Home » Corona » Hoe een (ex)CDA’er met uw belastinggeld steenrijk werd

Hoe een (ex)CDA’er met uw belastinggeld steenrijk werd

Miljarden aan belastinggeld zijn uitgegeven om door de Covid-19 crisis te komen. Vooral groot kapitalisten van KLM kregen geld, terwijl 5.000 tot 10.000 arbeiders ontslagen werden. In plaats van belastinggeld te gebruiken om de publieke sector overeind te houden, koos het neoliberale kabinet ervoor om commerciële ondernemingen te redden. Die zorgde ervoor dat de staatsteun in de zakken van hun eigenaren/kapitalisten terecht kwam.

Artikel door Jorein Versteege

Één van die kapitalisten die zichzelf verrijkte was een (voormalig) CDA’er genaamd Sywert van Lienden. Tot kort lid van het Christen Democratisch Appel, wist van Lienden met belastinggeld mondkapjes te kopen en stak de winst in eigen zak. Natuurlijk is hij niet de enigste. Er zijn genoeg hebzuchtige ondernemers die misbruik maken van de Covid-19 crisis. Zo rekenen de verkopers van commerciële Covid snel testers een bedrag tussen de 20 en 60 euro per test.

Sywert van Lienden verkocht mondkapjes aan de overheid die echter een gezondheidsrisico vormde doordat er grafeen inzat. 100,8 miljoen euro betaalde men voor de mondkapjes. Van Lienden en zijn partners maakte 20 miljoen euro aan winst uit de deal, terwijl hij had gezegd er juist geen winst op willen te maken. Dat bleek dus een leugen van de jonge ex-CDA’er. De overheid was echter zo wanhopig om geen gezichtsverlies te leiden dat ze akkoord gingen met het voorstel van Sywert van Lienden.

De regering beweert in het openbaar steeds geen geld te hebben voor zorgwerkers en andere belangrijke beroepen. Ondertussen werden miljarden weggegeven aan types zoals Sywert van Lienden. Vijf miljard euro gaf de Nederlandse staat tussen 2020 en 2021 uit aan commerciële bedrijven in zaken de Covid-19 bestrijden. Hierdoor loopt de staatsschuld op en dat geld zal het toekomstige neoliberale kabinet weer halen bij de werkende klasse.

De zelfverrijking van Sywert van Lienden is slechts het topje van de ijsberg. Want de kapitalistische farmaceutische industrie maakt miljarden aan winsten over de ruggen van Covid-19 patiënten. Pfizer-baas Albert Bourla kwam in november in opspraak, toen hij meer dan 60% van zijn bedrijfsaandelen verzilverd bleek te hebben. Uitgerekend was dit op de dag waarop Pfizer bekend maakte dat hun vaccin 90% (ondertussen al 95%) bescherming bood tegen Covid-19.

Wij eisen de volledige nationalisatie van de farmaceutische industrie onder democratische controle van werkenden en patiënten. Het is misdadig dat de directeurs van Pfizer en Moderna allemaal miljonairs zijn terwijl miljoenen lijden door baanonzekerheid. Ook Sywert van Lienden heeft zich verrijkt en wil het wisselgeld niet terug geven aan de samenleving. Volgens zuivere neoliberale logica zegt hij dat dit geld van hem is. Daarom pleiten wij voor een alternatief op het onmenselijke kapitalisme. Socialistisch Alternatief roept iedereen om zich voor dat alternatief in te zetten!

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top