Home » Artikelen » Doe mee met het woonprotest, 12 september in Amsterdam

Doe mee met het woonprotest, 12 september in Amsterdam

Elk jaar wordt het duurder om een woning te huren of te kopen. Volgens neoliberale logica is dat altijd de schuld van vraag en aanbod. Dat is wat we geleerd hebben op de middelbare school, dat vraag en aanbod ons leven bepaalt. Het tekort aan woningen is echter niet puur economisch. Het is een doelbewust beleid van de bezittende klasse, door het kopen van makkelijk verkoopbare objecten met als doel ze duurder te verkopen. Veel huizen zijn in bezit van grote vastgoedbedrijven die de prijs kunstmatig hoog houden om met zo veel mogelijk winst te verkopen.

Artikel door Jorein Versteege

Dan is er nog het probleem van de sociale huurwoningen. Daar is anno 2021 een enorm tekort aan. Probleem is opnieuw dat veel (oudere) sociale huurwoningen uit de jaren 60 en 70 gesloopt worden. Er worden dan weer nieuw huurwoningen gebouwd, maar die zijn alleen betaalbaar voor Nederlanders met een bovenmodaal salaris. We praten dan over de vrije sector, waar de huurprijs nu al begint bij 800 euro per maand voor een driekamer appartement. In grote steden is de huurprijs al snel 1000 euro.

Bedenk dat de modale Nederland het moet doen met een salaris van 2000 euro netto per maand. Velen betalen al meer dan 40% van hun inkomen alleen al aan huur (ziektekosten, water, gas, elektra niet meegerekend). Ook valt de modale Nederlander hierdoor niet in de groep die recht heeft op huurtoeslag en omdat sociale huurwoningen schaars zijn, zitten velen tussen wal en schip. Het kernprobleem is de liberalisatie van de huurmarkt, wat leidde tot een explosieve stijging van huurprijzen.

Op 12 september wordt een landelijk woonprotest gehouden in Amsterdam en 17 oktober in Rotterdam. Socialistisch Alternatief is één van meer dan 160 organisatie die dit protest ondersteunt. Wachten op kapitalistische politici om iets aan de hoge huurprijzen en het woningtekort te doen kunnen we niet. De vier centrale eisen van dit woonprotest zijn daarom ook: 1) Garandeer voldoende en betaalbare huisvesting 2) Herpak de grip op de escalerende huur- en huizenprijzen 3) Stop racistisch en neoliberaal woon- en sloopbeleid 4) Pak parasitaire beleggers aan!

Dat protest loont is te zien in Zweden. Daar was het de strijd van onderaf tegen de markthuren die de regering ten val bracht. Onder massale druk van strijd buiten het parlement moest de regering haar plan om de huren over te laten aan de vrije markt intrekken.

Volgens ons ligt de oorzaak van deze ongelijkheid diep in de aard van het kapitalistische systeem. Alleen een einde maken aan het neoliberalisme is niet voldoende. Er moet een alternatief komen op de marktwerking en speculatie op de woningmarkt. Een alternatief is volgens ons een democratische planeconomie, waarbij huurwoningen eigendom zijn van de gemeenschap en niet van vastgoed bedrijven of hebzuchtige beleggers.

Update: Start van het protest is het Westerpark!

Print Friendly, PDF & Email
Scroll To Top