pan uit en dan zouden we het moeten stellen met een flinke inkomensverlaging door de inflatie?

Inleiding van het pamflet van ISA Nederland, omtrent de FNV manifestatie voor 26 november.  

Veel mensen zijn verbijsterd en boos over hun enorme energierekeningen. De compensatie van de regering van 190 Euro en het prijsplafond is niet meer dan een tijdelijke pleister en het is vaak niet genoeg.

Als we de woede niet organiseren met een ambitieus strijdplan rond de acties van de arbeidersklasse, wordt het een drama. Als het ongenoegen thuis opgekropt wordt, dreigen een opeenstapeling van frustraties en een versterking van mentale problemen. Andere krachten, waaronder extreemrechts, kunnen er garen bij spinnen om verdeeldheid en ellende te versterken.

Daarom moeten de vakbonden met alle energie de mobilisatie aanpakken. Nederland verdient niet alleen beter, de Nederlandse werkers en hun gezinnen verdienen iets totaal anders. Politici, ondernemers en de media zetten zich keihard in om de arbeidersklasse voor de problemen te laten opdraaien. De dramatische situatie dwingt tot actie tegen de hoge energieprijzen, voor hogere lonen en meer middelen.

De bruto winst van niet-financiële bedrijven in Nederland was 81,5 miljard Euro in het eerste kwartaal van 2022. Dat was 13,7 miljard meer dan het eerste kwartaal van 2021. Bedrijven ontvingen minder subsidies in verband met Corona maar toch steeg de winst! Er is dus meer dan genoeg geld om alle lonen te verhogen! Sommige werkgevers delen bij gebrek aan loonsverhogingen nu zelfs bonussen uit aan hun personeel.

Alleen al de voorbije weken waren er stakingen bij het spoor, bij het streekvervoer en acties op Schiphol. In veel sectoren is de werkdruk onhoudbaar. Er komen niet meer middelen voor deze sectoren van de regering. Er is zelfs een afremming van de financiering voor de zorg!

Daarom eist Socialistisch Alternatief – ISA Nederland:

  • Nationaliseer de energiesector
  • Verhoog de lonen: 2 euro per uur meer voor iedereen
  • Minimumlonen naar 15 euro per uur

De FNV regelt gratis vervoer naar Amsterdam voor de manifestatie. Volg deze link om je op te geven voor het busvervoer (is tot 23 november mogelijk!). Het belangrijk dat zoveel mogelijk werkenden samen komen om vooral verzet aan te kondigen tegen dit kabinet en het systeem dat ongelijkheid en armoede veroorzaakt.

Bekijk hier ons pamflet

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top