Home » Artikelen » Esteban Volkov 1926-2023

Esteban Volkov 1926-2023

Onze Mexicaanse kameraden hebben ons geïnformeerd over de dood van Esteban Volkov, de kleinzoon van Trotski die aanwezig was en zelf gewond raakte, bij twee moordpogingen van stalinistische agenten op Trotski in zijn toenmalige huis in ballingschap in Mexico. De tweede poging was succesvol. Sindsdien heeft Esteban Volkov zijn leven gewijd aan het levend houden van de ideeën van zijn grootvader en het onderhouden van hun huis in Coyoacán als een gedenkteken voor de grote revolutionair.

Toen het stalinistische regime ineenstortte en de “perestrojka” en “glasnost” van Mikhail Gorbatsjov in een stroomversnelling kwamen, sprak Esteban in 1988 op de “Militant Rally” (georganiseerd door het toenmalige Comité voor een Arbeiders Internationale) in Londen. Dit had een diep persoonlijke herinnering aan het leven van zijn grootvader kunnen zijn, maar Esteban deed wat Trotski zelf zou hebben gedaan door de zaal toe te spreken met een politieke analyse van het stervende stalinistische regime.

Esteban zou blij zijn geweest te ontdekken dat slechts drie jaar na zijn toespraak leden van het CWI (nu ISA) betrokken waren bij de eerste publicatie in de Sovjet-Unie van Trotski’s “Verraden Revolutie” in een oplage van 100.000 exemplaren.

 

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top