Home » Artikelen » Geen winst op gezondheid

Geen winst op gezondheid

Het zal voor velen een hele opluchting zijn geweest dat de regering aankondigde dat ze het vaccin gratis ter beschikking zal stellen voor iedereen. Opluchting voor diegenen die vreesden voor nog een extra factuur bovenop de financiële onzekerheid van de voorbije maanden en bovenop de onzekerheid die nog zal volgen. Op welke schaal het vaccin beschikbaar zal zijn en met welk prijskaartje voor de sociale zekerheid, hangt echter af van de winstmarges die Big Pharma wil.

Artikel door Michael uit maandblad ‘De Linkse Socialist’

Terwijl het voor velen onmogelijk is om enkele tientallen euro’s neer te tellen, kon Albert Bourla, CEO van Pfizer (het bedrijf dat midden november de goede resultaten van zijn kandidaat-coronavaccin bekendmaakte) voor 5,6 miljoen dollar (ruim 4,7 miljoen euro) aan aandelen verkopen op de dag dat het bedrijf de aankondiging deed. Sindsdien kondigden ook andere farmaceutische bedrijven resultaten van werkende vaccins aan en de beurswaarde van die bedrijven schoot omhoog. De grote aandeelhouders wrijven zich al in de handen: niet alleen profiteren ze nu met aandelen die pieken, bovendien weten ze dat hun vaccins massaal aangekocht zullen worden.

De kassa rinkelt, want als de vaccins door de overheden gratis aan de bevolking worden aangeboden, is dat natuurlijk een rechtstreekse transfer van onze sociale zekerheid naar de zakken van de aandeelhouders van de farma-industrie.

Dat is de verwerpelijke aard van het kapitalisme. Een maatschappij waarin een minuscule minderheid fortuinen vergaart met een pandemie die voor de meerderheid van de werkende bevolking ziekte, dood, stress, eenzaamheid en armoede heeft veroorzaakt.

Maar er is meer. BioNTech, het bedrijf dat het vaccin samen met Pfizer ontwikkelde, kon rekenen op 375 miljoen euro steun van de Duitse overheid. Het nieuwe vaccin van Moderna dat op 17 november werd aangekondigd, werd volledig ontwikkeld met publiek geld. Het is bovendien een sector die amper belastingen betaalt. De gemeenschap betaalt dus een driedubbele miljardentransfer in de zakken van Big Pharma.

Het zijn niet de aandeelhouders die onze gezondheid verzekeren. Integendeel: die miljardentransfer naar Big Pharma zou integraal kunnen ingezet worden in de gezondheidszorg, in meer handen, betere arbeidsomstandigheden, een permanent noodsysteem om pandemieën onmiddellijk aan te pakken.

De werknemers in de farmaceutische industrie hebben het vaccin gecreëerd en geproduceerd, niet de CEO’s. Zij beschikken samen met de werknemers in de zorg en de essentiële sectoren over de beste know-how en ervaringsdeskundigheid om de verspreiding van het vaccin te organiseren en te beheren. Elke nieuwe exitstrategie verbonden aan vaccinatie moet gebeuren op basis van de democratische controle en beheer van de werkende bevolking over het vaccin.

We zullen te horen krijgen dat we solidair moeten zijn met de bevolkingsgroepen die er eerst nood aan hebben. Absoluut. Maar op basis van de winstmarges van Big Pharma zullen we nooit het volledige potentieel van de farmaceutische productiekracht in België gebruiken.

Het is dus niet enkel dit vaccin dat publieke eigendom moet worden. De farmaceutische industrie beschikt over productiemiddelen en technologie die maatschappelijk noodzakelijk zijn. Dat heeft de gezondheidscrisis wel duidelijk gemaakt. De hele farmaceutische sector moet onteigend worden onder democratische controle van de werkenden. Enkel dan kan ze in functie van onze gezondheid opereren, niet in functie van de winst.

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top