Home » Artikelen » FNV Manifestatie Amsterdam

FNV Manifestatie Amsterdam

Op zaterdag 26 november hield de FNV haar manifestatie in het Olympisch Stadion te Amsterdam. Volgens de FNV kwamen ongeveer 3500 mensen bij elkaar om te protesteren tegen de hoge lasten. Revolutionair socialisten waren ook aanwezig, wij poogden voor een duidelijk actieplan. De manifestatie had echter meer het uiterlijk van een festival dan een protestactie. De 3500 aanwezigen werden in een party tent samengepropt, terwijl het stadion genoeg ruimte had. Hoewel de FNV zegt de 60 miljard euro terug te halen die het kabinet aan de werkgevers gaf, wordt niet duidelijk gemaakt hoe. 

Socialistisch Alternatief weet wel zeker dat het rechtse kabinet niet gaat luisteren naar de vakbond. Ook de werkgevers zullen dat niet doen, waarom zouden ze? Ze hebben de macht en het kabinet staat aan hun kant. Ze weten daarnaast ook dat de FNV niet bepaald strijdvaardig is en het vaak laat bij woord. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, FNV schoonmakers hebben bewezen dat strijd loont en ook andere sectoren durven het aan om te knokken. Maar de FNV als geheel durft het niet aan, de strijd te voeren met een landelijke staking. Want van de 900.000 FNV leden kwam maar 3500 opdagen ondanks het feit dat het een vrije dag was en gratis vervoer.

Er zal dus strijd nodig zijn, stakingen en een politiek alternatief. Socialistisch Alternatief heeft geen vertrouwen in gevestigd links. We zagen wel wat sociaaldemocraten, maar vertrouwen op de PvdA kunnen we niet. Ook GroenLinks en Jesse Klaver zijn niet het alternatief omdat ze niet tegen het kapitalisme zijn. De SP liet zich nauwelijks zien op deze FNV manifestatie, geen SP vlaggen nog een grote groep SP’ers die gekomen was. We herinneren er graag aan hoe de PvdA het neoliberaal beleid van Mark Rutte steunde tussen 2012 en 2017, hoe de racistische toeslagenaffaire onder een PvdA minister (Lodewijk Asscher) plaats vond!

Onze eisen blijven:

We hebben een rationele en ecologische planning van de economie nodig. Om bureaucratisch wanbeheer te voorkomen, moet dit gebeuren onder leiding en controle van de werknemers zelf. Dit impliceert de oprichting van comités op de werkplaatsen met democratisch gekozen vertegenwoordigers van het personeel, de vakbonden en de gemeenschap als geheel (met inbegrip van de plaatselijke gemeenschap en de consumenten). Dit is wat wij verstaan onder een socialistische samenleving.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top