Home » Artikelen » Staking bij AH distributie rechtvaardig en noodzakelijk

Staking bij AH distributie rechtvaardig en noodzakelijk

De kapitalistische media in Nederland laat weer mooi zien aan welke kant ze staan. In hun openingszin lees je al snel; ‘’Staking bij distributiecentra AH: mogelijk eind van de dag eerste lege schappen’’ – NOS. ‘’Vandaag al lege schappen AH door staking distributiecentra’’ – RTL Nieuws. ‘’Minder voorraad in Albert Heijn winkels; levering groente, fruit en houdbare producten loopt terug’’ – AD. ‘’Staking veroorzaakt eerste lege schappen bij Albert Heijn’’- Omroep Zeeland.

Artikel door Jorein Versteege

Nergens begint de kapitalistische media met een openingszin waarom men staakt. Nee, men doet (zoals altijd) de staking negatief af voor de consumenten, de klanten van Albert Heijn die nu geen producten kunnen kopen in AH winkels. Maar de werkenden bij de supermarkt zijn het zat en dat is rechtvaardig. Want de top van dit bedrijf verrijkt zich enorm, terwijl voor de werkende klasse de kosten door inflatie alleen maar toegenomen zijn.

Zo kreeg de top van het bedrijf meer dan 13% extra salaris, de kapitalistische aandeelhouders zelfs 10% extra. Werkenden moeten het doen met slecht 6% loonsverhoging en dat terwijl de Ahold Delhaize directie al leeft op een salaris van miljoenen. Directeur Frans Muller kreeg in 2022 zelfs nog 800.000 euro extra en leeft nu op 6,5 miljoen bruto euro per jaar. Dit is een misdadig bedrag, vooral omdat hij werkenden in 2022 slechts 2,2% loonverhoging gaf. In 2023 wil Koninklijke Ahold Delhaize maar 6% loonverhoging geven terwijl de inflatie meer dan 10% is.

Het is dus terecht dat werkenden bij de Albert Heijn distributie staken. Want van het salaris van Frans Muller kunnen heel wat mensen leven. Echter zo werkt het kapitalisme natuurlijk niet. Die betalen hun marionetten grof geld om winsten te behalen over de ruggen van werkenden. Revolutionair socialisten gaan daarom volledig akkoord met de eisen van de stakers. Meer loon en anders geen voedsel naar de AH winkels.

Dat de kapitalistische media niet de kant van werkenden kiest is logisch. Zelfs de ’’neutrale’’ NOS kiest voor een openingszin die gericht is op de gevolgen voor consumenten, niet werkenden die het werk doen. Een eerlijke zin zou zijn; ’’Ahold Delhaize verrijkt zichzelf, werkenden eisen eerlijk loon’’. Stakingen zijn noodzakelijk en eerlijk, dat moeten de klanten van AH begrijpen. Stakers zouden er goed aan doen om solidariteit bij andere werkenden te zoeken. Want alleen gemeenschappelijk staan we sterk.

Van de overheid hoeven we geen steun nog solidariteit te verwachten. Mark Rutte is de politicus van kapitalisten zoals NN Group, DeltaFort Beleggingen I en Mondrian Investment Partners Limited, de eigenaren van Koninklijke Ahold Delhaize. Ze weten ook dat de Nederlandse overheid hun belangen dient en mocht dat veranderen zullen ze snel van land wisselen. Daarom eisten revolutionair socialisten ook de nationalisatie van Ahold Delhaize onder democratische controle van werkenden. Elk jaar geven bedrijven miljoenen uit aan hun directie, terwijl ze alles in het werk stellen om werkenden zo min mogelijk te betalen.

In België is dezelfde strijd al weken bezig. Koninklijke Ahold Delhaize is namelijk ontstaan uit het Nederlandse Ahold en het Belgische Delhaize in 2016. In België willen ze veel supermarkten van Delhaize omzetten tot franchise. Mocht dat plan lukken staan de vakbonden buitenspel en wordt flexwerk de nieuwe norm. Zo wil men heel bewust evolueren naar een samenleving waarin je op zijn minst 2 jobs nodig hebt om te overleven. Dat gebeurt vandaag al met de toename van flexwerkers. Daarom staken veel Delhaize medewerkers om de franchisering te stoppen.

Wij roepen op tot solidariteit met de stakers bij AH distributie en Delhaize in België. Het is goed dat de FNV inzet op stakingen, want de kapitalistenklasse zullen alles op alles zetten om de kosten van de crisis bij werkenden te leggen. Het is echter naïef om te denken dat de politiek gaat helpen. Want de regeringspartijen en ook gevestigd links gaan niet in tegen de kapitalistische machtstrucuren. Daarom hebben we een partij van de arbeidersklasse nodig. Een partij die wel tegen het kapitalisme in durft gaan en die vecht voor een socialistisch Nederland, als onderdeel van een vrijwillige socialistische federatie van Europa.

Wie zich hiervoor wil inzetten raden we aan om contact met Socialistisch Alternatief op te nemen. Wij vechten al sinds 1977 voor dat socialistische alternatief in Nederland. Omdat we geen socialisme in één land kunnen opbouwen is Socialistisch Alternatief deel van ISA, Internationaal Socialistisch Alternatief.

De strijd van AH werkers is een mooi voorbeeld van hoe alle werkenden zouden moeten knokken voor hun rechten. Want zonder strijd en solidariteit zou de kapitalistenklasse ons nog minder geven.

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top