Home » Artikelen » Antiracisme » Solidariteit met Kick Out Zwarte Piet

Solidariteit met Kick Out Zwarte Piet

Revolutionair socialisten zijn solidair met de activisten van Kick Out Zwarte Piet, die door brute voorstanders van de karikatuur, gehinderd werden om hun mening te zeggen. De laffe burgemeester van Staphorst had KOZP het recht gegeven om te demonsteren tegen Zwarte Piet, maar de gemeente trok het demonstratierecht in omdat extreemrechts haar meute mobiliseerde. Op weg naar Staphorst werden activisten van KOZP als ook waarnemers van Amnesty International tegengehouden, geïntimideerd, eieren werden gegooid, voertuigen overgoten met brandstof en bekogeld met fakkels en vuurwerk!

Artikel door Jorein Versteege

Dit bewijst hoe extreem de aanhangers van de karikatuur zijn in hun intolerantie tegenover de critici van Zwarte Piet. Het maakt ook duidelijk hoe laf en onbetrouwbaar de overheid is. Het demonstratierecht is een groot goed, beweert de politie. Echter het was diezelfde politie die niet ingreep en geen geweld durfde te gebruiken tegen de geweldplegers, toen die auto’s aanvielen en probeerde de bus van activisten te betreden. Het is duidelijk dat voor de kapitalistische staat het demonstratierecht alleen bestaat op papier. Het laffe optreden van de gemeente Staphorst en de politie toont wederom dat vrijheid van meningsuiting niet van zelfsprekend is.

Het wordt steeds meer geaccepteerd dat Zwarte Piet een racistische karikatuur uit 1850 voorstelt, uit een tijd toen de slavernij nog bestond en zwarte mensen niet als gelijkwaardig werden gezien. Het racisme was overal aanwezig en volledig geaccepteerd door de kapitalisten. De Belgen gebruikte het als excuus om acht miljoen Congolezen te doden tussen 1885 en 1908, om nog maar te zwijgen over de vele verminkingen in de Congo Vrijstaat van Koning Leopold 2. Britse imperialisten roofde hele contineten leeg en beweerden dat witte Europeanen verheven waren. Het fascisme kon bouwen op het al bestaande racisme, dat door de heersende klasse als heel normaal werd gezien.

Vanaf 2011 is de oppositie tegen Zwarte Piet duidelijker en zichtbaarder geworden. Extreemrechts weet dat de aanhangers van de karikatuur aan terrein verliezen en zetten aan tot blokkades, geweld, vernieling en intimidatie. Zoals we gezien hebben in 2017 en nu opnieuw in 2022, de voorstanders zijn bereid om snelwegen te blokkeren, vreedzame demonstraten te bedreigen en diens auto’s te vernielen. Het geweld komt niet van KOZP of van antiracisten, het geweld komt van Zwarte Piet aanhangers, die zich graag verkleden als de racistische karikatuur om zwarte activisten te provoceren!

Nederland heeft een racisme probleem, zowel bij het Sinterklaasfeest als ook bij de overheid. De toeslagenaffaire toonde dat institutioneel racisme bestaat. Ook bij de politie in met name Rotterdam is er spraken van racisme bij agenten. De laksheid van de overheid om hier iets aan te doen bewijst dat het kapitalisme racisme nodig heeft om de arbeidersklasse te verdelen. Extreemrechtse politici zoals Wilders en Baudet spelen hierop in, door werkenden tegen elkaar op te spelen. Vertrouwen op kapitalistische partijen als ze beweren antiracistisch te zijn, kunnen we niet. Gevestigd links weigert ook consequent antiracistisch te zijn.

Het is goed dat partijen zoals BIJ1 zich fel uitspreken tegen Zwarte Piet en racisme. Alleen zet BIJ1 niet het socialisme neer als alternatief. Hun systeemkritiek is beperkt tot antikapitalistische slogans, identiteitspolitiek en beleid gericht op etnische minderheden. Dat is op zich niet verkeerd, alleen het zal de grote meerderheid van de werkende klasse niet tot BIJ1 trekken. Witte arbeiders ervaren geen racisme, geen discriminatie en stigmatisatie. Zij zitten met hogere lasten, stagneerde lonen en stress omtrent huurprijzen, voedselprijzen.

Daarom moet er een landelijke arbeiderspartij komen voor werkenden van alle etniciteiten, die zowel consequent antiracistisch is en het socialisme als alternatief op het kapitalisme centraal zet. Daarbij is kritische steun aan KOZP natuurlijk nodig. Want het is onacceptabel dat tuig verkleed als Zwarte Pieten, vrij zijn om snelwegen te blokkeren, auto’s te vernielen en activisten te intimideren. BIJ1 doet goed werk, maar het is geen arbeiderspartij en mist nog een socialistische analyse. Hun propaganda is ook erg gericht op de strijd tegen racisme, waardoor het lijkt alsof de partij alleen daarmee bezig is.

Socialistisch Alternatief werkt daarom mee aan de opbouw van De Socialisten. We hopen dat deze nieuwe formatie in staat is om in de toekomst een nieuwe socialistische partij in Nederland te worden. De Socialisten zullen zeker de samenwerking met BIJ1 zoeken, wat ook nodig is.

We roepen alle socialisten om mee te doen met De Socialisten en de opbouw van de organisatie. Laten we samen een nieuwe partij van de werkende klasse opbouwen, iets waar PvdA, GL en SP niet in geslaagd zijn door hun degeneratie in kapitalistische partijen.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top